fbpx
Γενική

Όλα έτοιμα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο αρμόδιος μηχανισμός της Νομαρχίας Ξάνθης για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7 ης Νοεμβρίου. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί και θα λήξει στις 19:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας (εάν δηλαδή κανένας συνδυασµός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθµού των εγκύρων ψηφοδελτίων δηλ. 50%+1 ψήφο), αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, τις ίδιες ώρες. Σε περίπτωση που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιοδήποτε λόγο σε κάποιο εκλογικό τμήμα θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.

Το μισό προσωπικό εργάζεται, λόγω των περικοπών

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Με το μισό προσωπικό να εργάζεται συγκριτικά με άλλες εκλογικές διαδικασίες θα διεξαχθούν οι φετινές εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χθες έγινε και η γενική δοκιμή για την εντόπιση πιθανών προβλημάτων. Ο κ. Περικλής Καρβουνίδης, Αντινομάρχης Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews για την οργάνωση και την προετοιμασία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις εκλογές: «Είμαστε πανέτοιμοι για τις εκλογές. Όποιο πρόβλημα αν προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε. Τα εκλογικά τμήματα είναι 234 σε όλο το νομό. Έναντι των εθνικών εκλογών αυξήθηκε ο αριθμός τους. Ο ψηφοφόρος χρειάζεται την αστυνομική του ταυτότητα του για να ψηφίσει. Θα υπάρχουν δύο κάλπες για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Σε περίπτωση που δεν είναι το όνομα κάποιου στον κατάλογο θα πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο που είναι εγγεγραμμένος. Υπάρχουν κατάλογοι ανηρτημένοι έξω από τα εκλογικά τμήματα. Στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομαρχίας Ξάνθης μπορείτε να δείτε πού ψηφίζετε.
Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αφορούν μόνο στους συνδυασμούς και όχι σταυροδοσίες, επειδή θα ασχολείται το μισό προσωπικό λόγω των περικοπών. Ένα άτομο θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα στους δημοσιογράφους και θα κρατούν σημειώσεις. Υποχρέωση μας είναι να αναμεταδίδουμε στο Υπουργείο τα τηλεγραφήματα που έρχονται».
Στο Δήμο Ξάνθης υπάρχουν τρία εκλογικά διαμερίσματα, 90 εκλογικά τμήματα, τα πέντε είναι στο Εύμοιρο και τα επτά στα Κιμμέρια.
ΠΟΣΟΥΣ «ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ»
Ο εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης. Ο σταυρός σημειώνεται με μολύβι ή με στυλό μαύρου ή μπλε μελανιού, δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ εάν υπάρχουν περισσότεροι σταυροί από όσους ορίζονται δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης. Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.
Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (δηλαδή σε όσους δεν επήλθε καμία μεταβολή με τις διατάξεις του «Καλλικράτη» όπως στο Δήμο Τοπείρου), ανεξαρτήτως πληθυσμού, ο εκλογέας μπορεί να θέσει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους
Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (δηλ. σε όσους συνενώθηκαν με το σχέδιο «Καλλικράτης», δηλαδή στους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Μύκης), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική, σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.
Για τις περιφερειακές εκλογές, οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Ειδικότερα, θα μπορούν να βάζουν ένα σταυρό σε περιφερειακές ενότητες από τις οποίες εκλέγονται μέχρι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι, έως δύο σταυρούς σε ενότητες όπου εκλέγονται τέσσερις μέχρι επτά σύμβουλοι, έως τρεις σταυρούς σε ενότητες με οκτώ μέχρι δώδεκα συμβούλους και έως τέσσερις σταυρούς σε περιφερειακές ενότητες στις οποίες εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι. Επισημαίνεται ότι στον υποψήφιο Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Σχετικά Άρθρα