Συνέντευξη υποψήφιου Δημάρχου Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη
Συνέντευξη στη Νάντια Νάκου
Υποψήφιος Δήμαρχος σε τρεις συνενωμένους Δήμους με έδρα την Γενισέα και έχοντας το όνομα των ιστορικών Αβδήρων είναι ο κ. Βασίλης Τσολακίδης. Έχει διατελέσει Κοινοτάρχης, Δήμαρχος και επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης. Τώρα προτίθεται να αναλάβει τα ηνία στην εποχή μετά Καποδίστρια και νέα εποχή Καλλικράτη. Αν και θα συναντήσει προβλήματα, παραμένει αισιόδοξος.
XanthiNews: Ο συνδυασμός που στηρίζεται από τη Ν.Δ. καταρτίστηκε την τελευταία στιγμή; Πάτε άνετος στις εκλογές;
Βασίλης Τσολακίδης: Οι εκλογές ποτέ δεν είναι χαλαρές. Σεβόμαστε όλους τους αντίπαλους. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Και μια ψήφος που θέλουμε για να βγούμε και την ψάχνουμε.
ΧΝ: Ο «Καλλικράτης» θα κάνει την τοπική αυτοδιοίκηση πιο φτωχή γιατί θα είναι λίγα τα χρήματα και πολλές οι αρμοδιότητες. Τρεις συνενωμένοι Δήμοι πώς θα τα καταφέρουν;
Β.Τ.: Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε οικονομίες όπου μπορούμε. Να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τα λίγα χρήματα. Πιστεύω ότι θα είναι σφιχτά τα πράγματα λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους γιατί κάποια προγράμματα είναι ανταγωνιστικά και όποιος έχει καλές προτάσεις παίρνει χρήματα. Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ σε όλα τα φόρα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στην ΚΕΔΚΕ, είτε στην ΤΕΔΚ.
ΧΝ: Ήσασταν Κοινοτάρχης και Δήμαρχος, ήσασταν και στην αντιπολίτευση. Τελικά όταν κάθεσαι στην θέση της αντιπολίτευσης μαθαίνεις περισσότερα από ότι όταν είσαι στην εξουσία;
Β.Τ.: Είχα την τιμή και την τύχη να περάσω από όλες τις θέσεις. Αυτό για μένα είναι ένα μεγάλο σχολείο, «Πανεπιστήμιο». Πιστεύω ότι η παραμονή μου στην αντιπολίτευση 4 χρόνια στο Δήμο Βιστωνίδας με έχει κάνει σοφότερο, έχω δει τα πράγματα από την άλλη πλευρά. Διαχειρίστηκα καταστάσεις χωρίς να έχω εξουσία. Αυτό είναι ολοκλήρωση για έναν άνθρωπο.
ΧΝ: Ίδια πρόσωπα είναι συνεχώς σε θέσεις εξουσίας και θέσεις κλειδιά εδώ και 13 χρόνια στην περιοχή μας. Γιατί οι τοπικές κοινωνίες είναι αδύναμες να αναδείξουν νέα πρόσωπα;
Β.Τ.: Εγώ θέλω να είναι νέοι στις ιδέες και όχι νέοι ηλικιακά. Γιατί έχω γνωρίσει νέους που ήταν γερασμένοι στις πρακτικές. Είναι θλιβερό για την κοινωνία μας ότι η νεολαία δεν θέλει να μπλέξει. Προσπάθησα να κατεβάσω τον μέσο όρο του συνδυασμού όσο μπορούσα πιο κάτω. Οι νέοι άνθρωποι έχουν καλύτερη κατάρτιση από εμάς τους παλαιότερους. Δικαιολογίες υπάρχουν. Για μένα δεν είναι ισχυρές. Δηλαδή το ότι καταφέραμε να κατεβάσουμε τόσο χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής ζωής και της λειτουργίας και στην τοπική αυτοδιοίκηση που να απωθεί νέα παιδιά. Αντιμετωπίζουν τα πράγματα με χλευασμό. Κάποιες φορές δίκαια, άλλες άδικα. Γιατί ότι λέγεται, ότι ακούγεται δεν είναι αληθινό. Υπάρχουν κακά παραδείγματα που απωθούν τους νεολαίους. Η νεότερη γενιά έχει μεγαλώσει πιο εύκολα. Υπήρξε δυστυχώς μια επίπλαστη οικονομική άνεση του Έλληνα και αυτήν την πέρασε στα παιδιά του που μεγάλωσαν με πλουσιοπάροχο τρόπο και δημιούργησε αυτή τη φιλοσοφία να μην θέλουν να εμπλακούν με τα κοινά. Πρέπει να βρούμε τρόπους να την βάλουμε στην πολιτική.
