fbpx
Γενική

Πάλι υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου προς τους Αγρότες

Ο Βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός αναφέρεται για τα Αγροτικά

«Λόγια του αέρα» επεφύλαξε σήμερα, για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, δείχνοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της συγκυρίας για τον αγροτικό τομέα, που απαιτεί άμεσα παραγωγή έργου και όχι επικοινωνιακές φιέστες. Ακούσαμε σήμερα τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει από την Κρήτη για μία ακόμη φορά τη «νέα αγροτική πολιτική της κυβέρνησης» και να περιγράφει τις προεκλογικές του εξαγγελίες περί «πράσινης ανάπτυξης» , λέγοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία δίνη και δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος». Αγνοεί ενδεχομένως ο κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνησή του με την έλλειψη στρατηγικής που την χαρακτηρίζει στον αγροτικό τομέα, την καθυστέρηση που επιδεικνύει στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και το έλλειμμα ευαισθησίας που επιδεικνύει απέναντι σε έναν τομέα που είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένος σε απρόβλεπτους κινδύνους, ασκεί την πλέον αντιαγροτική πολιτική για τη χώρα, οδηγώντας τον αγροτικό κόσμο σε συρρίκνωση και την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό. Απέναντι στις κάλπικες υποσχέσεις, που για μία ακόμη φορά, σήμερα μοίρασε απλόχερα η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, η αλήθεια είναι η εξής:
1.Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, την πιστοποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθυστερώντας δραματικά την προκήρυξη των σχετικών Δράσεων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Ειδικότερα: Α. Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την «ενίσχυση των γεωργών που συμμετέχουν σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων», ύψους περίπου 26 εκατ. Β. Ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί το Μέτρο 133, «Καθεστώς ενίσχυσης ομάδων παραγωγών για την προώθηση των προϊόντων ποιότητας και την ενημέρωση των καταναλωτών», ύψους 15 εκατ. ευρώ. Γ. Ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί τα Προγράμματα της βιολογικής γεωργίας, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ και της βιολογικής κτηνοτροφίας με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Δ. Όσο δε για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, αφού η κυβέρνηση το περιόρισε μόνο στον καπνό με την τελευταία τροποποίηση του ΠΑΑ , η οποία υποβλήθηκε στις 13-5-2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκτοτε επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία για την έκβαση του θέματος. Αντί να κινητοποιηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της έγκρισης της εν λόγω πρότασής, περιορίζεται στο να τηρεί στάση αναμονής και να δηλώνει πως η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί «αμέσως μετά την έγκριση της τροποποίησης του ΠΑΑ 2007-2013 για τον τομέα του καπνού από την Ε.Ε.».
2. Με περισσότερο από ένα χρόνο καθυστέρηση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε σήμερα τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας. Αντί να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η Νέα Δημοκρατία, έχοντας δρομολογήσει με ταχείς ρυθμούς την καταγραφή και την στήριξη μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα των καλλιεργειών αυτών της λεγόμενης «Άλλης Γεωργίας», έχοντας επιτύχει απτά αποτελέσματα σε πολλές περιοχές της χώρας, έρχεται σήμερα να τα αναβαπτίσει σε «καλάθια προϊόντων» και να ξεκινήσει μία νέα χρονοβόρα διαδικασία για την ανάδειξή τους, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο υπάρχει ειλικρινής πρόθεση ουσιαστικής στήριξης ή για μία ακόμη φορά επιχειρείται η εξυπηρέτηση επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων της.
3. Ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «διαφημίζουν» το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τον αγροτικό τομέα, όταν μέσα σε ένα χρόνο θητείας της σημερινής κυβέρνησης έχουν καταπατηθεί βάναυσα ουσιαστικά αγροτικά κεκτημένα.
4.Ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μίλησαν σήμερα για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, την ώρα που ακόμη αφήνουν τα 5,5 δις. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αναξιοποίητα.
5. Η κυβέρνηση συστηματικά υποβαθμίζει τον ρόλο και την σημασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού με αποφάσεις του κ. Παπανδρέου ο ΕΦΕΤ μετακινήθηκε από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Υγείας, ο κρίσιμος τομέας της αλιείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, η ΑΓΡΟΓΗ οδηγείται σε εκκαθάριση, τα 52 τοπικά κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στελεχωμένα με 260 ειδικούς γεωτεχνικούς για την στήριξη των αγροτών διαλύονται, η Γενική Διεύθυνση Δασών μετακινήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και γενικά οι Υπηρεσίες και οι οργανισμοί του Υπουργείου παρουσιάζουν εικόνα απορύθμισης και αναποτελεσματικής λειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα