fbpx
Γενική

Θετική έκβαση, έστω με λίγη καθυστέρηση

Έγινε τελικά η αποκόλληση του δεξαμενόπλοιου «JET 1» υπό Ελληνική σημαία, το περασμένο Σάββατο, δηλαδή μετά από πέντε ημέρες από την προσάραξη του σε αμμώδη περιοχή ανάμεσα στο Π. Λάγος και το Φανάρι (στα όρια των νομών Ροδόπης- Ξάνθης). Σε αυτό επέβαιναν οκτώ Έλληνες ναυτικοί και δεν αντιμετώπισαν κανέναν κίνδυνο τραυματισμού αλλά και δεν υπήρξε διαρροή καυσίμων που θα αποτελούσε κίνδυνο για τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αποκολλήθηκε το δεξαμενόπλοιο στην αμμώδη περιοχή Π. Λάγος- Φανάρι

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Για την θετική έκβαση της αποκόλλησης μίλησε στην XanthiNews ο Λιμενάρχης Π. Λάγους κ. Δημήτρης Συμεωνίδης: «Επειδή προσάραξε σε ένα δύσκολο σημείο το οποίο προσέγγιζε πολύ κοντά στην ακτή θα έπρεπε να απομακρυνθεί ένα μέρος του φορτίου από το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο, μεταγγίστηκε συγκεκριμένα γύρω στους 300 μετρικούς τόνους πετρέλαιο και στη συνέχεια με τη βοήθεια ρυμουλκών έγινε εφικτή η αποκόλληση του. Η μετάγγιση πραγματοποιήθηκε με δεξαμενόπλοιο που κατέπλευσε στην περιοχή μας από το μικρής χωρητικότητας δεξαμενόπλοιο από το νησί της Σαμοθράκης. Οι διεργασίες μετάγγισης έλαβαν χώρα Πέμπτη και Παρασκευή και τις πρώτες ώρες του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η αποκόλληση και το καράβι οδηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.
Ευτυχώς δεν είχαμε κανένα έκτακτο συμβάν από άποψης ρύπανσης και έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στις ζωές των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.
Από τη διαδικασία της προανάκρισης φαίνεται ότι είχε μπερδευτεί ο πλοίαρχος. Είδε κάποιες τσιμεντένιες κολώνες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στην περιοχή Σκάλα Μεταξά και κατάλαβε ότι πρόκειται για το Λιμάνι του Π. Λάγους και με αυτόν τον τρόπο οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο».
Το πλοίο είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά με προορισμό το Πόρτο Λάγος, με φορτίο καύσιμα (UNL 95 600.000 λίτρα- DIESEL ΚΙΝ. 670.000 λίτρα) ενώ επίσης έφερε 28.000 λίτρα καυσίμων τύπου GAS OIL, 3150 λίτρα λιπαντελαίων καθώς και 3500 λίτρα καταλοίπων.
Κατά το παρελθόν έχουν γίνει τρεις ακόμη προσαράξεις πλοίων στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Λιμεναρχείου Π. Λάγους, όπως μας είχε ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπολιμενάρχης κ. Νίκος Βασιλειάδης.

Σχετικά Άρθρα