Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Π. Ανδρικόπουλος:
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Ψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το λεγόμενο «επενδυτικό νομοσχέδιο», με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να πραγματοποιεί τις τελευταίες αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, κατόπιν υποδείξεων των βουλευτών. Ο κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα δήλωσε ότι δεν έχει δοθεί κανένα πλεονέκτημα στη Θράκη και συγκεκριμένα είναι αποτρεπτικό για επενδύσει κάποιος σε ακριτική περιοχή: «Είναι κάτι από τα ίδια. Όπως αυτό που είχε καταθέσει η κα Κατσέλη. Δεν συμφωνήσαμε τα Επιμελητήρια και δεν πιστεύουμε ότι θα προσφέρει κάτι περισσότερο ίσως να μην προσφέρει και τίποτα αυτή τη στιγμή.
Βασίζεται στα αφορολόγητα αποθεματικά τα οποία μπορείς να τα επενδύσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν θα περπατήσει. Τα προηγούμενα νομοσχέδια ήταν πολύ καλύτερα.
Αν θες να κάνεις μια βιοτεχνία σου δίνει μια μεγάλη επιχορήγηση για τα μηχανήματα και πολύ μικρή για τα οικοδομικά και σου προτείνει να πάρεις ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ως έδρα.
Εμείς εδώ σαν Θράκη δεν έχουμε κανένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων νομών. Κάποτε ο αναπτυξιακός νόμος είχε μεγάλη διαφορά από την ανάπτυξη που θα γινόταν σε μεγάλη πόλη. Είχες μεγαλύτερη επιδότηση. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες επιδοτήσεις. Εκτός αν το βάλανε για να μη γίνει καμιά επένδυση και πολύ περισσότερο για την περιοχή μας. Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ξάνθη και όχι έξω από τη Θεσσαλονίκη;»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, περιέλαβε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δικαιούνται ένταξης στον επενδυτικό νόμο και εκείνες που έχουν σήμανση τριών αστέρων ή επιθυμούν να την αποκτήσουν (άρθρο 2) και αύξησε τα ποσοστά των ενισχύσεων στο νομό Αχαΐας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (άρθρο 5).
Εξάλλου, ανταποκρινόμενος σε σχετική υπόδειξη του ΛΑΟΣ, υποσχέθηκε να πριμοδοτούνται με ειδική βαθμολογία, επενδυτικά σχέδια στα οποία θα συμμετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς, κηδεμόνες, ή φορείς που τα εκπροσωπούν.
Σε υπόδειξη του Γ.Καρασμάνη και σχετική τροπολογία της ΝΔ, για χρηματοδότηση και των επισκευών διατηρητέων κτιρίων, διευκρίνισε πως το ζήτημα θα τύχει επεξεργασίας μαζί με τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, διά του εισηγητή της, Σταύρου Καλογιάννη, αντιμετώπισε θετικά το νομοσχέδιο, διατυπώνοντας με ηπιότητα τις αντιρρήσεις της, που αφορούσαν την πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται για την υλοποίησή του, την διατήρηση γραφειοκρατικών δομών στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τις ενισχύσεις, την απουσία «επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, όπως ίσχυε στον προηγούμενο νόμο» και «ενίσχυσης των δραστηριοτήτων εξαγωγικού εμπορίου και αξιοποίησης των βιοκαυσίμων».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, διευκρίνισε δια του Ν. Καραθανασόπουλου, πως δεν φιλοδοξεί να βελτιώσει το σχέδιο νόμου, καθώς «δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού».
Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΚΚΕ ανέφερε πως η ελάχιστη βάση των 100.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί μία επένδυση στον επενδυτικό νόμο, «αποκλείει τις μικρές, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις» και προέβλεψε πως στο πλαίσιο του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος, «στο όνομα της ενίσχυσης της τεχνογνωσίας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, θα αντικαθίσταται μαζικά η ζωντανή εργασία από τις τεχνολογίες, προκαλώντας μαζική ανεργία».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη αναπτυξιακής στόχευσης, διαπίστωσε η Ευαγγελία Αμανατίδου Πασχαλίδου, τονίζοντας πως «δεν φαίνεται να αλλάζει, ούτε κατά έναν πόντο, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός και το ισχύον οικονομικό μοντέλο».
«Απαιτείται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, για το ποιες δραστηριότητες θέλουμε να αναπτυχθούν και ποιοι κλάδοι» υποστήριξε.
«Το δημόσιο βάζει λεφτά σε ένα επενδυτικό σχέδιο χωρίς να συμμετέχει στο επενδυτικό κεφάλαιο. Αν δεν πάει καλά η επιχείρηση, το Δημόσιο έχασε τα λεφτά του, αν πάει καλά, τα κέρδη είναι στον ιδιώτη» σημείωσε ο Παν.Λαφαζάνης.
Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο υπουργός Μιχ.Χρυσοχοΐδης, υποσχέθηκε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν για απλούστευση των διαδικασιών του επενδυτικού νόμου, ενώ δήλωσε πως «το κριτήριο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, έχει ειδική βαρύτητα σαν κριτήριο βαθμολόγησης των επενδυτικών σχεδίων».