fbpx
Γενική

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μελετά τις ηλιακές καταιγίδες

Ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ολοκλήρωσαν ερευνητικό πρόγραμμα που αναμένεται να επιτρέψει την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τις ηλιακές καταιγίδες που απειλούν τη Γη. Είναι μάλιστα το πρώτο πρόγραμμα του είδους στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Πρόκειται για το έργο «SREM Solar Particle Event Scientific Analysis», το οποίο αφορά την ανάλυση των μετρήσεων ηλιακών σωματιδίων από τον ανιχνευτή SREM της ΕSA.
Το έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Κοσμικής Ακτινοβολίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2005, όταν η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ESA, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από τον οργανισμό, ωστόσο το SREM είναι το πρώτο που αφορά την επιστημονική εξερεύνηση και κατανόηση του διαστημικού χώρου. Όλες οι άλλες περιπτώσεις αφορούσαν διαστημικές εφαρμογές (γεωσκόπηση, δορυφορική πλοήγηση και δορυφορικές τηλεπικοινωνίες), καθώς και ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας.
Διαστημικές καταιγίδες
Η μελέτη των εκρηκτικών ηλιακών επεισοδίων, που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τα υποσυστήματα των δορυφόρων όσο και τους αστροναύτες επανδρωμένων αποστολών, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ESA και τη NASA. Οι μετρήσεις των ενεργειακών ηλιακών σωματιδίων προέρχονται από τον ανιχνευτή σωματιδιακής ακτινοβολίας SREM (Standard Radiation Environment Monitor) της ESA, που βρίσκεται εγκατεστημένος σε έξι διαστημικές αποστολές της: PROBA-1, INTEGRAL, Rosetta, Herschel, Planck και Giove-Β.
Τα εκρηκτικά ηλιακά επεισόδια ξεκινούν με την εμφάνιση ηλιακών εκλάμψεων ή εκτινάξεων ηλιακής μάζας από το στέμμα του ήλιου και καταλήγουν στην εκροή ενεργειακών πρωτονίων και ηλεκτρονίων στο διαπλανητικό χώρο, κυρίως σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή κοντά στο μέγιστο του ηλιακού κύκλου.

Σχετικά Άρθρα