ΧΝ: Ο κ. Μπιρόλ είναι μαζί σας υποψήφιος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βιστωνίδας. Ο ίδιος μου είπε σε συνέντευξη ότι σκεφτόταν να κατεβάσει δικό του συνδυασμό αλλά τελικά θεώρησε ότι αυτό δεν ήταν το συμφέρον των δημοτών του και συνεργάζεστε. Στην Ξάνθη βλέπουμε ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό. Γιατί έχουμε σύμπραξη χριστιανών και μουσουλμάνων στα Άβδηρα ενώ στην πόλη δεν έχουμε;
Β.Τ.: Με τον κ. Μπιρόλ και με πολλούς αυτοδιοικητικούς μειονοτικούς συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια. Σοφά έπραξε ο κ. Μπιρόλ να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Συζητάω μαζί του πολλά χρόνια, τον γνωρίζω και από την ΤΕΔΚ και γενικά έχουμε μεγαλώσει μαζί με κάποιους μειονοτικούς. Είμαστε φίλοι. Η πρώτη προσέγγιση μου με την μειονότητα είναι κοινωνική. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν μεγαλώσει με την μειονότητα, τα χωριά τους δεν είχαν μειονοτικό στοιχείο. Εγώ δεν περίμενα μόνο τον κ. Μπιρόλ να συνεργαστεί μαζί μου. Υπήρξαν άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή ήρθαν- άσχετα με το τι θα έκανε ο κ. Μπιρόλ- και είπαν ότι θέλουν να κατεβούν μαζί μου. Εγώ διέκρινα στον κ. Μπιρόλ κάποια στοιχεία που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια. Για μένα είναι νοικοκύρης Δήμαρχος, αν και σίγουρα έχει και τις αδυναμίες του. Και ένας Δήμαρχος που ξέρει πώς να διεκδικήσει, πώς να υλοποιήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή έχει δημοπρατήσει έργα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Ενώ ο Δήμος Βιστωνίδας δεν έχει δημοπρατήσει έργα από τα μεγάλα προγράμματα, ούτε από το Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ούτε από το ΕΣΠΑ. Θέλουμε να φέρουμε χρήματα στον τόπο. Έγινε μια πολιτική συμφωνία στο ότι μου έβαλε πολιτικά ζητήματα, με την έννοια ότι θέλει να υλοποιηθούν τα έργα του, οι φάκελοι που είναι έτοιμοι να προωθηθούν, το δημοτικό κατάστημα στο Σέλερο να εξυπηρετεί τον κόσμο. Και ο κ. Μπιρόλ να μην συνεργαζόταν, εγώ αν εκλεγόμουν Δήμαρχος θα τα έκανα.
ΧΝ: Φοβάστε την αρνητικό ψήφο από όσους είναι δυσαρεστημένοι από το κόμμα που σας έχει δώσει το χρίσμα;
Β.Τ.: Δεν την φοβάμαι την αρνητικό ψήφο. Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται μνημόνιο αντιμνημόνιο. Σαν τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να παίξουμε μεγάλο ρόλο σ αυτές τις μείζονες πολιτικές που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις. Μπορούμε να κάνουμε μια διαμαρτυρία, να έχουμε τις απόψεις μας. Η ψήφος θα χωριστεί σε αυτούς που πιστεύουν στον Καλλικράτη και σε αυτούς που δεν πιστεύουν. Ο κόσμος ζητάει το θεσμικά καινούργιο. Ο προβληματισμός είναι το οικονομικό. Δεν έχω κάνει κομματικό συνδυασμό. Έχω βρει καλά παιδιά που δεν με ενδιαφέρει τι ψηφίζουν. Είμαι χαρούμενος και περήφανος γιατί έχω αποδοχή από παιδιά που δεν είναι στον χώρο που βρίσκομαι.
ΧΝ: Είστε σε έναν Δήμο που είναι ευεργετημένος από το Θεό. Έχει τη θάλασσα, έχει τα ιστορικά Άβδηρα, τη λίμνη Βιστωνίδα που κατάφερε να βυθίσει μια ολόκληρη κυβέρνηση, παρ όλα αυτά δεν αξιοποιήθηκε σε σημείο που να λένε κάποιοι ότι αν την έπαιρναν οι Βατοπαιδινοί ίσως και να αναδείκνυαν το Π. Λάγος που πεθαίνει αν και έχει λιμάνι εθνικής σημασίας. Πώς μπορείτε να κάνετε έναν Δήμο Αβδήρων άξιο του ονόματος του;
Β.Τ.: Υπάρχει μια ισχυρή ιστορική παρακαταθήκη στον τόπο μας. Πρέπει να δούμε και τη Γενισέα που υπήρξε παλιά πρωτεύουσα του νομού. Έχει την ιστορία της. Όσο άκμαζε ο καπνός στον κάμπο της Ξάνθης. Αυτή η ιστορική παρακαταθήκη είναι ο πλούτος της περιοχής και εκεί πάνω θα χτίσουμε έναν σύγχρονο Δήμο με πολύ καλές υπηρεσίες, με ένα καλό διοικητικό κέντρο, με αποκέντρωση υπηρεσιών για να δώσουμε ανάπτυξη σε όλους τους οικισμούς. Τα λουτρά είναι αδρανοποιημένα εδώ και 2- 3 χρόνια, όπως και το λιμάνι. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πλεονεκτήματα. Είμαι αισιόδοξος, αρκεί να μας βοηθήσει το κράτος, γιατί κάνει μια μεγάλη αλλαγή. Και πρέπει να μην αρχίσει τις περικοπές από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη γίνονται αυστηροί έλεγχοι τα τελευταία χρόνια και να συνεχιστούν σχετικά με την διαχείριση των οικονομικών μας. Πρέπει το κράτος να είναι γαλαντόμο στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.