125 γρ. αλεύρι
80 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
λίγο αλάτι
½ αβγό
50 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
για τη γέμιση:
3 αχλάδια
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 stick βανίλιας
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
μερικές σταφίδες
2 σφηνάκια κονιάκ
80 γρ. αμύγδαλα άσπρα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Ξεκινάμε με τη βάση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι το βούτυρο, το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, την άχνη ζάχαρη και μια βανίλια. Προσθέτουμε ένα ολόκληρο αβγό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Η υφή της ζύμης μας θα είναι κάπως εύθραστη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για ένα λεπτό.
Στον πάγκο μας βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω στην οποία τοποθετούμε τη ζύμη. Την αλευρώνουμε και με τον πλάστη την ανοίγουμε σιγά σιγά. Πάνω της τοποθετούμε το στεφάνι της ταρτιέρας (τσέρκι), κόβουμε το ζυμάρι που περισσεύει γύρω γύρω και το τοποθετούμε στα εσωτερικά τοιχώματα του στεφανιού για να φτιάξουμε ένα «καλαθάκι». Κόβουμε τη λαδόκολλα που περισσεύει, τοποθετούμε το «καλαθάκι» σε ένα βουτυρωμένο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι, ρίχνουμε τα αχλάδια και τα αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα. Κατόπιν ρίχνουμε ζάχαρη, κανέλλα, σταφίδες, αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κονιάκ, τη βανίλια και τα ανακατεύουμε και αυτά. Mε μία μικρή σίτα πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη τα εξωτερικά τοιχώματα της τάρτας και απλώνουμε τη γέμιση. Γαρνίρουμε την τάρτα με ξύλα κανέλλας και είναι έτοιμη!!