«Έχουμε τρομερό πρόβλημα επιβίωσης οι αρτοποιοί. Δεν πάει άλλο. Τριάντα χρόνια αρτοποιός δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιο πράγμα», δήλωσε σε συνέντευξη του ο κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης, Πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, μιλώντας για τις τιμές που προσπαθούν να συγκρατήσουν με νύχια και με δόντια. Την ίδια στιγμή οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις ενώ και η τιμή του σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Ήδη κατά 50% μειώθηκε η κατανάλωση των προϊόντων της αρτοποιίας μέσα στην πόλη ενώ στα χωριά μειώθηκε η κατανάλωση του άρτου κατά 50%!
Με νύχια και με δόντια κρατούν ανοιχτούς του φούρνους
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος δεν θέλει να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών του άρτου» δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης. Μια πρόθεση όμως που θα ισχύσει σίγουρα μέχρι τέλη αυτού του μηνός, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί από τον επόμενο μήνα και έπειτα, καθώς οι αυξήσεις των πρώτων υλών τους, της ΔΕΗ και των καυσίμων είναι μεγάλες: «Το ψωμί είχε πέρυσι ΦΠΑ 8%, αυτή τη στιγμή είναι 13%. Πέρυσι το αλεύρι είχε 35 λεπτά το κιλό και σήμερα έχει 44 λεπτά το κιλό. Το σκληρό αλεύρι που βγάζουμε το χωριάτικο ψωμί είχε 40 λεπτά και σήμερα έχει 54 λεπτά. Το πετρέλαιο ήταν πιο φθηνό και η ΔΕΗ ήταν ακόμη πιο φθηνή. Εμείς σκεπτόμενοι το γενικό σύνολο του πληθυσμού του νομού μας δεν κάναμε καμία αύξηση. Η τιμή του ψωμιού είναι ελεύθερη και μπορεί κάθε φούρνος να την αναπροσαρμόζει σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει.
Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι αλευροβιομήχανοι. Διότι μέχρι και χθες έλεγαν ότι θα κάνουν αύξηση. Δεν μας προσδιορίζουν ποια θα είναι αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες μου θα είναι της τάξεως 15- 20%. Αν γίνει αυτό οι αρτοποιοί θα μπορούν να σκεφτούν αν μπορούν αυτήν την αύξηση να την απορροφήσουν. Είναι πολύ δυσβάσταχτο πλέον οι αρτοποιοί να απορροφούν συνέχεια όλες τις αυξήσεις.
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου όπως είπε ο Πρόεδρος μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα έχουμε καμία αύξηση. Υπάρχει πληθώρα τιμών σε όλο το νομό. Μπορούμε να βρούμε φραντζόλα 350 γραμμαρίων (μην λέμε μισό κιλό) από 40- 80 λεπτά.
Το κόστος της τιμής του ψωμιού 700 γραμμαρίων το 30% είναι οι πρώτες ύλες. Το 47- 49% είναι το κόστος παραγωγής. Όσο ανεβαίνει αυτό τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή του ψωμιού. Εμείς προσπαθούμε να την συγκρατήσουμε γιατί ζούμε σε εποχές δύσκολες. Δεν μπορούμε άλλο να επιβαρύνουμε τον καταναλωτή με άλλες αυξήσεις. Όσο θα αυξάνεται η τιμή τόσο θα πέφτει και η κατανάλωση. Ήδη στα παρεμφερή προϊόντα αρτοποιίας έχει πέσει 50% η κατανάλωση.
Ήδη υπάρχει έλλειψη σιταριού. Η Ελλάδα κάνει εισαγωγές σιταριού. Τεχνητώς πάλι θα προσπαθήσουν να την ανεβάσουν, για να κερδίσουν χρήματα οι πολυεθνικές. Αν παίξουν το ίδιο παιχνίδι όπως πριν δύο χρόνια οι αλευροβιομήχανοι θα ανεβάσουν τις τιμές και θα αυξηθεί η τιμή του ψωμιού».
ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΖΥΜΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ
Στα χωριά η κατανάλωση του ψωμιού μειώθηκε κατά 50%! Ο κ. Αμπεριάδης δήλωσε σχετικά με την κατάσταση που κυριαρχεί: «Ο αγροτικός κόσμος είτε έχει σιτάρι, είτε παίρνει αλεύρι και ζυμώνει. Εκεί είναι πολυμελείς οι οικογένειες. Δεν έχουν τις διατροφικές συνθήκες που έχουμε οι κάτοικοι των πόλεων. Εγώ μεγάλωσα με ψωμί και σάλτσα. Τώρα αυτό κάνουν στα χωριά. Η μάνα ζυμώνει το ψωμί και το ψήνει στη μασίνα, γιατί δεν έχει καύσιμα. Δύο και τρία κιλά ψωμί και τα τρώνε σε τρεις μέρες. Δεν έχει υπαλλήλους ο φούρνος του χωριού. Εργάζονται μέσα οι οικογένειες. Στην Ξάνθη επειδή έχουν υπαλλήλους ανεβάζουν και το κόστος. Στα χωριά το ψωμί κοστίζει 1.40 ευρώ. Το κέρδος του αρτοποιού είναι ότι δουλεύει σαν υπάλληλος».
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
Στα αρτοποιία της Ξάνθης δεν έχουν γίνει απολύσεις αλλά και ούτε έχουν κλείσει. «Με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να τα κρατήσουμε. Κι αν τα κλείσουμε πώς θα ζήσουμε;» είναι η κραυγή απόγνωσης τους.
ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Στα σούπερ μάρκετ πουλάνε πιο ακριβά από ότι ένας φούρνος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών και πρόσθεσε: «Τα σούπερ μάρκετ είναι άλλο παιχνίδι. Τα δικά μας σούπερ μάρκετ φέρνουν ψωμιά από Αλεξανδρούπολη και άλλες πόλεις. Δεν έχουν ψωμιά από δικούς μας αρτοποιούς».
Τέλος ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα πουλάει το πιο φθηνό ψωμί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έφερε ως παράδειγμα την γαλλική μπαγκέτα 200 γραμμαρίων που κοστίζει 1.80 ευρώ. «Εδώ μια μπαγκέτα κοστίζει 80 λεπτά ή 1 ευρώ. Όσο αυξημένο κι αν είναι το μεροκάματο στη Γαλλία η διαφορά είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά.