fbpx
Γενική

Δωρεά Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σχολεία μας

Π. Στάντσιου: «Θα συνεχιστεί συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης»

Σημαντική δωρεά βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών έγινε σε σχολεία της περιοχής μας από τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε συνεννόηση με την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης κ. Πέπη Στάντσιου. Η παράδοση έγινε στο κτήριο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου την Παρασκευή με την παρουσία των φιλοξενούμενων και των Διευθυντών των Σχολείων. Η κ. Στάντσιου δήλωσε στην XanthiNews για την έναρξη συνεργασίας με τον σημαντικό πολιτιστικό φορέα:
«Έτυχε να γνωρίζω προσωπικά την Πρόεδρο και αποφασίστηκε από τον Σύλλογο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να γίνονται δωρεές κάποιων βιβλίων, εγκυκλοπαιδειών, παζλ εκπαιδευτικών σε διάφορα σχολεία. Ξεκίνησε λοιπόν η πιλοτική εφαρμογή από την Ξάνθη και σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που μας υπέδειξαν σχολεία αποφασίστηκε η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη να δοθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Σταυρούπολης μιας και στην περιοχή δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη βιβλιοθήκη, ώστε να διευκολύνονται οι μαθητές της περιοχής και να έχουν τη δυνατότητα να προστρέξουν σε μια έγκριτη εγκυκλοπαίδεια από όπου μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες. Τα δε υπόλοιπα βιβλία που είναι ποικίλου ενδιαφέροντος από μυθιστορήματα, λογοτεχνήματα μέχρι και άλλους είδους βιβλία και κάποια εκπαιδευτικά παζλ που είχαν σχέση το ένα με την ζωή του Μ. Αλεξάνδρου και το άλλο ήταν βιογραφικής κατεύθυνσης, δόθηκαν στο 1 ο και στο 7 ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης όπου δεχθήκαμε τους εκπροσώπους του Συλλόγου με την Πρόεδρο την κ. Λύντια Μαστρονικόλη. Επισκέφθηκαν τον χώρο μας και μέσα από αυτήν την συνάντηση επιδιώξαμε σε μια συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αφού και οι δύο Σύλλογοι, έχουν σαν στόχο τον πολιτισμό, την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ένας από τους σημαντικότατους φορείς του τόπου που έχει σαν σκοπό να κρατήσει ζωντανή την ιστορία, τον πολιτισμό και να αποδείξει την οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος. Έχοντας και οι δύο παράλληλους στόχους μπήκαν οι βάσεις μιας συνεργασίας. Ήρθαν οι Διευθυντές των Σχολείων και παρέλαβαν αυτές τις εγκυκλοπαίδειες.
Οι επισκέπτες μας έμειναν ενθουσιασμένοι από τον τόπο, από την Ξάνθη και μου είπαν ότι θα επαναλάβουν αυτό το ταξίδι, γιατί η παραμονή τους ήταν πολύ μικρή στην περιοχή μας και θέλουν να μας γνωρίσουν καλύτερα. Και από την άλλη θα συνεχιστούν οι δωρεές και προς άλλα σχολεία. Με τον Σύλλογο των Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ευελπιστούμε και εμείς σαν πολιτιστικός φορέας ότι θα έχουμε μια συνεργασία πιο ουσιαστική».
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Το Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού (ΙΜΕ), το οποίο εµπνεύστηκε, δηµιούργησε και χρηµατοδότησε η οικογένεια Λαζάρου Εφραίµογλου, είναι Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου µε κοινωφελή, πολιτιστικό, µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έδρα την Αθήνα. Η ίδρυσή του κυρώθηκε το 1993 µε νόµο της Βουλής των Ελλήνων.
Το Ίδρυμα ασχολείται με τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο Μείζονα Ελληνισμό. Η πραγμάτωση του σκοπού αυτού επιτυγχάνεται με:
Tην οργάνωση Ιστορικού και Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα το Μείζονα Ελληνισμό, η προβολή των εκθεμάτων του οποίου βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και προβολών και την παραγωγή έντυπων εκδόσεων και υλικού σε ηχητικές, οπτικές ή άλλες αποτυπώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, με περιεχόμενο επιστημονικό ή εκπαιδευτικό που σχετίζεται με τους σκοπούς τους Ιδρύματος.
τη διαχείριση της ιστορικής και πολιτιστικής πληροφορίας μέσα από την έρευνα, τη συγγραφή και επιμέλεια κειμένων, τη συλλογή υλικού τεκμηρίωσης, τη λειτουργία Φωτοθήκης, Βιβλιοθήκης, Τμήματος Γενεαλογίας κ.ά.
Την οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων και ομάδων εργασίας σε σχέση με το αντικείμενο αυτό.
Την οργάνωση και υποστήριξη μαθημάτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεταπτυχιακών σπουδών για το Μείζονα Ελληνισμό για Έλληνες και ξένους.
Τη θεσμοθέτηση, προκήρυξη και χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών που σχετίζονται με τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Σχετικά Άρθρα