Aπό τα πιο προβεβλημένα γεγονότα στο χώρο του πολιτισμού στην Ευρώπη
Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις τελετές έναρξης που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Τούρκου (Φινλανδία) και στο Τάλιν (Eσθονία). Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι μία από τις πλέον αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πολιτιστικό τομέα. Έχει αποδείξει ότι έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αστική ανάπλαση, τη δημιουργικότητα και ελκυστικότητα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2011!».
Η τελετή έναρξης στο Τάλιν θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της πρωτοχρονιάς με μια μεγάλη δημόσια συναυλία συνοδεία πυροτεχνημάτων. Η πολιτιστική πρωτεύουσα Τάλιν 2011 έχει προγραμματίσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις: εκθέσεις, συναυλίες και άλλα θεατρικά δρώμενα θα διαδέχονται το ένα το άλλο στη διάρκεια του έτους, ιδίως πάνω στο θέμα της θάλασσας που βρέχει την πόλη.
Το Τούρκου, από την πλευρά του, θα αρχίσει τις εκδηλώσεις στις 15 Ιανουαρίου με ένα μεγάλο υπαίθριο θέαμα στην όχθη του ποταμού που διασχίζει την πόλη. Η τελετή αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα δώσει ζωή στη φινλανδική πόλη σε όλη τη διάρκεια του 2011.
Το φθινόπωρο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη (1,5 εκατομμύρια ευρώ) στις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες 2011 για την υψηλή ποιότητα της προετοιμασίας τους.
Πολλοί ξένοι καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί στο Τάλιν και στο Τούρκου, γεγονός που θα συμβάλει στην επιτυχία του προγράμματος των δύο πόλεων και θα αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση των εκδηλώσεων.
Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα γεγονότα στο χώρο του πολιτισμού στην Ευρώπη. Οι πόλεις επιλέγονται βάσει πολιτιστικού προγράμματος που πρέπει να διαθέτει ευρωπαϊκή διάσταση, να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να συμμετάσχει, να είναι ελκυστικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα και να εντάσσεται στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της πόλης.
Είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία για να βελτιώσουν οι πόλεις την εικόνα τους, να επανατοποθετηθούν στον ευρωπαϊκό χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να σχεδιάσουν την ανάπτυξη της πόλης τους μέσα από τον πολιτισμό. Ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, όχι μόνο στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την ίδια την πόλη όσο και για την ευρύτερη περιφέρεια στην οποία ανήκει. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η μέση αύξηση του αριθμού των τουριστικών διανυκτερεύσεων κατά μία διανυκτέρευση τουλάχιστον στην πόλη που φέρει τον τίτλο ανέρχεται σε 12% σε σχέση με τον χρόνο που προηγήθηκε. Το ποσοστό αυτό άγγιξε το 25% για το Λίβερπουλ το 2008 και το Σιμπίου (Ρουμανία) το 2007.
Μετά το Τούρκου και το Τάλιν το 2011, οι προσεχείς Πολιτιστικές Πρωτεύουσες είναι το Guimaraes (Πορτογαλία) και το Maribor (Σλοβενία) το 2012, η Μασαλία (Γαλλία) και το Kosice (Σλοβακία) το 2013, στη συνέχεια η Umea (Σουηδία) και η Ρίγα (Λετονία) το 2014, η Mons (Βέλγιο) και το Plzen (Τσεχική Δημοκρατία) το 2015.