fbpx
16.8 C
Ξάνθη
12/05/2025
Γενική

Β. Σκαρλάτος: «Όλοι όσοι περί άλλων τυρβάζουν, μαστουρώνουν τον κόσμο».

«Δεν τίθεται ούτε τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων από τον ΣΕΒ», ανέφερε ο Πρόεδρος του κ. Δασκαλόπουλος. Ο κ. Βασίλης Σκαρλάτος, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews: «Σαν ΣΕΒ κάναμε δηλώσεις πρόσφατα σχετικά με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ως κομμάτι της σφιχτής πολιτικής που γίνεται, είτε διότι το Μνημόνιο το επιβάλλει, είτε διότι αυτό επιβάλλει ένας ορθολογισμός που από χρόνια έπρεπε να τον προγραμματίσουμε για την χώρα μας, για να μην φτάναμε σε αυτά που φτάσαμε και είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε».

Βιομήχανοι Ξάνθης: Δημιουργία προαπαιτούμενων για να μην πειράξουν την εργασία

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας είναι το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδος που μαζί με το χρέος και το έλλειμμα μας έφτασε σε αυτό το σημείο, που σημαίνει ότι αδυνατούμε σαν χώρα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγουμε να τα διαθέσουμε στις αγορές», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης κ. Βασίλης Σκαρλάτος και πρόσθεσε με νόημα: «Και αν σωστά επιλέξαμε να ζούμε και να είμαστε ομοτράπεζοι και συνδαιτυμόνες με τις ανοιχτές αγορές αυτό το θέμα της ανταγωνιστικότητας πρέπει να το λύσουμε. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει το σύνολο της πολιτικής. Γι αυτό ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος κατέγραψε 300 εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικότητας. Έχουμε πρόβλημα ως πολιτεία. Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε και να αναδιαμορφώσουμε το σύνολο της πολιτικής.
Αν η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιωθεί από όλους τους άλλους παράγοντες που συνθέτουν την πολιτική τότε ο παράγων εργασία που είναι ένας από τους συντελεστές που εισφέρει ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να στηριχθεί και συνεχώς θα πιέζεται προς τα κάτω».
Στη συνέχεια ο κ. Σκαρλάτος ήταν σαφής και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην διατήρηση των θέσεων εργασίας χρησιμοποιώντας μια σκληρή έκφραση θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος: «Ο ΣΕΒ δεν λέει τίποτα άλλο παρά για να μην πειράξουμε την εργασία πρέπει να δημιουργήσουμε τα προαπαιτούμενα. Αν δεν τα δημιουργήσουμε είτε το λέει ο κακός ΣΕΒ, είτε ο άλλος ο καλός, δεν υπάρχει περίπτωση να στηριχθεί η ανταμοιβή της εργασίας. Όλοι όσοι περί άλλων τυρβάζουν μαστουρώνουν τον κόσμο».
Με διάθεση αυτοκριτικής ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης είπε πως διαφαινόταν η κρίση και έκανε λόγο για την απουσία της ανάπτυξης: «Εμείς από χρόνια λέμε ως μικρό κομμάτι αυτής της κοινωνίας ότι από πολλά χρόνια βλέπαμε την απαξία του παραγωγικού ιστού στην περιοχή και δεν κάναμε τίποτα, παρά να χαϊδεύουμε αυτιά. Και τώρα ίσως ψιλογίνεται κοινωνική συνείδηση ότι χρειαζόμαστε ανάπτυξη η οποία χωρίς επιχειρήσεις δε νοείται. Γι αυτό λοιπόν φωνάζουμε οι επιχειρήσεις και τα μάτια μας καταρχήν. Αυτές που έμειναν γιατί μπορούν να δώσουν την σπίθα της ανάπτυξης και κοινωνικό αποτέλεσμα, να απορροφήσουν δηλαδή γρήγορα την ανεργία. Και μετά να δημιουργήσουμε πάλι τους όρους και τις προϋποθέσεις ούτως ώστε η περιοχή μας να είναι ελκυστική για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ από χρόνια αλλά να προσελκύσουμε και άλλους.
Ποιος θα έρθει να επενδύσει κάτω από αυτές τις συνθήκες πια; Πρέπει να αλλάξουμε άρδην αρκετά που μέχρι τώρα τα αντιμετωπίζαμε με έναν αρνητισμό. Ακούγαμε την έννοια επιχειρηματικότητα και συγκέντρωνε μέσα από το είναι μας μόνο αρνητικές αναφορές. Γιατί να μην είναι η επιχειρηματικότητα ένα πεδίο δράσης και στους νέους ώστε να μπούνε μέσα σε αυτό; Εμείς φεύγουμε, γιατί καλώς ή κακώς ήμασταν ανάλγητοι. Τελειώνουμε. Πρέπει να βγούνε καινούργιοι γιατί αν δεν βγει η νέα γενιά, δεν υπάρχει μέλλον».
Όσο για τη μετανάστευση των επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες ο κ. Σκαρλάτος είπε πως δεν το κάνουν γιατί θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν και κατέληξε: «Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν και έναντι του εαυτού τους. Όσοι επιχειρηματίες επιζήσαμε στην περιοχή, είναι θέμα ζωής αυτές οι επιχειρήσεις. Είναι παιδιά μας. Είναι ένα σύστημα με ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έδωσε μέσα από τη δουλειά του το αποτέλεσμα. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δούνε πως θα επιβιώσουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και θα είναι ευχής έργο να επιβιώσουν, αν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα δεν αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης της επιχειρηματικότητας. Δεν θα πρέπει να αισθάνεται μειωμένος κοινωνικά ένας επιχειρηματίας γιατί ένας κόσμος γύρω του με φαντασιώσεις και με υστερίες, πάντα του φόρτωνε αρνητισμό».

Σχετικά Άρθρα