fbpx
Γενική

Η δυστοκία στην αγορά επιβάλλει αλλαγές

Ο Σ. Τσιακίρογλου για τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ προς τον Υπ. Οικονομικών

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Τις προτάσεις σχετικά με το θέμα της καταβολής του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς αυτές, καθώς και για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επείγοντων μέτρων, σχολίασε μιλώντας στην XanthiNews o Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.
ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΠΑ
Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει: «Η άρση της δυνατότητας τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ στην πράξη έχει οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το ΦΠΑ σε δόσεις, εξαναγκάζονται στη σημερινή δυσχερή περίοδο να μην υποβάλλουν καν περιοδικές δηλώσεις, προκειμένου να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις της επιχείρησής τους, αναγκαίες για την ομαλή τους λειτουργία. Η κατάσταση αυτή δεν οδηγεί μόνο πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα νομιμότητας, αλλά επίσης στερεί σημαντικό μέρος των προβλεπόμενων κρατικών εσόδων, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος συλλογής τους».
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η άμεση επαναφορά της δυνατότητας τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ.
Ο κ. Τσιακίρογλου τόνισε επί του θέματος: «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυστοκία στην αγορά. Ειπώθηκε και έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση ότι ο ΦΠΑ πρέπει να πληρώνεται με δόσεις, διότι δυστυχώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τον αποδώσουν. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Η μη καταβολή του ΦΠΑ με το νέο νομοσχέδιο είναι αδίκημα διαρκές και πλέον θα οδηγούνται στις φυλακές.
Θα ξεκινήσει από Μάρτιο η καταβολή του ΦΠΑ. Προκαταβολή 30- 40% και θα υπάρξουν δύο ή τρεις δόσεις. Έτσι θα μπορέσει ο επαγγελματίας έστω και με δυσκολία να αποπληρώσει την υποχρέωση του».
ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σε πρώτη φάση προτείνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ, οφειλών προς ΔΟΥ με επιστροφές. Επίσης, προτείνεται ένα είδος εκχώρησης απαιτήσεων χωρίς αναγωγή (factoring without recourse) για απαιτήσεις των επιχειρήσεων από το Δημόσιο. Πλήθος επιχειρήσεων έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς το Δημόσιο αργεί να τις εξοφλήσει. Μέσω του εν λόγω χρηματοπιστωτικού προϊόντος οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων από το Δημόσιο θα μπορούν να εκχωρούνται στο πιστωτικό ίδρυμα χωρίς αναγωγή, το οποίο αναλαμβάνει να εξοφλήσει την απαίτηση της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση εξοφλείται και η απαίτησή της μεταβιβάζεται στο πιστωτικό ίδρυμα. Η εξόφληση της απαίτησης μπορεί να γίνει σε ποσοστό 100%, καθώς ο κίνδυνος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος αφού ο αντισυμβαλλόμενος της επιχείρησης είναι το Δημόσιο. Λαμβανομένου υπόψη ότι σε περίπτωση μη έγκυρης εξόφλησης το Δημόσιο βαρύνεται με επιτόκιο υπερημερίας, το πιστωτικό ίδρυμα αποζημιώνεται για το κόστος του χρήματος από το εν λόγω επιτόκιο.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ σημείωσε: «Γίνονται ρυθμίσεις προς το Δημόσιο. Εμείς λέμε να είναι περισσότερες οι δόσεις, όπως και προς τα ασφαλιστικά ταμεία διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλετών».
ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης πρότειναν άμεσα να δημιουργηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ έτσι ώστε ως το τέλος του μήνα Ιανουαρίου να υπάρξουν προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Τσιακίρογλου υποστήριξε: «Λόγω της οικονομικής κρίσης και το ότι πολλά οικονομικά στοιχεία όπως ενοίκιο κτλ είχαν φουσκώσει, το 2011 θα ορθολογιστούν αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για τα ενοίκια που είναι πάρα πολύ υψηλά και πιστεύουμε ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπως μειώσεις ενοικίων, που ήδη γίνονται».

Σχετικά Άρθρα