Τμηματικοί σύλλογοι στο Πολυτεχνείο του ΔΠΘ
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Για πρώτη φορά έγιναν δεκτές οι εκπροσωπήσεις των τμηματικών συλλόγων από την Κοσμητεία, τη Σύγκλητο και τα τμήματα του Πολυτεχνείου, όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός Νόμος- πλαίσιο του 2007. Όπως σημειώνει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ: «Φάνηκε έτσι περίτρανα το ορθό της επιλογής πολιτικής στήριξης των νέων τμηματικών Συλλόγων».
Ο υπεύθυνος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στην Ξάνθη Ευθύμης Σκεπάρνης έκανε σχετικές δηλώσεις στην XanthiNews εξηγώντας τι ίσχυε και τι σημαίνει για το Πολυτεχνείο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αυτή η εξέλιξη: «Σαν ΔΑΠ είχαμε υποστηρίξει την ίδρυση Συλλόγων σε κάθε τμήμα. Ο ενιαίος σύλλογος της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης υπάρχει από το 1974. Σύμφωνα το νέο νόμο πλαίσιο που πέρασε η κ. Γιαννάκου το 2007: «Για να υπάρχουν νόμιμες εκπροσωπήσεις των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης, με ψήφο, θα υπάρχει να υπάρχουν αποτέλεσμα συλλόγου φοιτητών τμήματος. Και κάθε τι άλλο δεν θα αναγνωρίζεται για νόμιμο». Έτσι λοιπόν αυτή η κατάσταση που υπήρχε εδώ και 3 χρόνια με τον ενιαίο σύλλογο πριν δημιουργηθούν οι τμηματικοί δεν παίρναμε σαν ενιαίος σύλλογος εκπροσωπήσεις, είτε στις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, είτε στην Κοσμητεία, είτε στη Σύγκλητο.
Πέρυσι μιλήσαμε με κάποιους ανεξάρτητους, είχαμε συναινέσει με την ΦΑΞ, που είναι παράταξη που την στηρίζουν οι Κύπριοι φοιτητές και μπήκαμε στη διαδικασία να βοηθήσουμε στην ίδρυση συλλόγων και να την στηρίξουμε πολιτικά και κάναμε εκλογικές διαδικασίες μέσα στους συλλόγους. Εμείς, οι ανεξάρτητοι και οι Κύπριοι.
Αυτό έδινε λύση στο πρόβλημα. Απλά, η ΠΑΣΠ με την ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ αποφάσισαν να μείνουν στον ενιαίο σύλλογο και να κάνουν εκλογικές διαδικασίες την ίδια μέρα. Έτσι είχαμε δύο αποτελέσματα.
Φέτος και οι δύο σύλλογοι έδωσαν εκπροσωπήσεις στα όργανα συνδιοίκησης και φυσικά βάση νέου νόμου πλαισίου της Γιαννάκου το 2007 έγιναν δεκτές οι εκπροσωπήσεις των τμηματικών συλλόγων στη Σύγκλητο, στην Κοσμητεία και στα τμήματα.
Μέσα από αυτές τις εκπροσωπήσεις οι φοιτητές θα δούνε ποιος σύλλογος θα τους εκπροσωπήσει καλύτερα και γενικότερα. Γιατί ο ενιαίος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει εφόσον δεν μετέχει κάπου. Και μέσω των εκπροσωπήσεων να μπορεί ο κάθε σύλλογος τμήματος να περνάει προτάσεις, να καταθέτει και να τη στηρίζει με την ψήφο του. Πλέον μπορούμε να πιέσουμε και με την ψήφο μας.
Επιπλέον το πολύ σημαντικό είναι ότι στις διαδικασίες του ενιαίου συλλόγου υπήρχε μια αναστάτωση ανέκαθεν. Όπως και σήμερα που υπάρχει ακόμη με αυτές τις τρεις παρατάξεις, χωρίς να βγαίνει πολιτική ουσία. Γενικά θέματα χωρίς να μένουν στο ποια είναι τα ουσιαστικά προβλήματα του φοιτητή στην Ξάνθη. Έτσι μένουν άλυτα προβλήματα για την Πολυτεχνική Σχολή. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί περιβάλλοντος δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Και δεν έχει συζητηθεί ποτέ. Γιατί είναι μικρή σχολή και έχει δεν έχει πάρα πολλά άτομα για να το συζητήσουν σε μια γενική συνέλευση ενιαίου συλλόγου».
Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης καλεί όλες τις παρατάξεις να αποδεχτούν τις αρχές των τμηματικών Συλλόγων και να συμμετέχουν στις διαδικασίες τους με σκοπό όπως αναφέρει: «Να μπορέσουμε να γινόμαστε μέρα με τη μέρα όλο και πιο χρήσιμοι για τους φοιτητές, με εκλογές που θα αναδεικνύουν εκπροσώπους στα όργανα συνδικοίκησης, με συλλογικές δράσεις αλλά και με οργανωμένες συλλογικές δομές που θα δίνουν το έναυσμα σε κάθε φοιτητή να συμμετάσχει στους Συλλόγους».
Μάλιστα έκανε λόγο για «καθεστωτικές νοοτροπίες που χρόνια τώρα πήγαιναν πίσω το φοιτητικό κίνημα στην πόλη μας και που άφηναν έκθετους τους φοιτητές απέναντι στα προβλήματα του Πανεπιστημίου μας. Νοοτροπίες που για μικροπολιτικό συμφέρον ακόμα και πέρσι όταν τα προβλήματα του ενιαίου Συλλόγου ήταν πιο φανερά από ποτέ, θεώρησαν σωστό να κρύψουν το ζήτημα των εκπροσωπήσεων, το ζήτημα της ανυπαρξίας του φοιτητικού κινήματος για τα καθημερινά ζητήματα των φοιτητών αλλά και μιας τραγελαφικής δομής οργάνωσης του Συλλόγου και των διαδικασιών του κάτω από το πολιτικό χαλί μιας στείρας αντιπολίτευσης και λασπολογίας».