fbpx
Γενική

Τα κονδύλια εξαφανίστηκαν εμείς όμως θα τα πληρώσουμε

Η Ευρωπαϊκή ένωση ζητά πίσω κονδύλια από επιδοτήσεις!

Η οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδας συνεχίζεται με χτυπήματα από πολλές μεριές. Είναι εύκολο να κατηγορούμε τους ξένους ότι επιβουλεύονται την Ελλάδα, ότι την ζηλεύουν, αλλά τελικά το πρόβλημα είναι δικό μας. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Δεν δουλεύει τίποτε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητά να επιστρέψουμε κονδύλια τα οποία δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα. Και μάλιστα στο ποσό που ζητά η επιτροπή από τα 19 κράτη το 70% αυτού του ποσού το ζητά από την Ελλάδα. Και που δαπανήθηκαν όλα αυτά τα χρήματα. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά. Δισεκατομύρια ευρώ εισέπραξε η Ελλάδα….. μάλλον όχι οι Ελλάδα αλλά οι εκπρόσωποι που ψηφίζουμε και που όταν πάμε να τους ελέγξουμε μας κατηγορούν για λασπολόγους. Αυτοί οι άνθρωποι ξόδεψαν τεράστια κονδύλια τα οποία μαθηματικά θα μας έφταναν να ζούμε για τα επόμενα 100 χρόνια χωρίς να δουλεύουμε. Κι όμως η Ελλάδα βρίσκεται στο χάος. Θα τιμωρηθεί κάποιος; Δεν νομίζουμε. Ήταν πολιτικές αποφάσεις.! Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, Νομάρχες και Δήμαρχοι στο απυρόβλητο έχουν δημιουργήσει ένα κατεστημένο και μαζί με τα τσιράκια τους τραγανίζουν ότι απόμεινε από το πτώμα που λέγεται Ελλάδα. Αλλά ποιος μας φταίει; Ακόμη και εμείς στις εκλογές πήγαμε και ψηφίσαμε όλους τους παλιούς, το κατεστημένο, τα λαμόγια που έλεγε κάποιο άλλο λαμόγιο και συμμετέχει πάλι στα κοινά. Άνθρωποι που ξεπέρασαν τα 20 χρόνια σε θέσεις πολιτικές και ελέγχουν όλους τους μηχανισμούς. Ας τους χαιρόμαστε! Για το θέμα μας υπάρχει και η αναλυτική απαίτηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για επιστροφή των κονδυλίων. Ετοιμαστείτε :
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της (5/11/2010), ζητά από 19 κράτη μέλη να επιστρέψουν το ποσό 578,5 εκατ. Ευρώ από κοινοτικά κονδύλια που δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα, χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες που ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Από το ποσό αυτό, 347 περίπου εκατ. Ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα, για επιδοτήσεις που πληρώθηκαν το διάστημα 2004-2008. Η βασική αιτία των καταλογισμών αυτών είναι οι ελλείψεις του ΟΣΔΕ και ειδικότερα η απουσία έως το 2009 ενός σύγχρονου χαρτογραφικού υποβάθρου για τα αγροτεμάχια καθώς και οι ελλείψεις στην κτηνιατρική βάση δεδομένων για τα ζώα. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, η κατάσταση αυτή είναι δημοσιονομικά επώδυνη. Ο Υπουργός θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα προκειμένου ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί το λιγότερο δυνατόν. Ήδη, σε συμφωνία με την Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ρύθμισε, η επιστροφή των ποσών που επιβλήθηκαν στη χώρα να γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις, από το 2011.
Η κατάσταση πάντως παραμένει δημοσιονομικά δυσβάσταχτη. Στόχος μας είναι η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών και των ελέγχων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και οι επιδοτήσεις να πληρώνονται στους γεωργούς έγκαιρα, με διαφάνεια και με ασφάλεια για τον εθνικό μας προϋπολογισμό. Η ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, που είναι πια γεγονός, αποτελεί το βασικό εργαλείο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η έγκαιρη πληρωμή των φετινών επιδοτήσεων, με τήρηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, αποτέλεσε το πρώτο βήμα.

Σχετικά Άρθρα