fbpx
Γενική

Λείψανα του Αγ. Παρθενίου (θεραπευτού του καρκίνου) στη Μονή Αγ. Ειρήνης

Από 12 έως 22 Ιανουαρίου

Η Τίμια Δεξιά του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού (θεραπευτού του καρκίνου) από την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου της Άνδρου θα τεθεί προς προσκύνηση στη Μονή της Αγίας Ειρήνης Ξάνθης από 12 έως 22 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί είναι:
Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στις 16:00 θα γίνει η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου στο πάρκο της περιοχής Λευκού Πύργου και στη συνέχεια θα τελεστεί Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης.
Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου από τις 8 έως τις 10 το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 17:00 εσπερινός μετά Παρακλήσεως.
Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία το πρωί και το απόγευμα στις 17:00 εσπερινός μετά Αγιασμού των Τιμίων Λειψάνων.
Το Σαββατοκύριακο 15 και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00 εσπερινός και την Κυριακή την ίδια ώρα εσπερινός μετά αρτοκλασίας.
Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία το πρωί και το απόγευμα στις 17:00 εσπερινός μετά των Χαιρετισμών του Αγίου.
Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία το πρωί και το απόγευμα στις 17:00 εσπερινός μετά των εγκωμίων του Αγίου.
Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία το πρωί και από τις 21:00 έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα Μεσονυκτικόν και Ιερά Αγρυπνία.
Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα τελεστεί Ιερά Παράκληση και το απόγευμα στις 5 θα τελεστεί Εσπερινός.
Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία το πρωί και το απόγευμα στις 5 Εσπερινός και Ιερά Παράκληση.
Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Παράκληση και αναχώρηση του Τιμίου Λειψάνου.
Η Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης θα παραμένει ανοιχτή από τις 7 το πρωί έως τις 20:00.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ
Ο Όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου (324- 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε την Ορθόδοξη Πίστη.
Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους Αποστόλους, που ήταν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Και όταν έριχνε τα δίχτυα στην Απολλωνιάδα λίμνη ή τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.
Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στου πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι’ αυτό και όταν τον ευχαριστούσαν εκείνος έλεγε: «Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;».
Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (η Φιλητός) τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.
Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο πολύ μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορεί να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του.
Γιορτάζει στις 7 Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα