fbpx
Γενική

Μετά το διάλογο Φαρμακοποιών- Υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει η τρόικα

Ή κοινή συμφωνία ή κινητοποιήσεις

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία φαρμακοποιών και Υπουργείου Υγείας είναι κ. Δέσποινα Κάλφα εν δυνάμει Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης, «έτσι ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία αυτών που θέλουν να εισέλθουν στο επάγγελμα και αυτών που ήδη λειτουργούν». Ωστόσο σχολίασε πως όπως κάθε Έλληνας δεν είναι ότι το καλύτερο, να περιμένουν από την τρόικα για να δώσει την τελική έγκριση για τα θέματα τους, σχολιάζοντας επίσης: «Εφόσον όμως οδηγηθήκαμε εκεί θα πρέπει να το παλέψουμε για να ανταπεξέλθουμε σ αυτήν την κατάσταση». Πάντως αν δεν καταλήξουν σε κοινή συμφωνία, αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
ΣΕ ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
Η κ. Κάλφα, Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών μίλησε για το στάδιο που βρίσκονται οι συζητήσεις με τον Υπουργό Υγείας: «Προς το παρόν δεν συζητήθηκαν τα πληθυσμιακά κριτήρια. Απλώς αν υπάρξει διαφωνία, τότε δεν θα το δεχθούμε. Όλα τα σημεία είναι υπό συζήτηση. Αυτά που αποφασίσαμε θα κοινοποιηθούν στον Υπουργό και θα στείλει στην τρόικα και από εκεί θα έρθει η τελική απάντηση για το αν συμφωνούν με αυτά που προτείνουμε ή όχι. Αν τις επόμενες μέρες που θα ολοκληρωθεί και θα διαμορφωθεί ο διάλογος στο τελικό νομοσχέδιο, δεν συμπεριλαμβάνονται τα τελικά σημεία όπως τα θέλουμε, τότε έχει εξουσιοδοτηθεί η Γενική Συνέλευση που κάναμε χθες να δώσει εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. να προχωρήσει σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Προς το παρόν όμως είμαστε σε πολύ καλό σημείο στα περισσότερα, όσον αφορά στο rebate, το κληρονομικό που διευκολύνεται η πρόσβαση των νέων με τους παλιούς υπό μορφή συστεγάσεων, προκειμένου να ανοιχτούν νέες θέσεις εργασίας. Μεγάλο πρόβλημα έχουν στην Αθήνα με το άνοιγμα των φαρμακείων το Σάββατο».
ΠΙΟ ΟΥΣΙΩΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Πιο ουσιώδη χαρακτήρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στην Ξάνθη η κ. Κάλφα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα: «Τα δικά μας προβλήματα εστιάζονται στο πληθυσμιακό και στις εκπτώσεις που θα δίνουμε προς τα ταμεία. Τα φαρμακεία που έχουν μικρούς τζίρους να επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο, γιατί είχαμε δύο υποτιμήσεις ήδη και αναμένουμε καινούργια λίστα, αναμένεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία, μέτρα τα οποία θα περιορίσουν πάρα πολύ τα έσοδα ενός φαρμακείου. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για να μην κλείνουν φαρμακεία, αλλά να διατηρούνται».
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ
Σημείο τριβής συνεχίζει να αποτελεί το θέμα της αναθεώρησης των πληθυσμιακών κριτηρίων. Οι φαρμακοποιοί, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης.
«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων, καμιά πρόταση δεν πρέπει να οδηγεί σε αύξηση του ήδη υπερβολικού αριθμού των φαρμακείων» λένε.
Σύγκλιση παρατηρείται στα θέματα κλιμακούμενης έκπτωσης των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και συστέγασης φαρμακοποιών που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους φαρμακοποιούς να βρουν εργασία.
Ειδικότερα: Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τηρουμένης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της Βιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο εκ μέρους των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία.
Διευκόλυνση πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με συστέγαση με τους παλαιούς. Προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, γιατί το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει καταστροφή για τις δαπάνες υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί επιμένουν στο ποσοστό 20%- 25% των φαρμακείων που διημερεύουν το Σάββατο.
Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστολές στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμίσεις που προκύπτουν από τον κοινωνικό διάλογο για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Ο υπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου οι όποια τυχόν συμφωνία να εγκριθεί και από την ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα