Θα ψηφήσουμε με βάση την λογική ή με βάση το συναίσθημα
Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Την Κυριακή είναι η ημέρα της κρίσης για τον Δήμο Ξάνθης. Ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης δεν μπόρεσε να πιάσει ποσοστό 50%+ 1 και έτσι ο συνδυασμός του σύρεται στην δεύτερη Κυριακή για πρώτη φορά εδώ και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Μιας και στις 7 Νοεμβρίου είχαμε την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, σήμερα στην Ξάνθη, ο δημότης έχει σίγουρα περισσότερα δεδομένα στα χέρια του, αρχικά για να κρίνει την απερχόμενη δημοτική αρχή και στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα την επιβραβεύσει ή θα την τιμωρήσει.
Κι εδώ θέματα της καθημερινής του ζωής θα επιβάλλουν την προτίμησή του. Τι είδους θέματα; Η καθαριότητα με τη στενή της έννοια (αποκομιδή απορριμμάτων σε κάθε γειτονιά). Οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη (μονόδρομοι πεζοδρόμοι κλπ) αλλά και η γενικότερη εικόνα του κέντρου της Ξάνθης, των πεζοδρομίων και των πλατειών της, δημιουργούν μια συνείδηση που επιτρέπει σε κάποιον να κρίνει αν ζει σε μια ανθρώπινη και γενικά άνετη πόλη, ή απλά σε μια φτιασιδωμένη κοινωνία, όπου όλο κάτι γίνεται, αλλά λίγα πράγματα τελικά βελτιώνονται σημαντικά.
Επίσης οι δημότες θα πρέπει να σταθμίσουν και άλλους παράγοντες για να κρίνουν την σημερινή αρχή αλλά και την αντιπολίτευση του Χρήστου Πούλιου. Τις κοινωνικές δράσεις παροχές (π.χ. επαρκούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αγκαλιάζει ο Δήμος τους ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ, ποια είναι η συμβολή της πόλης στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης). Πρέπει να δούμε αν με τον Στυλιανίδη έχουμε ικανοποιητικές πολιτικές στους τομείς της οικονομίας (π.χ. ανταποδοτικά τέλη) και των υποδομών (έργα μικρά και μεγάλα στις γειτονιές), να κρίνουμε αν τελικά η αναβάθμιση της παλιάς πόλης, οι γιορτές της, το Καρναβάλι μας έχουν εξελιχθεί τόσο όσο θα θέλαμε.
Από την άλλη πρέπει να κρίνουμε αν η πόλη χρειάζεται αλλαγή, ανανέωση, φρεσκάρισμα, νέα πρόσωπα στις διοικήσεις και τους οργανισμούς. Αν θέλουμε να αυξήσουμε τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες μας, σε θέματα περιβάλλοντος, σε θέματα τρόπου λειτουργίας των θεσμών, της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας, ακόμη δε και της αισθητικής αντίληψης και φιλοσοφίας των δημοτικών αρχόντων. Τα επόμενα τριάμισι χρόνια θα είναι δύσκολα και θα πρέπει ΕΜΕΙΣ οι δημότες να αποφασίσουμε και να (συν)διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ό,τι μας «τύχει».
Ο Συλιανίδης το πήρε το μήνυμα σε αυτές τις εκλογές με το 48,5% και ταρακουνήθηκε από την θέση του. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε και να ψηφήσουμε την Κυριακή με βάση την λογική ή με βάση το συναίσθημα…