fbpx
Γενική

Θα την πατήσουν οι αντιδήμαρχοι

Η αντιμισθία στους Καλλικρατικούς δήμους δεν φτάνει ούτε για τις βενζίνες τους

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

Νομίζω ότι θα την πατήσουν όσοι ορισθούν αντιδήμαρχοι στους Καλλικρατικούς δήμους της Ξάνθης, θέση που μέχρι τώρα ήταν περιζήτητη. Γιατί θα την πατήσουν; Γιατί παρά την ονομαστική αύξηση της αντιμισθίας, αυτή ουσιαστικά μειώνεται αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι απαιτήσεις των «Καλλικρατικών» δήμων είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι μέχρι τώρα των «Καποδιστριακών». Με βάση τα νέα δεδομένα όσοι αναλάβουν θέσεις ευθύνης εκτός από την πολύωρη ενασχόλησή τους με τον δήμο, θα πρέπει από την 1 η Ιανουαρίου 2011 να βάζουν και το χέρι στην τσέπη.
Αυτοί που θα έχουν πρόβλημα είναι κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι αφού πια δεν εξασφαλίζεται διπλός μισθός. Εφ’ όσον αναλάβουν αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι Δημοτικού Συμβουλίου, θα εισπράττουν μόνο την αντιμισθία από τον δήμο. Το ποσοστό της αντιμισθίας ανέρχεται στο 50% της αμοιβής του δημάρχου για τους αντιδημάρχους και το 40% για τους προέδρους Δημοτικού Συμβουλίου. Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου (περίπου 6.000 ευρώ μικτά), των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων είναι ισόποση με το 60% των ανωτέρω αποδοχών.
Συνάγεται, λοιπόν, ότι η αντιμισθία σε δήμους 20- 100 χιλ. κατοίκων (Ξάνθη) ανέρχεται σε 2.400 ευρώ μικτά, ήτοι 1700- 1800 ευρώ καθαρά και σε δήμους ως 20 χιλ. κατοίκους 1800 ευρώ μικτά, δηλαδή κάτω από 1400- 1500 ευρώ καθαρά. Οι αμοιβές των προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων είναι ακόμη χαμηλότερες, κατά 10%.
Με δεδομένο ότι ένας μέσος δημόσιος υπάλληλος αμείβεται σήμερα με 1500 ευρώ καθαρά, συνάγεται ότι ενώ ως αντιδήμαρχος ή πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει σαφώς μεγαλύτερα έξοδα, η αμοιβή του θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα- σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερη, σε κάποιες όμως ακόμη και μικρότερη. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους συνταξιούχους οι οποίοι θα εισπράττουν την αντιμισθία αντιδημάρχου και προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και το 30% της σύνταξής τους. Ολόκληρη την αντιμισθία μαζί με τις αμοιβές τους θα μπορούν να πάρουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο ιδιωτικός υπάλληλος να έχει άνεση χρόνου για να απασχολείται στον δήμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επιχειρηματίες- ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά εξυπακούεται ότι μόνο όσοι έχουν «στρωμένες δουλειές» ή μπορούν να αφήσουν άλλους (φερ ειπείν τα παιδιά τους) στη θέση τους, έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με τις υποθέσεις του δήμου. Οπότε δεν μένουν παρά μόνο οι αγρότες ως ιδανικοί αντιδήμαρχοι- πρόεδροι ΔΣ καθώς μάλιστα οι παραγωγοί συγκεκριμένων καλλιεργειών έχουν το πλεονέκτημα για συγκεκριμένους μήνες να μην έχουν υποχρεώσεις στα χωράφια.
Υποχρεώσεις
Μιλώντας με τους Δημάρχους συμπεραίνουμε ότι, εκτός από περιπτώσεις μεγάλων δήμων (Ξάνθη) που έχουν οργανωμένες όλες τις υπηρεσίες, στους «Καλλικρατικούς» δήμους θα απαιτηθεί οι δημοτικές αρχές να τραβήξουν κουπί ιδίως τον πρώτο καιρό για να στήσουν από την αρχή τις δημοτικές υπηρεσίες και να ενοποιήσουν αρμονικά τις υπάρχουσες. Σε έναν «Καλλικρατικό» δήμο σαν τα Άβδηρα με τις μεγάλες αποστάσεις, μόνο για «τις βενζίνες» ένας αιρετός καλείται να δαπανά ένα σημαντικό ποσό με δεδομένο ότι η τιμή της βενζίνης βρίσκεται άνω του 1,5 ευρώ το λίτρο και οι δήμοι παραδίδουν τα υπηρεσιακά οχήματα στον ΟΔΔΥ, άρα θα πρέπει να χρησιμοποίει και το δικό του αυτοκίνητο συν τις άλλοις!!!

Σχετικά Άρθρα