«Το Μνημόνιο οδηγεί σε σταδιακή διάλυση της περίθαλψης και της ασφάλισης, με τελικό στόχο την κατάργηση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όπως ακριβώς έγινε σε Ουγγαρία και Λετονία (δηλώσεις Λοβέρδου 18.11.2010) και τον εξαναγκασμό των πολιτών στην ακριβοπληρωμένη περίθαλψη των ιδιωτικών ομίλων υγείας που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο», τονίζει η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ξάνθης σε ανακοίνωση της. Την τρέχουσα εβδομάδα μάλιστα ως τρόπο αντίδρασης επέλεξαν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Η Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου κ. Θεοδώρα Λεπτίδου σε συνέντευξη της στην XanthiNews αναφέρθηκε στην απαξίωση που οδηγείται το νοσοκομείο Ξάνθης.
Δωρεάν εξετάσεις στο Νοσοκομείο για μια εβδομάδα ως τρόπο αντίδρασης
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Μετά από την αναστολή λειτουργίας του 412 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης δρομολογείται η υποβάθμιση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης. Ήδη δηλαδή ξεκίνησε η απαξίωση του. Η Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Ξάνθης κ. Θεοδώρα Λεπτίδου μίλησε στην XanthiNews για τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στο νοσοκομείο λόγω των μη προσλήψεων γιατρών και βέβαια της συσσώρευσης περιστατικών στελεχών του Δ ΣΣ: «Μειώνεται ο αριθμός των γιατρών του Νοσοκομείου της Ξάνθης λόγω αποχωρήσεων από συνταξιοδοτήσεις και ενώ αυτό είναι προδιαγεγραμμένο χρονικά, δεν δραστηριοποιείται όπως θα έπρεπε η διοίκηση για να καλυφθούν τα κενά. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις γιατί για να σταματήσει κάτι να λειτουργεί πρώτα το απαξιώνεις. Όταν φτάσει να απαξιωθεί δεν ξενίζει και δεν ενοχλεί κανέναν η κατάργηση του. Δεν δίνουμε τη δυνατότητα λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων στις επτά χειρουργικές ειδικότητες που υπάρχουν να εκτελούν τα τακτικά χειρουργεία.
«…Άρα γίνεται τον Απρίλιο η αξιολόγηση από το Πανεπιστήμιο ή σε όποιον έχει ανατεθεί και λέει: «Είστε τόσοι χειρουργοί στις επτά χειρουργικές ειδικότητες κάνετε τόσα χειρουργεία. Αυτές και αυτές οι ειδικότητες είναι ασύμφορες να λειτουργούν». Καταλάβατε το να μη φαίνεται ότι εσύ έχεις οδηγήσει στην απαξίωση; Ήμασταν έξι παθολόγοι. Έχουμε μείνει τρεις. Νεφελώδεις υποσχέσεις. Με το 50% του προσωπικού δεν μπορείς να βγάλεις το 100% της δουλειάς συν την αποχώρηση του πνευμονολόγου που όλοι οι άρρωστοι του έχουν εναποτεθεί στην ευθύνη του παθολόγου συν τώρα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Όσον αφορά στον παθολόγο που υπηρετούσε στο 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν έχει εμφανιστεί στο παθολογικό μας τμήμα. Ούτε να μιλήσει μαζί μας, ούτε που θα βρίσκεται, που θα απασχολείται, τι θα κάνει. Έχω κάνει έγγραφο στον κ. Διοικητή. Ζητάω μια σειρά διευκρινίσεων γιατί προκύπτουν πρακτικά προβλήματα με τη νοσηλεία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και περιμένω απάντηση του.
Αναγνωρίζουμε την καλή πρόθεση του Διοικητή».
Στην ανακοίνωση της η ΕΙΝΟΚΥΞ τονίζει: «Η κυβέρνηση επιβάλλει αφ ενός μεν την είσπραξη εισιτηρίου (3 ευρώ με προοπτική να γίνουν 10) για να εξεταστείτε, αφ ετέρου δε την πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων στα Κέντρα Υγείας! Ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 3 φορές για το συνταγματικό μας δικαίωμα στην υγεία: με τον πλούτο που έχουμε παράγει ως εργαζόμενοι, με τις ασφαλιστικές μας εισφορές και με τους φόρους».
Η κ. Λεπτίδου σημείωσε σχετικά: «Αυτό το μέτρο είσπραξης χρημάτων πλήττει τον κόσμο που έρχεται στα νοσοκομεία. Οι γιατροί σκέφτηκαν σαν ομοσπονδία να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα άμεσα στενά οικονομικά ή εργασιακά τους δικαιώματα αλλά γενικότερα για ότι συμβαίνει στο χώρο της υγείας.
Ο ασφαλισμένος πλήττεται διότι μειώνονται συνεχώς αυτά που εισπράττει από την εργασία του- όσοι έχουν την τύχη να εργάζονται- και αυξάνονται συνεχώς αυτά τα οποία έχει να δίνει, είτε για τα πάγια έξοδα του, ενοίκιο, θέρμανση, φωτισμό, τηλεφωνία, είτε για τις άλλες απαραίτητες ανάγκες του, την εκπαίδευση, την κίνηση. Αυτά όλα έχουν πάρει ανηφόρα, άρα έχει διπλό χάσιμο ο καθένας από εμάς.
Αφενός μειώνονται τα έσοδα του, αφετέρου διαρκώς αυξάνουν τα έξοδα του. Κάποια στιγμή θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί».
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στον πρωτότυπο αυτό τρόπο αντίδρασης των γιατρών, μέσω της δωρεάν προσφοράς υπηρεσιών. Η Πρόεδρος των Γιατρών σχολίασε: «Υπάρχει προσέλευση του κόσμου. Γίνεται κλινική εξέταση, αναγραφή των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, της προνοίας κτλ ή παρακλινικές εξετάσεις όπως ακτινολογικές και μικροβιολογικές. Δεν γίνονται ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες αλλά αυτές που απαιτούνται, χωρίς να πληρώνουν τα 3 ευρώ για να εξεταστούν και να προγραμματιστούν αυτές οι εξετάσεις».