fbpx
Γενική

Λαχανοντολμάδες Πολίτικοι

λάχανο βρασμένο
2 με 3 κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
1 λεμόνι
λίγο κουκουνάρι
λίγες μαύρες σταφίδες
ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
κανέλλα
1 ποτήρι ρύζι
1 ποτήρι λάδι
3 ποτήρια νερό

Διαδικασία
Αρχικά, βράζουμε το λάχανο και χωρίζουμε τα φύλλα του. Κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια και αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Το κρεμμύδι το κόβουμε στο χέρι, και όχι στο μίξερ, για να κρατάει τα ζουμιά του. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε μια χούφτα κουκουνάρια και ανακατεύουμε. Ακόμη, βάζουμε ζάχαρη, κανέλλα, αλάτι και μπόλικο μαυροπίπερο για τον Αναστάση μας, που του αρέσουν τα καυτερά. Σβήνουμε το φαγητό με λεμόνι και προσθέτουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε βάζοντας το ρύζι, το οποίο έχουμε μουσκέψει και πλύνει καλά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει το ρύζι, κλείνουμε το μάτι (φωτιά) και αραδιάζουμε στο μείγμα τις σταφίδες. Περιμένουμε να κάτσουν και να σφίξει το μείγμα, σφίξ γκουντ, και μετά γεμίζουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα.
Τα ζουπάμε με τα χέρια, να γίνουν σφιχτά και να χάσουν τα ζουμιά τους. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε 3 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι λάδι, και ένα πιάτο για να τα κρατάει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 35 με 40 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, και περιμένουμε να κρυώσουν.
Το ρύζι στην Πόλη συμβόλιζε το μπερεκέτι, την καλοπέραση, την καλή ζωή, γι’ αυτό το λόγο μαγειρευόταν σε γιορτινά τραπέζια.
Καλή όρεξη!

Σχετικά Άρθρα