Πρόγραμμα δράσης για το Νοέμβριο ετοιμάζουν οι δάσκαλοι, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, καθώς στη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δεν έλαβαν «ουσιαστικές απαντήσεις» στα θέματα που έθεσαν.
Οι δάσκαλοι διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς του κλάδου, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σχολεία χωρίς χρήματα, αποσπάσεις κλπ.). Ο κ. Δημήτρης Ντούμος, Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews ότι εύχεται να προχωρήσουνε σε κινητοποιήσεις γιατί θα έρθουν και άλλες μειώσεις αποδοχών και τα σχολεία θα γίνουν επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν.
Οι δάσκαλοι αποφασίζουν σήμερα για απεργιακές κινητοποιήσεις το Νοέμβριο
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Από τον Οκτώβριο επρόκειτο οι δάσκαλοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αλλά λόγω διαφορετικών απόψεων δεν συμφώνησαν και έτσι τώρα μετά την άκαρπη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας που ναι μεν τους κατανοεί αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι δραστικό σκέφτονται να απεργήσουν μέσα στο Νοέμβριο. Ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος δήλωσε: «Υπήρξε μια Ολομέλεια Προέδρων στις 11 Οκτωβρίου και ενώ υπήρξε εισήγηση από την Ομοσπονδία για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση δυστυχώς κάποιες παρατάξεις αλληθώριζαν και πρότειναν 24ωρη και τελικά δεν υπήρξε καμία σύνθεση απόψεων και δεν μπόρεσε να βγει μια απεργιακή κινητοποίηση σε μια δύσκολη χρονική περίοδο με περικοπές, μειώσεις αποδοχών και θα ακολουθήσουν κι άλλες ειδικά με το νέο μισθολόγιο που φημολογείται ότι θα κοπούν όλα τα επιδόματα.
Υπήρξε χθες μια συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και την Ομοσπονδία μας με το θέμα του μισθολογίου. Είμαστε από τους τελευταίους στον πίνακα όσον αφορά στους μισθούς. Βέβαια η Υπουργός το αναγνώρισε, κατανοεί δηλαδή ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική θέση, αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτα. Κανείς δεν έχει αυταπάτες, ότι μέσα σε μια διετία με το νέο μισθολόγιο θέλουν να εξοικονομήσουν 2,7 δις ευρώ. Θα πρέπει να αναδειχθεί και το θέμα της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Θα φτάσουμε στο σημείο να καλούμε τους γονείς να βάφουν τα σχολεία, να αγοράζουν το πετρέλαιο, τα αναλώσιμα υλικά και ήδη εμείς προγραμματίζουμε συνάντηση με τους συλλόγους των γονέων για να συζητήσουμε αυτό το θέμα».
ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Λόγω της συμφωνίας με την τρόϊκα αλλά και του Καλλικράτη είναι τραγική η οικονομική κατάσταση στα σχολεία μας. Ο κ. Ντούμος την περιγράφει: «Υπάρχουν περικοπές της τάξης 40- 60% προκειμένου να εξασφαλιστούν κάποια χρήματα από την κυβέρνηση. Ο ΟΣΚ μας χρωστάει λεφτά για τις καθαρίστριες από πέρυσι. Πολλοί Διευθυντές δεν έχουν πληρώσει τις καθαρίστριες γιατί δεν έχουν λεφτά. Υπάρχει επίσης η επιμόρφωση των αναπληρωτών συναδέλφων όπου τους βάζει εκτός ωραρίου, με αποτέλεσμα να μετακινούνται χωρίς αποζημίωση.
Υπάρχουν φόβοι ότι θα απαξιωθεί το δημόσιο σχολείο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακριβώς με τον Καλλικράτη αλλά σίγουρα κάποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στους Δήμους. Είναι αυτό που λέγαμε με την αυτοαξιολόγηση. Μπορεί να υπάρξει κατηγοριοποίηση των σχολείων. Ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε σχολείου, τι προγράμματα θα κάνει, θα προσπαθεί να βρει φορείς, χορηγούς για να συγκεντρώνει χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες του. Μπορεί τα σχολεία να μετατραπούν σε επιχειρήσεις».
ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΟΣΚ
Χρηματοδοτική σύμβαση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, υπεγράφη μεταξύ της
Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας της ΕΤΕπ με τον ΟΣΚ για συνολική δανειοδότηση 200 εκατ. ευρώ. Μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης, ανέφερε ότι με το δάνειο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων, 31 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ προβλέπεται επίσης και ο εξοπλισμός περίπου 14.000 δημόσιων σχολείων, με βάση ένα φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό κτιριολογικό πρόγραμμα και με αντισεισμικό σχεδιασμό.