fbpx
Γενική

Φ. Τσαλίδης Σ. Ιακωβίδου για το προσωρινό εκλογικό αποτέλεσμα

Μεγάλοι νικητές: Αποχή και αυξημένα ποσοστά ΚΚΕ

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν άραγε το μήνυμα ότι δεν θέλουν πια να μην τους κοροϊδεύουν και να μην πουλάνε τα όνειρα τους; Αυτή η παθητική στάση σίγουρα δεν έδειξε τις προθέσεις του απέναντι στα ισοπεδωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του μνημονίου της τρόικας. Την διαμαρτυρία του δεν θα την μάθουμε τελικά ποτέ αν και τα αυξημένα ποσοστά του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα έδειξαν πως υπήρχαν πολλοί που καταδίκασαν τον δικομματισμό.
Για την αποτίμηση του προσωρινού εκλογικού αποτελέσματος μίλησαν στην XanthiNews ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Φίλιππος Τσαλίδης και η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης κ. Σούλα Ιακωβίδου.
«ΝΙΚΗΣΑΝ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΚΚΕ»
Ο κ. Τσαλίδης σημείωσε στις δηλώσεις του αναφορικά με τους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Ο σοφός Ελληνικός λαός έστειλε πραγματικά ένα μήνυμα το οποίο έχει πολλούς αποδέκτες. Κατά την άποψη μου οι νικητές είναι δύο: Πρώτον η αποχή και δεύτερον το ΚΚΕ που είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Από την άλλη μεριά ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της πολιτικής που ασκείται από το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα πέρασε και το μήνυμα που έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς για το εκβιαστικό δίλημμα στο οποίο έθεσε στον ελληνικό λαό ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από μερικές μέρες. Πηγαίνουμε λοιπόν σε έναν δεύτερο γύρο. Ελπίζω και εύχομαι η αποχή να είναι μικρότερη από ότι ήταν την πρώτη Κυριακή και είμαι σίγουρος ότι μια που μιλάμε για αυτοδιοικητικές και όχι για βουλευτικές εκλογές οι ικανότεροι και οι καλύτεροι θα εκλεγούν την δεύτερη Κυριακή».
Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών είπε: «Η Περιφέρεια είναι ένας καινούργιος θεσμός και συνεπώς νομίζω ότι δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για το παρελθόν. Στο Δήμο Ξάνθης ο Λάκης Στυλιανίδης έχασε για ένα πολύ μικρό ποσοστό την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να δώσουμε τη νίκη στον Λάκη Στυλιανίδη όπως και στον Γιώργο Παυλίδη».
«ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΑΠ»
Την αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ. συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2009 επεσήμανε η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης κ. Σούλα Ιακωβίδου: «Οι πολίτες απέρριψαν τους εκβιασμούς και την παραπλάνηση στην διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις προσβολές. Όσοι ψήφισαν καταδίκασαν την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, αποδοκίμασαν την πολιτική του μνημονίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πήρε την λευκή επιταγή που επιθυμούσε. Το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε δεν κατόρθωσε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την νίκη που επιζητούσε. Η ΝΔ αναγεννημένη όπως είπε και ο Πρόεδρος μας είναι σε πολύ καλά ποσοστά και σε δήμους και σε περιφέρειες αλλά το πολιτικό στίγμα το δίνουν οι περιφέρειες. Αυτό έμοιαζε αδιανόητο πριν από μερικές μέρες και πριν από μερικούς μήνες. Όμως η ΝΔ πήρε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που πήρε το 2009. Οι εκλογές έδωσαν μήνυμα σε όλους. Ακόμη και σε εμάς. Έχουμε τα αυτιά μας όμως και ακούμε. Το αίτημα του λαού είναι αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση. Μέσα από αντίξοες συνθήκες κάναμε βήματα προόδου. Η επόμενη Κυριακή θα δώσει τα αποτελέσματα που ο λαός επιθυμεί».
Όσον αφορά στο δεύτερο γύρο που πάει η Περιφέρεια μας τόνισε η ίδια: «Οι περισσότερες περιφέρειες πάνε σε δεύτερο γύρο και αυτό χτυπάει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που περίμενε από την πρώτη Κυριακή να πάρει τις περιφέρειες. Η ΝΔ άντεξε και κάνει αναγεννησιακά βήματα προόδου. Θα πάμε πολύ καλά. Μια νέα ΝΔ ξεκινάει».
Για το ότι ο Δήμος Ξάνθης θα πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών μετά από χρόνια η κ. Ιακωβίδου σχολίασε: «Αυτό αποφάσισαν οι πολίτες. Μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών είναι η αποχή και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλα τα κόμματα και προς εμάς».
Στις περιφερειακές εκλογές η Περιφερειακή Αναγέννηση του Γιώργου Παυλίδη τερμάτισε πρώτη στον πρώτο γύρο με ποσοστό 44,12% και 26.818 ψήφους και η Κοινωνική Συμμαχία του Άρη Γιαννακίδη έλαβε 37,89% 23.032 ψήφους. Η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ έλαβε 6,72% και 4.086 ψήφους, η Αριστερή Οικολογική Συνεργασία 6,07% και 3.689 ψήφους, η Οικολογία Αλληλεγγύη 3.31% και 2.013 ψήφους και η Ανταρσία στην ΑΜΘ 1,89% και 1.149 ψήφους.

Σχετικά Άρθρα