Γενική

700 οφειλέτες της Ξάνθης εντάχθηκαν στην ρύθμιση χρεών

Επτακόσιοι (700) οφειλέτες ζήτησαν στην Ξάνθη να υπαχθούν στη ρύθμιση χρεών σύμφωνα με το Νόμο 3888/2010 που είναι πολύ ευνοϊκή για όσους είχαν μεγάλες οφειλές καθώς προβλέπει τη διαγραφή μεγάλου ποσοστού προσαυξήσεων ακόμη και με όλες τις δόσεις, δήλωσε στην XanthiNews η Προϊσταμένη του Δικαστικού Τμήματος της Α ΔΟΥ Ξάνθης κ. Ελένη Τσαουσέλη.

Ωφελούνται όσοι έχουν μεγάλα χρέη λόγω διαγραφής μεγάλου ποσοστού προσαυξήσεων

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των φορολογούμενων στην Ξάνθη που θέλησαν να ρυθμίσουν τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 καθώς και τις οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι την ίδια ημερομηνία και δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Η καταβολή του χρέους πραγματοποιείται είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις από 2 έως 45 ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό. Η ρύθμιση ισχύει για δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό είναι η μόνη ρύθμιση σε ισχύ και ισχύει από 29 Οκτωβρίου 2010. Και εξηγεί η Προϊσταμένη του Δικαστικού Τμήματος της Α ΔΟΥ Ξάνθης: «Έως 31 Δεκεμβρίου 2010 δίνονται τρεις δόσεις μαζί, έως 31 Ιανουαρίου 2011 τέσσερις δόσεις μαζί κ.ο.κ. Αν δεν πληρωθεί μία δόση τον επόμενο μήνα έχει 5% προσαύξηση. Αν δεν πληρωθούν δύο δόσεις έχουμε απώλεια της ρύθμισης. Οι δόσεις δεν μπορούν να είναι κάτω των 300 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 1000 ευρώ (σήμερα εφάπαξ). Όχι κάτω των 500 ευρώ εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι έως 10.000 ευρώ. Πάνω από 10.000 ευρώ όχι κάτω των 1000 ευρώ και έως 45 δόσεις».
Ανάλογα με τον τρόπο καταβολής διαγράφονται και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμου καταβολής από 50% έως και 100%.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής χρεών που βεβαιώθηκαν από το 2007 και μετά, διαγράφεται (ανάλογα με το έτος βεβαίωσης) και μέρος των πρόσθετων φόρων και τελών.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι φορολογούμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Δικαστικό Τμήμα της Α ΔΟΥ Ξάνθης στα τηλέφωνα: 2541020077 και 2541353148 κ. Ελένη Τσαουσέλη.
Τα χρέη ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ και τα έχουν 1,3 εκατ. οφειλέτες. Πρώτη φορά σε νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των φορολογουμένων με οφειλές του Δημοσίου, επιστροφή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, κτλ, προς τις επιχειρήσεις, αλλά και η χορήγηση ενημερότητας σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.
Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης:
α) ανάλογα με το πρόγραμμα ρύθμισης που έχει επιλέξει
– στην περίπτωση που έχει επιλέξει την καταβολή σε δύο ή τρεις μηνιαίες δόσεις δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός
– στην περίπτωση που έχει επιλέξει την καταβολή σε τέσσερις έως δώδεκα μηνιαίες δόσεις δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών
– στην περίπτωση που έχει επιλέξει την καταβολή σε περισσότερες των δώδεκα μηνιαίων δόσεων δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
β) δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των χρεών του και μέχρι την εξόφλησή τους
γ) δεν είναι ενήμερος για χρέη που βεβαιώνονται από τις 30.09.2010 και μετά και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών
δ) απολέσει διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που του έχει χορηγηθεί για χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30.09.2010. Δεν θεωρείται απώλεια η υπαγωγή των χρεών αυτών στην παρούσα ρύθμιση.
ε) απολέσει διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που θα του χορηγηθεί για χρέη που θα βεβαιωθούν μετά τις 30.09.2010
στ) δεν είναι ενήμερος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, για χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι 30.09.2010 και τα οποία δεν ζήτησε να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

Σχετικά Άρθρα