fbpx
Γενική

Τουρνουά μπιλιάρδου στην Ξάνθη στις 30 Ιανουαρίου στο Mr Game

Τουρνουά μπιλιάρδου διοργανώνει το Mr Game στις 30 Ιανουαρίου με την πολύτιμη υποστήριξη του κ. Γρηγόρη Καργάκου ο οποίος ασχολείται με το άθλημα από 8 χρόνων! Στόχος του είναι να συγκεντρώσει υπογραφές για να κάνει Σύλλογο και να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Οργανισμό με συμμετοχές εντός και εκτός χώρας.

XanthiNews: Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στο τουρνουά μπιλιάρδου; Υπάρχει ενδιαφέρον; Πώς θα είναι η διαδικασία;
Γρηγόρης Καργάκος: Μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει είτε γνωρίζει το μπιλιάρδο, είτε όχι. Για την μεν πρώτη περίπτωση για το έπαθλο και για τη δεύτερη για την εμπειρία. Το συνολικό έπαθλο είναι 1000 ευρώ και θα τα μοιραστούν οι πρώτοι.
Έχουμε γύρω στις 20 συμμετοχές. Θα είναι πυραμιδοειδές το σχήμα, όπως λέγεται στο μπιλιάρδο. Θα φτάσουν στον τελικό οι άξιοι παίκτες. Από 14 ετών και όσο πάει είναι οι ηλικίες που μπορούν να έχουν οι συμμετέχοντες.
Η κλήρωση θα γίνει την Κυριακή 30 Ιανουαρίου το απόγευμα. Ο κάθε παίκτης που θα έχει το ζευγάρι καθορίζει εντός χρονοδιαγράμματος να δώσει ραντεβού και να παίξουν το παιχνίδι τους με διαιτητή. Όποιος ξεπερνά το χρονοδιάγραμμα της λέσχης μας θα αποκλειστεί.
ΧΝ: Γυναικείες συμμετοχές έχετε;
Γ.Κ.: Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμη συμμετοχές από γυναίκες. Υπάρχουν κορίτσια στην Ξάνθη που παίζουν καλό μπιλιάρδο. Θα θέλαμε πολύ να έχουμε την συμμετοχή τους. Το γυναικείο μυαλό γεννάει, λέμε στο μπιλιάρδο. Γεννάει σκέψεις και ιδέες που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο άθλημα.
XN: Εσύ από πότε παίζεις μπιλιάρδο;
Γ.Κ.: Εγώ παίζω μπιλιάρδο από 8 χρόνων. Μου αρέσει το άθλημα αυτό γιατί ανοίγω την φαντασία μου, σκέφτομαι λίγα πράγματα εκείνη την ώρα και πάνω από όλα μου αρέσουν τα φάλτσα. Το μπιλιάρδο είναι ένα άθλημα που απαιτεί ευφυΐα. Παίζεις με έναν αντίπαλο που καλείσαι να τον συναγωνιστείς. Είναι κάτι σαν το σκάκι. Έχει στρατηγικές, επιθέσεις, άμυνες, ατυχίες. Μπορεί να είσαι χειρότερος από τον άλλο παίκτη αλλά λόγω τύχης μπορείς να κερδίσεις.
ΧΝ: Τι χρειάζεται κάποιος για να μάθει μπιλιάρδο;
Γ.Κ.: Για το μπιλιάρδο χρειάζεται να αφήσεις τον οβολό σου για το τραπέζι και τις μπίλιες. Η χρέωση είναι με την ώρα. Στέκες για την αρχή μπορείς να βρεις στο μαγαζί. Αν θέλει κάποιος να εξελιχθεί μπορεί να πάρει τις δικές του μπίλιες και στέκες.
Δεν χρειάζεται συγκατάθεση του γονέα για να πάει ένας ανήλικος να παίξει σε μια λέσχη. Το παιδί παίζοντας μπιλιάρδο, διευρύνει τους ορίζοντες του.
Τις δεκαετίες του 60 και του 70 το θεωρούσαν παιχνίδι για αργόσχολους. Δεν είναι έτσι. Μπιλιάρδο μπορείς να παίξεις μία ώρα την ημέρα να εξασκηθείς. Και θα μπορούσε κάποιος με τον καιρό να μπορεί να συμμετέχει στην ελληνική ομάδα μπιλιάρδου και σε διοργανώσεις ανά τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα.
Έχουμε ως στόχο να μπούμε στον Πανελλήνιο Οργανισμό Μπιλιάρδου και να εκπροσωπούμε την Ξάνθη στα Πανελλήνια Τουρνουά και γιατί όχι σε Ευρωπαϊκά ή Διαβαλκανικά.
ΧΝ: Ποια η ιστορία του αθλήματος;
Γ.Κ.: Το μπιλιάρδο έχει ξεκινήσει από τους αρχαίους χρόνους ως διαφοροποιημένο άθλημα, σαν το σύγχρονο κρίκετ. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη παιζόταν όπως και τώρα με τη διαφορά ότι το έπαιζαν βασιλιάδες και άρχοντες. Γύρω στον 16 ο αιώνα, ο Σαίξπηρ έχει σχετικές αναφορές. Στη Γαλλία παιζόταν πάρα πολύ. Ήταν άθλημα της ελίτ της κοινωνίας. Το αμερικάνικο μπιλιάρδο με τις τρύπες διαδόθηκε ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη και παίζεται από φτωχούς και πλούσιους. Πλέον είναι ολυμπιακό άθλημα από το 1996.

Σχετικά Άρθρα