fbpx
Γενική

Να ενημερώνουν τους καταναλωτές για σφαγή ζώου κατά τρόπο χαλάλ

Δηλώσεις Διευθυντή Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην XanthiNews

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Ζήτημα έχει προκύψει στην κοινωνία της Ξάνθης με την έλλειψη ενημέρωσης του καταναλωτή για τα κρέατα που σφάζονται κατά τρόπο χαλάλ (έθιμο των μουσουλμάνων), ενώ υπάρχει σχετική κοινοτική νομοθεσία (178/2002) και παλαιότερα (199/2003) που υποχρεώνει τους κρεοπώλες να έχουν τις απαραίτητες προσθήκες στα καταστήματα τους. Ο Νόμος 1009/2009 επιτρέπει το χαλάλ αλλά θα πρέπει να υπάρχει η σχετική προειδοποίηση ότι γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα γνωστός πτηνοτροφικός συνεταιρισμός στην Ήπειρο από το 2003 έχει την πιστοποίηση ΧΑΛΛΑΛ (XALLAL), από τον Μουφτή Ξάνθης, για την τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται από την Μουσουλμανική Θρησκεία, όπως αναφέρει και στη σχετική ιστοσελίδα της.
Πριν έναν μήνα χριστιανοί και μουσουλμάνοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με επιστολή τους προς το Σωματείο Κρεοπωλών εξέφρασαν την βαθιά θλίψη και απογοήτευση τους για ενέργειες μελών του σχετικά με την πώληση κρέατος τύπου χαλάλ σε ανυποψίαστους μη μουσουλμάνους πελάτες τους, όπως αναφέρουν και προσθέτουν: «Στη δική μας ευαίσθητη περιοχή μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από παράγοντες εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων ξένων προς την αρμονική συνύπαρξη πληθυσμών διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης έχει την εξής θέση: «Πρέπει να εφαρμοστεί ο 178 του 2002 όπου ακόμη και από θρησκευτική σφαγή να προέρχονται τα κρέατα, είναι υποχρεωμένοι οι συνάδελφοι μας να αναρτούν μπροστά στις βιτρίνες τους την τιμή, τις ταυτότητες του ζώου του μοσχαριού και τον τρόπο σφαγής. Να υπάρχει μια πλήρης ενημέρωση του καταναλωτή. Πουλάμε αυτό που σφάζουμε».
Ο Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, δήλωσε για το ζήτημα στην XanthiNews: «Θα πρέπει να είναι ενημερωμένος ο καταναλωτής για το τι αγοράζει. Είναι ζήτημα της επισήμανσης και της ενημέρωσης. Την επισήμανση θα την λύσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και αυτομάτως θα γίνεται και η ενημέρωση στον Έλληνα καταναλωτή. Δεν υπάρχουν ξεχωριστές σφραγίδες που να δείχνουν ότι αυτό το κρέας είναι σφαγμένο κατά Χαλάλ, με το θρησκευτικό δόγμα των μουσουλμάνων, ή των Εβραίων, ή του οποιουδήποτε άλλου θρησκευτικού δόγματος που σφάζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα ζώα και παράγονται κρέατα από αυτά.
Είναι ζήτημα γενικότερης κοινοτικής νομοθεσίας. Οι μουσουλμάνοι δεν θέλουν να γίνεται η αναισθησία. Ενώ δεν επιτρέπεται αυτό από τον ειδικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό πρόβλημα.
Αυτό το ζήτημα δεν υπήρχε παλαιότερα αλλά από τη στιγμή που προέκυψε στη Διεύθυνση εμείς στείλαμε εγγράφως το ερώτημα μας στο Υπουργείο το οποίο το διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που είπε ότι τα κράτη μέλη να μην πάρουν προς το παρόν εθνικά μέτρα. Θα λυθεί το ζήτημα με Κοινοτική Νομοθεσία.
Δεν είμαστε μόνο εμείς που ενδιαφερόμαστε για αυτό το θέμα. Αν στην Ελλάδα υπάρχουν δύο νομοί με μουσουλμανικό πληθυσμό, στη Γερμανία και στη Γαλλία υπάρχουν πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι που ενδιαφέρονται γι αυτά τα κρέατα. Οι χώρες αυτές το είχαν από παλαιότερα το θέμα και με εθνικά μέτρα το έχουν λύσει προσωρινά.
Κάθε κρεοπώλης που πουλάει κατά Χαλάλ πρέπει να έχει τη βεβαίωση που χορηγεί ο θρησκευτικός ηγέτης και μάλιστα να το έχει στην προθήκη του. Η επισήμανση δεν είναι αντικείμενο της Κτηνιατρικής, αλλά παρόλα αυτά τους το έχουμε πει. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών και έχουμε καλή κουβέντα και συνεργασία για ενημέρωση των μελών τους και πιστεύω ότι το θέμα θα λυθεί αργά ή γρήγορα το θέμα με τον καλύτερο τρόπο χωρίς προβλήματα για την τοπική κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα