fbpx
Γενική

Το σκηνικό στους Δήμους του Ν. Ξάνθης ενάμισι μήνα πριν τις εκλογές

Υποτονικό κλίμα στους συνδυασμούς

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Σε λιγότερο από ενάμισι μήνα θα έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (Κυριακή 7 Νοεμβρίου) και ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί όλοι οι συνδυασμοί. Μέχρι την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 12 υποβάλλονται οι συνδυασμοί, ενώ το Σάββατο 23 Οκτωβρίου θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι από το Πρωτοδικείο και στις 30 Οκτωβρίου είναι η λήξη προθεσμίας για την περίπτωση τυχόν παραίτησης υποψηφίου.
Δεν έλειψαν βέβαια και οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής με αποσύρσεις συνδυασμών πριν καλά καλά εμφανιστούν (βλέπε Σωτήρης Στολίδης) και η αποχώρηση σημαντικού στελέχους σε αντίπαλο στρατόπεδο όπως του Άγγελου Κηλικιώτη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου από τον συνδυασμό του Δημάρχου κ. Χατζηευαγγέλου στον συνδυασμό του υποψήφιου Δημάρχου κ. Θωμά Μίχογλου.
Ο κ. Χατζηευαγγέλου δήλωσε στην XanthiNews: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων και των ενεργειών του. Ο λαός είναι ο κριτής και θα κρίνει τι είναι σωστό και τι λάθος, στις 7 Νοεμβρίου».
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Ανατροπή είχαμε και όσον αφορά στην μειονότητα. Ενώ δηλαδή στο Δήμο Ξάνθης οι πληροφορίες έλεγαν πως ο κ. Μπαντάκ και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του θα προσχωρούσαν στο συνδυασμό του κ. Στυλιανίδη τελικά αποφάσισαν να κατεβούν ανεξάρτητοι.
Στο Δήμο Σελέρου που πλέον θα είναι συνενωμένος με τους Δήμους Βιστωνίδας και Αβδήρων στο νέο Δήμο Αβδήρων, με έδρα τη Γενισέα, ο κ. Μπιρόλ είχε δηλώσει στην XanthiNews ευρισκόμενος στο γραφείο του με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Βασίλη Τσολακίδη και υποψήφιους συμβούλους του ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τις προθέσεις του. Πάντως ο πρώτος πληθυντικός που είχε χρησιμοποιήσει τότε, έδειχνε πως το πιο πιθανό ήταν να κατέβει μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Βιστωνίδας.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ
Οι Πολίτες για την Αλλαγή παρουσίασαν το νέο τους συνδυασμό που απαρτίζεται από νέα άφθαρτα πρόσωπα στην πολιτική, χωρίς όμως μια ιδιαίτερη δυναμική. Έχουν όμως την στήριξη του αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που θεωρεί στοίχημα να κερδίσει την διοίκηση του μητροπολιτικού δήμου του Νομού ο κ. Χρήστος Πούλιος, έχοντας σύμβουλο του και τον αδελφό του Θανάση ο οποίος αν και θα μπορούσε να ήταν υποψήφιος Δήμαρχος, ο ίδιος αρνείται να αναλάβει μια τέτοια θέση…Τουλάχιστον σ αυτές τις εκλογές.
Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ενώ ίσως να υπολόγιζε τον συνδυασμό της μειονότητας τώρα κοιτάζει τα νέα δεδομένα. Στο συνδυασμό του θα είναι παλιοί δημοτικοί του σύμβουλοι, οι οποίοι θεωρούνται «επαγγελματίες» καθώς διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για να επανεκλεγούν, αλλά και δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι. Παράλληλα θα έχει και νέα πρόσωπα που είναι αγαπητά στην κοινωνία όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Γιάννης Παπαχρόνης.
Στο Δήμο Ξάνθης θα εκλέγονται 31 Δημοτικοί Σύμβουλοι και στο Δήμο Σταυρούπολης 2. Δηλαδή οι κάτοικοι της πόλης θα αποφασίζουν για τους Συμβούλους στα ορεινά!!!
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑΖΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΑΚΟΜΗ…
Μετά την παραίτηση του Δημήτρη Γαλανόπουλου, του γαλάζιου υποψηφίου με τις βολές που απηύθυνε κατά του βουλευτή κ. Κοντού και των Δημάρχων Βιστωνίδας και Αβδήρων κ.κ. Ζλάτκου και Τσακίρη, δεν δόθηκε χρίσμα ακόμη σε νέο υποψήφιο. Οι πληροφορίες έλεγαν για κινήσεις που έκανε ο κ. Πασχάλης Λύρατζης ο οποίος τελικά διαπίστωσε πως δεν είχε αρκετές δυνάμεις και έτσι θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον κ. Παυλίδη.
Το πιο πιθανό είναι να κατεβεί υποψήφια Δήμαρχος η κ. Εύα Τσακίρη αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.
Στο Δήμο Αβδήρων ως ανεξάρτητος Δήμαρχος του συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες κατεβαίνει ο κ. Κώστας Αντωνιάδης, αρχιτέκτων.
Από την Βιστωνίδα θα εκλέγονται 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι και από τα Άβδηρα και το Σέλερο 12, από 6 δηλαδή. Σημειωτέον η μειονότητα αποτελεί το 30% του πληθυσμού.
ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ
Στο Δήμο Τοπείρου ο κ. Θωμάς Μίχογλου θα έχει πλέον δίπλα του ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του κ. Χατζηευαγγέλου, τον κ. Άγγελο Κηλικιώτη, μαζί με 13 στελέχη της μειονότητας. Ο συνδυασμός Δημοτική Αλλαγή κάνει την ανατροπή και την έκπληξη μετά την απόφαση του κ. Στολίδη να μην είναι υποψήφιος. Ο ίδιος σημείωσε: «Μια απόφαση που πάρθηκε μετά από ώριμη σκέψη καθώς, όπως διαπιστώθηκε καθ όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών και συζητήσεων, οι επιθυμητές ευρύτερες συνεργασίες δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθούν και ως εκ τούτου ο κύριος στόχος που ήταν ένας ακηδεμόνευτος δήμος που θα αγκάλιαζε όλους τους πολίτες του έμεινε μια ουτοπία».
Είναι ο μοναδικός αυτόνομος Δήμος και θα εκλέξει 27 Δημοτικούς Συμβούλους.

Σχετικά Άρθρα