fbpx
Γενική

Εξετάστηκε η πορεία 10 έργων προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ

-Σύσκεψη με την Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ Λίνα Μενδώνη για έργα πολιτισμού που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ

Το ΕΣΠΑ το περίφημο αυτό πρόγραμμα που όλοι έχουν κρεμαστεί πάνω του, εμφανίζεται σαν το ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ της αγοράς. Μια αγορά που στενάζει από την χαμηλή αγοραστική δύναμη, την αδυναμία ακόμη και Δημόσιων υπηρεσιών να ξεπληρώσουν χρέη προηγούμενων μηνών, την εκτόξευση των ακάλυπτων επιταγών. Υπό αυτές τις συνθήκες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οργάνωσε τεχνική συνάντηση για την εξέταση της πορείας σημαντικών έργων πολιτισμού :
Με επιτυχία στέφθηκε η τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο κτίριο της ΠΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρας Κόκλα, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τη συμμετοχή της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση της πορείας σημαντικών έργων πολιτισμού που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα των θεματικών προτεραιοτήτων Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξη Πολιτιστικών Υποδομών. Ειδικότερα, εξετάστηκε η πορεία ένταξης δέκα έργων προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Προωθείται άμεσα η ένταξη έργων που αφορούν σε παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης – Μεσημβρίας, του Ιερού των Μεγάλων Θεών και του Κάστρου της Χώρας της Σαμοθράκης, της οχύρωσης του τείχους και της ανακτορούπολης Καβάλας, του Βυζαντινού τείχους Κομοτηνής, του ανατολικού τείχους Δράμας και της συντήρησης της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών. Μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η ωρίμανση του έργου της αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου Θάσου και του έργου της προστασίας και ανάδειξης ευρημάτων ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, διερευνήθηκε η δυνατότητα υλοποίησης δράσεων στον τομέα της βελτίωσης και αναβάθμισης των πολιτιστικών υπηρεσιών καθώς και της υποστήριξης πολιτιστικών θεσμών. «Η ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων που αφορούν στη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς προχωρά με σταθερά βήματα στην προσπάθειά μας ν’ αναδείξουμε την πλούσια και ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά των πέντε νομών της Περιφέρειάς μας» σχολίασε με το πέρας της συζήτησης η Γ.Γ. της ΠΑΜ-Θ κ. Θεοδώρα Κόκλα, σημειώνοντας ότι παράλληλα επιλέγουν να επενδύσουν σε έργα δημιουργίας σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών που θα προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα θα διδάξουν στους κατοίκους την ιστορία του τόπου τους.

Σχετικά Άρθρα