fbpx
Γενική

«Δυσκίνητος» ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2013 αλλά ετοιμάζεται νέα χρηματοδότηση

Επιμέλεια Σταύρος Καρυπίδης

Στην «μετά ΕΣΠΑ» εποχή θα πρέπει να κοιτούν οι νέοι δήμαρχοι της Ξάνθης, αν θέλουν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για σημαντικά έργα που έχουν προγραμματίσει. Τέλος το 13 τελειώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πολλά έργα και παρεμβάσεις θα μείνουν ανολοκλήρωτα, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις εντάξεις. Αν και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι η απορρόφησή του ΕΣΠΑ υπερέβη τα όρια του Μνημονίου για φέτος, σε πολλές περιπτώσεις το κράτος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και καθυστερεί να καταβάλλει τα χρήματα από το πρόγραμμα.
Ωστόσο, σημαντική ευκαιρία για την Θράκη και κατ’ επέκταση την Ξάνθη είναι η συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για Περιφέρειες που δεν έχουν πιάσει το στόχο σύγκλισης με τις υπόλοιπες. Μέσα σε αυτές είναι και η ΑΜΘ μαζί με άλλες 7 Ελληνικές (από τις 13 συνολικά στη χώρα), κάτι που φανερώνει, ότι η χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα θα συνεχιστεί και μετά το 2013.
Πρόσθετα έσοδα
Αυτή η καθυστέρηση στις απορροφήσεις, αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, αφού θα μπορούν να εντάξουν μεγάλα έργα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ψαλιδίζεται σημαντικά και τα οικονομικά των Δήμων να μην αντέχουν μεγαλεπήβολα έργα, (ο Δήμος Ξάνθης έχει περικοπές για το 2010 πάνω από 40%) το νέο πρόγραμμα, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι το σημαντικότερο «εργαλείο» ανάπτυξης.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Βασικό κριτήριο για το πού θα πάνε τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου, είναι το επίπεδο σύγκλισης που έχουν επιτύχει οι ελληνικές περιφέρειες, το οποίο μετριέται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε περιοχής. Το συγκεκριμένο όριο είναι σήμερα το 75% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ και όσες Περιφέρειες το έχουν επιτύχει τίθενται εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Οι διαπραγματεύσεις για το ποιες περιοχές θα «μπουν» και ποιες θα «μείνουν από έξω» έχουν ξεκινήσει ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πως έγινε η κατανομή
Η προηγούμενη κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ έγινε με βάση, ότι οκτώ περιφέρειες υπολείπονταν του 75% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη. Πρόκειται για περιοχές του «Στόχου 1», δηλαδή την δική μας Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Hπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη, που απορροφούν, όπως φαίνεται από τη χρηματοδοτική κατανομή, τον κύριο όγκο των κοινοτικών κονδυλίων. Περιοχές όπως η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η Αττική, αν και παρέμειναν στον «Στόχο 1», χρηματοδοτούνται με χαμηλότερα κονδύλια, μιας και έχουν υπερβεί το όριο του 75%, ενώ Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο ανήκουν στον «Στόχο 2» και χρηματοδοτούνται μόνο για συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έρευνα.
Το ΕΣΠΑ για το 11 και το 12
Το ΕΣΠΑ, όμως, εξακολουθεί να είναι σημαντική ευκαιρία για την Ξάνθη. Για την ακρίβεια, ειδικά για το 2011 και το 2012 θα είναι η μόνη ευκαιρία ανάπτυξης. Αν και κινείται αργά, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, πολλές επενδύσεις έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ οι νέοι αιρετοί θα πρέπει να δουλέψουν ακόμη περισσότερο για να εντάξουν έργα. «Είναι πλέον το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο» λέει νεοεκλεγείς δήμαρχος της Ξάνθης.
«Δυσκίνητος» ο νέος Αναπτυξιακός
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία πριν από την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής μπήκε ο Αναπτυξιακός Νόμος. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε το Νομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής και η Κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την μέχρι χθες Τετάρτη, για να μπει στην Ολομέλεια πιθανότατα αύριο Παρασκευή. Υπενθυμίζεται, ότι ο νέος αναπτυξιακός είναι αρκετά δυσκίνητος, αφού οι πρώτες επενδύσεις θα αξιολογηθούν τον Ιούνιο! Πολλές Οργανώσεις και Ομοσπονδίες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νέο Νόμο και ζητούν επιτακτικά να αλλάξουν κάποιες ρυθμίσεις, όμως μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη…

Σχετικά Άρθρα