Γενική

Οδηγίες για προληπτικά μέτρα σε περίπτωση πλημμύρας

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης εηνμερώνει

Παρόλες τις αναφορές της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ( με καταιγίδες και πλημμύρες ) δεν είχαμε στην Ξάνθη τέτοια ακραία περιστατικά. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε, αλλά αντίθετα με μερικές απλές ενέργειες μηδενίζουμε στο ελάχιστο τα προβλήματα ακόμη και όταν θα συμβούν τέτοια φαινόμενα. Έτσι Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης στα πλαίσια των λαμβανόμενων προληπτικών δράσεών της για την ενημέρωση των πολιτών ενόψει των αναμενόμενων δυσμενών καιρικών φαινόμενων (έντονες συνεχείς βροχοπτώσεις) και επειδή μπορεί να προκύψει οιοσδήποτε κίνδυνος για την ασφάλειά σας, θα ήθελε να επισημάνει τα ακόλουθα μέτρα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων από τα καιρικά φαινόμενα..
Συμβουλές προς τους οδηγούς σε περίπτωση κακοκαιρίας
Στην οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο και ειδικά στην περίπτωση που το οδόστρωμα είναι απλά βρεγμένο (γλίτσα ), ο οδηγός αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο και είναι πιθανό να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Σε περίπτωση βροχής υπενθυμίζεται ότι χρησιμοποιούμε τα φώτα διασταύρωσης και όχι ομίχλης ενώ ελέγχουμε αν λειτουργούν καλά οι υαλοκαθαριστήρες.
Κατά την διάρκεια της βροχής δύο σημεία θα πρέπει να έχει υπ΄ όψιν του ο οδηγός :
τη μείωση της ταχύτητας και την αύξηση της απόστασης ασφαλείας.
Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως: φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινόμενων. ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
Βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών. Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη: Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σε περίπτωση που αποκλειστείτε: Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιόφωνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες. Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.
Ενέργειες πριν από την πλημμύρα
Εάν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες:
Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα. Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά. Περιοριστείτε στις αναγκαίες μετακινήσεις. Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ
Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
Μη διασχίζετε χείμαρρους πεζός/ή ή με το αυτοκίνητο σας. -Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις
Ενέργειες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες. Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ. Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ. Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, νεκρά ζώα και διάφορα αντικείμενα. Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης. Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων. Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει: Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος. Αποφύγετε νερά που ρέουν. Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση. Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να γίνουν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που υπάρχουν υπόγεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή διαρροές από εγκαταστάσεις. Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Σχετικά Άρθρα