Συνέντευξη της Προέδρου Συλλόγου Γυναικών Σπετσών Άννας Τσεκούρα
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Στην Ξάνθη θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο (18 και 19 Νοεμβρίου) ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών στα πλαίσια περιοδείας τους, μετά από απόφαση του Δ.Σ. Πρόκειται για έναν δραστήριο σύλλογο με ευαισθησίες καθώς έχει πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο στο νησί της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Μάλιστα από το Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο διοργανώνει έκθεση βιβλίου που τραβάει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλα τα μέρη της γης. Ενώ έχει οργανώσει θεατρικές παραστάσεις και παιδικές παραστάσεις.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Άννα Τσεκούρα παραχώρησε συνέντευξη για την επίσκεψη τους στην XanthiNews. Πρόκειται για μια αρχοντογυναίκα την οποία αποκαλούν στο νησί ως Μπουμπουλίνα, όχι μόνο λόγο της επιβλητικής εμφάνισης της αλλά και του δυνατού και έντιμου λόγου και δράσης της.
ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών ιδρύθηκε το 1982 σε μια εποχή που οι γυναίκες με δυσκολία είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται και να πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις. Η κ. Τσεκούρα είναι Πρόεδρος από το 2008 και έχει ανανεωθεί η θητεία της για δεύτερη διετία. Όπως τόνισε στην XanthiNews είναι στόχος τους η σύσφιξη σχέσεων με κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Η ίδια δεν θα μπορεί για σοβαρούς λόγους να έρθει ωστόσο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των μελών: «Θα κάνουνε συγκεκριμένες επισκέψεις μέσα και γύρω από την Ξάνθη. Αν ο καιρός το επιτρέπει θα περάσουνε και απέναντι στη Θάσο.
Θέλουμε να διατηρούμε πολύ καλές και στενές σχέσεις με ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη. Θέλουμε να επισκεφθούμε τη Χίο και τη Σάμο, την Ίμβρο και την Τένεδο. Όλοι οι άνθρωποι αν προσπαθήσουμε μπορούμε να μειώσουμε τις αποστάσεις κυριολεκτικά και μεταφορικά!»
ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΙΑ!
Στο ερώτημα αν είναι γνήσιες απόγονοι της καπετάνισσας η κ. Τσεκούρα μας εξέπληξε με την απάντηση της: «Δεν είμαι Σπετσιώτισσα αλλά νιώθω σαν να έχω υπάρξει από την εποχή που έζησε γεννήθηκε η Μπουμπουλίνα. Κάποια στιγμή όπως έχω πει σε μια πρόσφατη καλοκαιρινή εκδήλωση που είχαμε και ντυθήκαμε Μπουμπουλίνες για να χορέψουμε παραδοσιακά, σε ένα από τα σπίτια της Μπουμπουλίνας που έχει γίνει Μουσείο, οι γυναίκες όχι μόνο φοράμε τη στολή αλλά και τα κουμπούρια της καπετάνισσας αν χρειαστεί τα κρατάμε ευχαρίστως και με άνεση και με ευστοχία».
Στις Σπέτσες η κ. Τσεκούρα είναι γνωστή και ως Μπουμπουλίνα. Η ίδια εξηγεί τον λόγο: «Ίσως επειδή έχω επιδείξει λίγο περισσότερο ζήλο πάνω σε ορισμένα θέματα επειδή τους κάνει εντύπωση ότι δεν είμαι Σπετσιώτισσα αλλά φέρομαι πολύ περισσότερο από το να ήμουν και Σπετσιώτισσα. Αγαπάω πάρα πολύ αυτό το νησί. Νιώθω ότι υπήρξα εδώ από πάντα».
Η ίδια θαυμάζει ιδιαίτερα την εθνική μας ηρωϊδα: «Μπροστά στο σπίτι της έχει μια επιγραφή όπου αναγράφεται: «Μπροστά σ αυτή τη γυναίκα ο δειλός υπεχώρη και ο γενναίος πάντα της υποκλινόταν». Είναι μια γυναίκα που θα μπορούσε να κάνει για 100 μεγάλους στρατηγούς της παγκόσμιας ιστορίας. Έδωσε πάρα πολλά υλικά και ηθικά για τον αγώνα της Ελλάδος και σαν προσωπικότητα είναι από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως».
ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η μαλθακή συμπεριφορά του νεοέλληνα σε όσα δεινά του συμβαίνουν είναι αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα, σε σημείο που να αναρωτιόμαστε αν έχουμε έστω και λίγο από το DNA των προγόνων μας που επαναστατούσαν και αντιστέκονταν. Η κ. Τσεκούρα θεωρεί ότι: «Οι άνθρωποι σήμερα έχουν βουτηχτεί πολύ στα προσωπικά τους προβλήματα, αν και παράλληλα συμβαίνουν αλλαγές στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση αξιών και πολιτισμών. Κακά τα ψέματα, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σιγά αλλά σταθερά σε μια κατάσταση στο να μην υπάρχουν ιστορίες μέχρι και στα σχολεία. Αν διαβάστε ιστορία στα σχολεία θα δείτε ότι αλλοιώνονται σιγά -σιγά πολλά πράγματα. Έτσι δεν έχουν τη διάθεση να παλέψουν για πράγματα όπως είναι το έθνος ή η σημαία». Πιστεύει όμως ότι: «Υπάρχει μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων που θα πάλευαν για το έθνος και τη σημαία. Είμαι ένας από αυτούς και αν αύριο με καλούσε η πατρίδα θα πήγαινα και ούτε καν θα το σκεφτόμουν. Και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα έκαναν και πολλοί άνθρωποι όταν θα κληθούν για το αν θα πρέπει να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους ή την ταυτότητα τους εθνικά!»