fbpx
Γενική

Διχασμένες οι απόψεις των προέδρων σωματείων της ΣΕΚΑΠ

Διχασμένοι είναι οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων στην συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΚΑΠ, όσον αφορά στην στάση τους απέναντι στις φημολογίες περί ενδιαφέροντος επενδυτών για την εταιρεία. Ο κ. Γαβριηλίδης ο πρόεδρος του ενός σωματείου πιστεύει ότι η ΣΕΚΑΠ θα ορθοποδήσει λόγω της αύξησης των εξαγωγών, ενώ ο κ. Ζαπτής του άλλου σωματείου ναι μεν συμφωνεί με αυτήν την άποψη αλλά τονίζει την ανησυχία του, λόγω της πίεσης που ασκεί η τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος καθησυχάζει την τοπική κοινωνία είναι ανεύθυνος.

Ανησυχεί ο ένας, αισιοδοξεί ο άλλος

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Καθησύχασε τους 250 εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ ο Γενικός Διευθυντής κ. Μπίτος ευρισκόμενος στην Ξάνθη, λέγοντας πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φημολογίες περί πώλησης της εταιρείας σε ξένους επενδυτές και πρέπει να παραδοθούν οι παραγγελίες μέχρι τέλος του χρόνου. Από την άλλη τα δύο σωματεία του εργοστασίου έχουν επιλέξει διαφορετική πλεύση όσον αφορά στις δηλώσεις τους. Ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης είναι αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας και σημειώνει πως και οι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση: «Έρχονται δουλειές στην εταιρεία και πάει να ορθοποδήσει και πιστεύουμε ότι θα πάει καλά. Προχθές ο Διοικητής της ΑΤΕ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες άλλων χωρών. Πάγιο αίτημα της ΑΤΕ είναι να απεμπλακεί από την ΣΕΚΑΠ και από κάποιες άλλες βιομηχανίες συνεταιριστικού χαρακτήρα που τις έχει θυγατρικές. Η εταιρεία είχε απαξιωθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά τώρα ανέβηκαν οι εξαγωγές. Εμείς οι εργαζόμενοι θέλουμε να βοηθήσουμε την διοίκηση της εταιρείας για να φέρουμε εις πέρας την παραγωγή».
Από την άλλη, ο πρόεδρος του άλλου σωματείου, κ. Γιάννης Ζαπτής επισημαίνει την έντονη ανησυχία του και χαρακτηρίζει ανεύθυνο όποιον καθησυχάζει την τοπική κοινωνία: «Η ανησυχία μας είναι έντονη πλέον για το μέλλον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και όπως μάθαμε όλοι από τα ΜΜΕ, η ΑΤΕ είναι διατεθειμένη να απεμπλακεί από αυτά τα βαρίδια όπως μας κατονομάζει. Ακούστηκαν πολλά, για ιδιώτες, για ινδικό φλερτ, για Βούλγαρους, Τούρκους.
Ξέρουμε ότι η τρόικα γενικότερα πιέζει να απεμπλακούν όλες οι τράπεζες από τις θυγατρικές εταιρείες. Δεν με καθησυχάζει τίποτα και κανένας.
Εμείς θέλουμε η εταιρεία να μείνει σε ελληνικά χέρια και υπό συνεταιριστική μορφή. Αυτό θα επιδιώξουμε σαν Σωματείο.
Η εταιρεία έχει μέλλον, μπορεί να πάει πολύ καλά. Υπάρχει φως στο τούνελ. Ήδη υπάρχουν στα σκαριά μεγάλες συμφωνίες για εξαγωγές. Και απασχολούμε τρεις βάρδιες.
Το προσωπικό είναι οριακό. Πριν 3 τρία χρόνια ήμασταν 400 άτομα και αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει 250 άτομα, με πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό, που σημαίνει ότι είμαστε πλέον βιώσιμοι. Με μισό προσωπικό και δυνατότητα διπλάσιας και τριπλάσιας παραγωγής.
Είμαστε άγρυπνοι φρουροί για το καλό των εργαζομένων και της εταιρείας. Στο όνομα της τρόικας θα πέσουν πολλά κεφάλια. Θα γίνουν πολλά.
Όποιος δεν είναι ανήσυχος και καθησυχάζει και παραπλανεί την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους της Ξάνθης είναι ανεύθυνος. Εδώ στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ που ποτέ δεν άνοιξαν ποτέ μύτες, θα αφήσουν τώρα το συνεταιριστικό εργοστάσιο. Είδαμε τις συνέπειες με άλλα συνεταιριστικά».
Πάντως ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα οικονομικών ένθετων που κάνουν λόγο για σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ, σύμφωνα με το οποίο δρομολογούνται άμεσες μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων (η πρόταση της διοίκησης είναι μείωση της τάξεως του 10%) και τον αριθμό των υποκαταστημάτων (από τα 500 θα κλείσουν τα 55 στην περιφέρεια) και αποδέσμευση από ζημιογόνες θυγατρικές (θεωρούν την ΣΕΚΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που βαραίνουν με ζημίες της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ) και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικά Άρθρα