Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Το βιβλίο του κ. Θωμά Εξάρχου για την Ξάνθη του 1923 παρουσιάστηκε από το Δήμο

Το πλούσιο αρχείο του θα αξιοποιηθεί μέχρι το τελευταίο φύλλο!

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Το βιβλίο του κ. Θωμά Εξάρχου, ιστοριοδίφη, που φέρει τον τίτλο: «Ξάνθη, 1923. Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία» παρουσιάστηκε προχθές στο Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης μας.
Ο κ. Εξάρχου δήλωσε για το βιβλίο του: «Το βιβλίο αναφέρεται στο έτος 1923. Είναι ο πρώτος χρόνος μετά τις πολεμικές αναταράξεις και τις απώλειες της Μ. Ασίας. Είναι ο χρόνος ειρήνης γιατί υπεγράφη η Συνθήκη της Λοζάνης η οποία ήταν μια συμφωνία πολύ θετική για την Ελλάδα, γιατί μετά άρχισε η αποστράτευση. Είχε αρχίσει το 1912. Μέσα στο βιβλίο σε μια μεγάλη έκταση αναφέρονται τα τεκταινόμενα στην Ξάνθη. Κατά μήνες και ημερομηνίες χωρίζονται τα γεγονότα.
Ο ελληνικός στρατός ανασυγκροτήθηκε και περιγράφεται πώς έγινε αυτό. Και είναι όλος κατά μήκος του Έβρου και είναι ένα όπλο στα χέρια του Βενιζέλου. Αν δεν γινόταν η συμφωνία, θα υπήρξε σύρραξη, διακοπή της ανακωχής η οποία είχε γίνει. Επετεύχθησαν όλα αυτά με τους χειρισμούς του Βενιζέλου με καλό τρόπο.
Αυτό το βιβλίο είχε τρεις περιόδους. Προ πενταετίας είχε 150 σελίδες, ήταν στάσιμο. Εν συνεχεία βρέθηκαν άλλες 200 σελίδες, άλλες 150 και σήμερα έχουμε 500 σελίδες.
Η ένωση έγινε από τον εγγονό μου και το επεξεργάστηκε με το Τελεία και Παύλα».
Για τις πηγές του βιβλίου τόνισε: «Βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στην Β βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, όπου υπάρχει ένα αρχείο από εφημερίδες. Στην Αθήνα είναι δύσκολη και δαπανηρή η εύρεση πληροφοριών. Εκεί βρίσκονται με πολύ κόπο.
Δουλεύουμε εγώ και η γυναίκα μου στην έρευνα. Είναι λεπτομερής ο έλεγχος. Στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης βρίσκω πιο πολλές πληροφορίες. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν πληροφορίες από τις εφημερίδες: Αλήθεια, Φως, Μακεδονία. Ξεσκονισμένες!
Δεν βάζω στόχο ένα βιβλίο. Κάνω σαρωτική έρευνα. Παίρνω μια εφημερίδα και ότι βρίσκω χρήσιμο για την Ξάνθη και τον ελλαδικό χώρο το καταγράφω. Στην αρχή η καταγραφή γινόταν με το bic αργότερα όμως έχουμε ελευθερωθεί με τις ψηφιακές μηχανές. Πηγαίνουμε στην Αθήνα για μια εβδομάδα, τραβάμε 600 φωτογραφίες και κατόπιν γίνεται κατανομή των θεμάτων και όταν ένα έτος γεμίσει, κορεστεί, τότε το βγάζουμε».
Το αρχείο του κ. Εξάρχου είναι πλούσιο και πρόκειται να αξιοποιηθεί όπως διαβεβαίωσε ο ιστορικός- συγγραφέας: «Έχουν βγει 4.500 σελίδες μέχρι τώρα, με αυτά τα 20 βιβλία. Υπάρχουν δακτυλογραφημένες άλλες 4.600 σελίδες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα εκδοθούν γιατί έχω παιδιά και εγγόνια που δεν θα πετάξουν ούτε ένα φύλλο χαρτιού».
Ο Δήμαρχος Ξάνθης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο Δήμος Ξάνθης βοήθησε στην έκδοση του βιβλίου, ως όφειλε. Για μια ακόμη φορά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την κυκλοφορία του βιβλίου του συμπολίτη μας. Η ικανοποίηση μου προσαυξάνεται από το γεγονός ότι ο ερευνητής Θωμάς Εξάρχου ασχολείται με την ιστορία της πόλης μας φέρνοντας στην επιφάνεια πρωτογενή στοιχεία σχετικά με την πόλη μας και την ιστορία της.
Το 1923 άρχισε μια νέα περίοδος για την Ελλάδα ύστερα από την Συνθήκη της Λοζάνης. Στο βιβλίο αυτό και με πολλές λεπτομέρειες περιγράφεται όλο το σκηνικό της Συνθήκης ενώ είναι πολλά τα ιστορικά τα στοιχεία της Ξάνθης και της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Ο κ. Εξάρχου, με πολλές ώρες εργασίας και με την μεγάλη του εμπειρία λόγω των πολλών ετών ενασχόλησης με την ιστορία της πόλης και την συγγραφή των βιβλίων καλύπτει την προαναφερόμενη περίοδο, φέρνοντας στο φως στοιχεία πρωτόγνωρα!»

Σχετικά Άρθρα