250 γρ. λαζάνια
500 γρ. σπανάκι
150 γρ. παρμεζάνα
150 γρ. ανθότυρο
150 γρ. regato
150 γρ. gorgonzola
2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού κρέμα γάλακτος
λίγο βούτυρο
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Η λέξη “λαζάνια” είναι αντιδάνειο (καμία σχέση με τράπεζα) έγινε τράμπα δηλαδή από την ελληνική στην ιταλική. Στους Ιταλούς το στείλαμε από τα αρχαία ελληνικά ως “λάσανον” – που σημαίνει δοχείο, τρίποδας – και το παραλάβαμε βελτιωμένο ως “λαζάνι”. Σήμερα, μας έρχεται στο πιάτο ως λαζανοσπάνακο!
Πλένουμε το σπανάκι σχολαστικά μέσα σε μια λεκάνη με νερό και ξεπλένουμε σε τρεχούμενο. Παραδίπλα, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Εκεί, μέσα μαραίνουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και το σπανάκι. Επειτα τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να περιμένουν.
Πάμε στο επόμενο στάδιο. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για 2 άτομα και αρχίζουμε το «χτίσιμο». Στρώνουμε δίπλα-δίπλα τα λαζάνια, μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα λίγη ποσότητα από το σοταρισμένο σπανάκι και λίγη ποσότητα από το κάθε τυρί μας, δηλαδή ανθότυρο, regato, παρμεζάνα, gorgonzola. Κάνουμε το ίδιο 2 φορές ακόμα (όποιος θέλει μπορεί να την επαναλάβει και περισσότερες φορές και να χτίσει μέχρι και λαζανουρανοξύστη) και τελειώνουμε περνώντας από πάνω δυο στρώσεις από λαζάνια. Περιχύνουμε την κατασκευή μας με κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και λίγο regato, τα σκληρά τυριά μας, προσθέτουμε λίγο βουτυράκι και λίγο πιπεράκι και έτοιμο για φούρνο.
Θέλει μόνο μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Καλή μας όρεξη!