Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών παλεύουν με ελέγχους, καιρό και μειωμένα έσοδα
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Μειωμένη κατά 50- 60% είναι η κίνηση στη λαϊκή αγορά της Ξάνθης, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να κάνουν μόνο τις αναγκαίες αγορές, υπολογίζοντας μέχρι και το τελευταίο πεντάλεπτο! Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών εκτός το ότι βλέπουν την συρρίκνωση των εσόδων τους συνεχώς, έχουν και την απειλή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που ιδίως στη Θεσσαλονίκη κάνει συνέχεια ελέγχους και τους επιβάλλει βαρβάτα πρόστιμα. Φέτος λόγω και της παρατεταμένης καλοκαιρίας, πολλά λαχανικά σαπίζουν και έτσι είναι από παντού χαμένοι.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Χρήστος Χατζόπουλος δήλωσε στην XanthiNews για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν: «Εμείς αποφασίσαμε να μην καταθέσουμε τα όπλα. Συνεχίζουμε να κάνουμε προτάσεις στο Υπουργείο για την βελτίωση της κατάστασης. Στη Θεσσαλονίκη στις λαϊκές αγορές γίνονται συνέχεια έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και επιβάλλουν βαρβάτα πρόστιμα. Έχουν ταμειακές μηχανές αλλά επιβάλλουν πρόστιμα για τις αποδείξεις, για τα βιβλία αν δεν είναι σωστά συμπληρωμένα. Υπάρχει η αίσθηση ότι εφόσον είμαστε το εύκολο χρήμα θα γίνουμε και ταμείο εισπράξεων. Οι καταναλωτές πάντως οφείλουν να ζητάνε αποδείξεις. Εμείς δίνουμε.
Λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές είναι μειωμένες. Η παρατεταμένη καλοκαιρία σε κάποιες καλλιέργειες κάνει καλό και σε άλλες κακό. Τα λάχανα, τα μπρόκολα σαπίζουν. Μετά από έναν μήνα μπορεί να έχουμε μεγάλη έλλειψη σε οπωρολαχανικά.
Η κίνηση είναι μειωμένη κατά 50- 60%, σε σχέση με τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο. Έχουν περιορίσει πολύ τα έξοδα τους, τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό. Αντί να πάρουν δύο κιλά ντομάτες παίρνουν ένα το πολύ. Εκεί που έπαιρναν δύο κιλά φρούτα, τώρα παίρνουν πέντε μήλα για πέντε μέρες!»
Στους άλλους πωλητές τώρα ενδυμάτων και υποδημάτων στο παζάρι, υπάρχουν διάφορες τιμές αλλά τα μπερεκέτια σταμάτησαν και εκεί. Σίγουρα υπάρχουν καλές προσφορές αλλά αν δεν είναι πολύ μειωμένες οι τιμές δεν μπαίνει το χέρι στην τσέπη. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει και η διάθεση για παζάρια, αφού πλέον ξέρουμε ότι κανείς δεν έχει χρήματα, άρα μάλλον δεν προτίθεται να το πουλήσει και όσο- όσο. Αλλά αν δεν κατεβεί η τιμή δεν θα πουληθεί και το προϊόν…
Ο σαλεπιτζής, ο πωλητής του γνωστού αφεψήματος: σαλέπι, απογοητευμένος μας είπε πως προσπαθεί να επιβιώσει με τα 420 ευρώ που παίρνει σύνταξη από τον ΟΓΑ αλλά δοξάζει το Θεό να έχει την υγειά του για να μπορεί να κερδίζει το κάτι παραπάνω. Την άνοιξη και το καλοκαίρι πουλάει φυτά αλλά φέτος, έτσι όπως τα πήρε έτσι τα πέταξε. Δεν είναι τυχαίο το ότι τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης ελήφθησαν το Μάιο. Τυχαίο που μετά κανείς δεν ήθελε να σπείρει; Αν και όπως βαδίζει η κατάσταση από το κακό στο χειρότερο, ο μπαξές θα είναι μια καλή λύση, ως προς την ενίσχυση του νοικοκυριού. Άλλωστε, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης σε παλιά του συνέντευξη: «για μια φασολάδα χρειάζεται ένα μεροκάματο…»
Πάντως το παζάρι εξακολουθεί να είναι ένα από τα αξιοθέατα της Ξάνθης για τους επισκέπτες που έρχονται μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή. Αλλά και οι επιτήδειοι μακρυχέρηδες κάνουν χρυσές δουλειές, αφαιρώντας πορτοφόλια με ταχυδακτυλουργικές μεθόδους, μέσα από τις τσάντες ανυποψίαστων γυναικών. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην χάσετε και αυτά τα λίγα που φυλάτε ως κόρη οφθαλμού.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σταύρος Καρυπίδης
Εκδότης - Δημοσιογράφος μέλος της Έ.Ι.Η.Ε.Ε. Lead Digital Strategist - Διαμορφωτής κοινής γνώμης και βιντεογράφος με πιστοποίηση από την Google και το Υπουργείο Τουρισμού στο Digital Marketing "Grow Greek Tourism". Owner & Operator στην Drone Areo View εταιρίας αερο-βιντεοσκοπήσεων και αερο-φωτογραφήσεων (αδειούχος χειριστής ΣμηΕΑ UAS Pilot A & UAS Pilot B). Ceo & Founder της εταιρίας "Φυσικό Αέριο Ξάνθης".