fbpx
Γενική

Μεγάλη εκδήλωση στην Ξάνθη από τους Μικρασιάτες

Αφιέρωμα στην Ίμβρο και την Τένεδο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από το Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» σε συνεργασία με το ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, στη «Καπναποθήκη Π» στην Ξάνθη:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟ, «Με τα μάτια της αισιοδοξίας»
Η όλη εκδήλωση περιελάμβανε:
Έκθεση φωτογραφίας με τους Σεφκέτ Καρασαμπάν, Ιωάννη Καναργιέλη, Γεώργιο Λεκάκη, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης (Θεοδόσης Γιαννακίδης, Νανά Δρίσκα, Χρήστος Μυρογιάννης)και την Άννα Αυγέρη.
Παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γεώργιου Λεκάκη «Ίμβρος παιπαλόεσσα, το ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων…» από τις εκδόσεις «Ενδοχώρα» με εισηγητές τους κ. Σεφκέτ Καρασαμπάν, Φωτογράφο, κ. Νίκο Δολδούρη, κάτοικο Ίμβρου και το ίδιο τον συγγραφέα.
Ερμηνείες τραγουδιών της Ίμβρου και της Τενέδου, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, που θα ερμηνεύσει η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης.
Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, χαρακτηριστική η φράση με την οποία ο κ. Λεκάκης άνοιξε την παρουσίαση του βιβλίου του, …« Το να μαζεύονται 200 και πλέον άτομα στην Ξάνθη μια τέτοια μέρα που σε δύο μέρες η Ελλάδα θα καγχάζει κάτω από κάποιες εκλογές και κάποιοι θα σηκώνουν σημαιάκια, αυτό είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ…». Ο ίδιος ο συγγραφέας με τον απλό, περιεκτικό, καθηλωτικό λόγο του, κράτησε το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο όση ώρα ξεδίπλωνε τις σελίδες της ιστορίας της Ίμβρου σε ένα οδοιπορικό που συγκίνησε και ευαισθητοποίησε όλο το ακροατήριό του. Αναφέρθηκε στην θέση αρχικά του νησιού, την προέλευση του ονόματός του, στην έκταση, τον πληθυσμό, την γεωμορφολογία, το κλίμα του, τον πλούτο του νησιού με τη χλωρίδα και την πανίδα του. Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στους επιφανείς Ιμβρίους , και στη λαογραφία του νησιού. Κατόπιν έγινε μια περιήγηση στα χωριά της Ίμβρου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, στην συγκοινωνία και στους τρόπους πρόσβασης του Νησιού.
Τέλος αφού ανάγνωσε το ειδικό άρθρο της Συνθήκης της Λοζάνης που αφορούσε τα δύο νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου , αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικράτησε μετά από αυτή την συνθήκη , στους λόγους που ανάγκασαν τους κατοίκους των δύο χωριών να τα εγκαταλείψουν, και τέλος στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα στο να γίνουν γνωστά τα δύο αυτά νησιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο… Μετά τον κ. Λεκάκη τον λόγο πήρε ο κύριος Δολδούρης, κάτοικος της Ίμβρου, ο οποίος έκλεισε το νόημα της ιστορίας μας μα και του κόσμου τούτου διατυπώνοντας δυό ευχές… « Αχ!! Να μπορούσα να γράψω το θυμό και όλα τα προερχόμενα εξ αυτού, σ’ ένα φύλο του δέντρου, να ΄ρθει το φθινόπωρο και να εξαφανιστούν. Να μπορούσα το φθόνο και το μίσος να τα χαράξω πάνω στα χιόνια και να βγει ο ήλιος και να λιώσουν. Να μπορούσα την ζήλια και την πονηριά , να τα πετούσα στον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου και να μην ξανά υπάρξουν… ‘Όμως να μπορούσα, πάνω απ’ όλα, τον σεβασμό, την φιλία και την Αγάπη να την χαράξω σε όλα τα νεογέννητα παιδιά, του κάθε λαού και κοινωνίας όπου μεγαλώνοντας μ αυτές τις αρχές και αρετές θα κυριεύσουν σε όλη την Οικουμένη…». Την όλη εκδήλωση έκλεισε η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης. με παραδοσιακά τραγούδια της Ίμβρου και της Τενέδου, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων,
Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει από τις 5/11 έως τις 25/11.
Ώρες επισκέψεως 09:00-14:00 και 18:00-21:00.
Το βιβλίο «Ίμβρος παιπαλόεσσα, το ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων…», διατίθεται και στα γραφεία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Ξάνθης στη διεύθυνση Βασ. Σοφίας 25 (Γήπεδο ΑΟΞ) ΞΑΝΘΗ

Σχετικά Άρθρα