fbpx
Γενική

Τι είναι ψυχοκινητική ανωριμότητα;

Ένα πρόβλημα των παιδιών που αντιμετωπίζεται από ειδικό

Γράφει η Λογοθεραπεύτρια
Σμαρώ κιμούντρη

Είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης του παιδιού στον γλωσσικό, γνωστικό, κινητικό και συναισθηματικό τομέα. Η νοημοσύνη του παιδιού είναι φυσιολογική και έχει καλή αντίληψη, γι’ αυτό κατανοεί σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες που έχει.
Χαρακτηριστικά παιδιών με ψυχοκινητική ανωριμότητα
Τα παιδιά με ψυχοκινητική ανωριμότητα καθυστερούν να μιλήσουν σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Δεν προφέρουν σωστά κάποια γράμματα, χρησιμοποιούν δικές τους λέξεις για να περιγράψουν αντικείμενα (πχ. λο αντί νερό), το λεξιλόγιο που γνωρίζουν είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιούν (αν ρωτήσουμε που είναι η μπάλα μπορούνε να μας την δείξουνε, δεν μπορούνε όμως να πουν την λέξη μπάλα), στις προτάσεις που χρησιμοποιούν μπερδεύουν τους χρόνους και τα πρόσωπα. Πολλές φορές μιλάνε σιγανά, από ανασφάλεια, γιατί γνωρίζουν τις δυσκολίες τους. Γενικότερα, η ομιλία τους γίνεται δύσκολα κατανοητή κυρίως από ανθρώπους που δεν συναναστρέφονται συνεχώς με το παιδί.
Συχνά αυτά τα παιδιά χαρακτηρίζονται ως απρόσεκτα. Πέφτουν συνεχώς, σκαρφαλώνουν, χτυπάνε και κάνουν πολλές ζημιές. Ακόμη θυμώνουν, κλαίνε εύκολα, είναι πολύ ανυπόμονα και δεν έχουν καλές σχέσεις με τα παιδιά της ηλικίας τους.
Βοήθεια από ειδικό
Η ομιλία του παιδιού στην ηλικία των 4ων ετών θα πρέπει να μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτή των ενηλίκων. Αν σε αυτή την ηλικία η ομιλία του παιδιού παρουσιάζει δυσκολίες θα ήταν χρήσιμη μια επίσκεψη σε λογοθεραπευτή ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού. Ο λογοθεραπευτής αρχικά βοηθάει στην έναρξη ομιλίας του παιδιού, στη συνέχεια βελτιώνει την άρθρωση και περιγραφική ικανότητά του. Πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να παρακολουθούν την συνεδρία και να συμμετέχουν σε αυτή ώστε να εκπαιδεύονται και να μπορούν να δουλεύουν μαζί με το παιδί τους.

Σχετικά Άρθρα