fbpx
Γενική

Αφιέρωμα στις βυζαντινές σπουδές

Από τον Οργανισμό Νεότητας και Πολιτισμού της Μητρόπολης Ξάνθης

Αφιέρωμα στις Βυζαντινές Σπουδές οργανώνουν την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, τα Βιβλιοπωλεία «Σπανίδη» και τις Εκδόσεις «Άγρα». Στα πλαίσια του αφιερώματος θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Ιωάννου Καμινιάτη, Ευστάθιου Θεσσαλονίκης και Ιωάννου Αναγνώστη, «Χρονικά των Αλώσεων της Θεσσαλονίκης»
Εισηγητές θα είναι:
Paolo Odorico, Διευθυντής σπουδών στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοευρωπαϊκών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι
Βασίλης Κατσαρός, Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ο Πάολο Οντορίκο γεννήθηκε το 1952 στο Ούντινε της Ιταλίας. Διετέλεσε ερευνητής της βυζαντινής ιστορίας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης μέχρι το 1995, όταν εξελέγη Διευθυντής Σπουδών στην Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι, όπου και διαμένει έκτοτε. Το 1998 ιδρύει το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, το οποίο και διευθύνει. Το 2002 ιδρύει και διευθύνει τη σειρά βιβλίων Dossiers Byzantins. Διευθύνει επίσης τις σειρά βιβλίων Seminaires Byzantins στις εκδόσεις Belles Lettres, που μεταφράζoνται στα Ελληνικά (βυζαντινά μαθήματα στις εκδ. Άγρα), και τη σειρά Autour de Byzance. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής βυζαντινών περιοδικών διεθνούς κύρους, διοργανώνει και συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές σπουδές, παραδίδει μαθήματα και διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια (Οξφόρδη, Μπέρκλεϋ, Αμβούργο, Μόναχο, Πίζα, Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Σαλαμάνκα, Ρώμη, Νέα Υόρκη κ.ά.). Συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων, επικεντρώνει τις μελέτες του στην έκδοση βυζαντινών και μεταβυζαντινών κειμένων, στην ιστορία της βυζαντινής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης και διάδοσης της βυζαντινής παιδείας.
Ο Βασίλης Κατσαρός είναι Βυζαντινολόγος- Καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής (Βυζαντινής) Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1947. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., απ’ όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Σόφιας και Κύπρου, καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολών του Α.Π.Θ. και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών. Συνεργάστηκε επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το συγγραφικό του έργο (6 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα) καλύπτει θέματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού του Βυζαντίου. Έλαβε ενεργό μέρος σε 65 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια. Από το 1987 συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιστημονικής Συνεργασίας Α.Π.Θ. και Πανεπιστημίου Σόφιας (ειδική σειρά εκδόσεων του Α.Π.Θ).
Συμμετέχει επίσης σε ειδικά προγράμματα διεπιστημονικής συνεργασίας για την έκδοση Βυζαντινών Κυπριακών Κειμένων και στο εκδοτικό πρόγραμμα “Corpus Fontium Historiae Byzantinae” της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών. Είναι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού “Ιστορικογεωγραφικά”, μέλος της κριτικής Επιτροπής του “Περί Θράκης” (επιστημονικό περιοδικό του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης) και Διευθυντής της σειράς “Βυζαντινοί Συγγραφείς” των εκδόσεων “Ζήτρος”. Είναι μέλος του “International Scholarly Council” του “Ivan Dujcev Center for Slavobyzantine Studies”, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος” της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, τακτικό μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” και Πρόεδρος του Δ.Σ. του “Ιδρύματος Γ. και Κ. Γρηγοριάδη”. Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινής Φιλολογίας του Κ.Β.Ε., μέλος των Δ.Σ. της “Εταιρείας Βυζαντινών Ερευνών” και της “Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας”. Διετέλεσε διευθυντής του τομέα μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών και εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Σχετικά Άρθρα