fbpx
Γενική

Αλ. Κοντός: «Η Ελλάδα πρέπει να παράγει ποιοτικά προϊόντα»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου, το βιβλίο του με τίτλο: «Άλλη Γεωργία» ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης. Για την παρουσία του πρώην συναδέλφου του ο κ. Κοντός σχολίασε: «Είναι παραγωγός της άλλης γεωργίας ο κ. Σγουρίδης. Είναι ένας άνθρωπος που 20 χρόνια είχε την εμπιστοσύνη του κόσμου, έδωσε μάχες και αυτός για τον τόπο. Με τον Παναγιώτη σε πάρα πολλά μεγάλα θέματα που αφορούσαν τον τόπο είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Άσχετα αν ανήκαμε σε διαφορετικούς χώρους. Όμως η αγάπη και η προσπάθεια για τον τόπο μας ένωσε σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που παρουσιάζει το βιβλίο μου». Ο κ. Σγουρίδης τόνισε από την πλευρά του: «Η παρουσία μου εδώ δεν είναι απλά θέμα αβροφροσύνης. Το βιβλίο έχει μια αξία, είναι χρήσιμο γιατί παρουσιάζει την άλλη πλευρά της γεωργίας, που μπορεί να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και κάνει καλό σε όλη τη χώρα».

Παρουσίαση βιβλίου «Άλλη Γεωργία»- Καλλιέργειες αγριαγκινάρας στην Ξάνθη από το Νοέμβριο

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Στην εκλογική του περιφέρεια παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο: «Άλλη Γεωργία» ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ν.Δ. Ξάνθης Αλέκος Κοντός, με την παρουσία αρχών, φορέων και πλήθος κόσμου. Είχαν προηγηθεί ανάλογες παρουσιάσεις στην Πιερία, τη Φλώρινα και την Αθήνα ενώ έχει πρόσκληση να πάει στην Κρήτη. «Το βιβλίο μου είναι ένας δρόμος που ανοίγει κυρίως για νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν με κάτι πιο δυναμικό στον τομέα της γεωργίας», τόνισε ο ίδιος. Και σημείωσε για την Άλλη Γεωργία: «Είναι ένας όρος που τον ξεκίνησα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα βασικά προϊόντα δηλαδή εκτός από τον καπνό, το βαμβάκι, το λάδι και τα δημητριακά. Μικρές καλλιέργειες σε έκταση, μεγάλες σε δυναμισμό, κυρίως από νέους ανθρώπους, ποιοτικά προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον. Και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κρόκος στην Κοζάνη, η μαστίχα στην Χίο, τα ρόδια στην Ξάνθη, τα σπαράγγια, τα ακτινίδια. Όλα αυτά τα στηρίξαμε.
Είναι μια γεωργία κυρίως νέων ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποφασίσει να δέσουν τη ζωή τους με την αγροτική δραστηριότητα. Η άλλη γεωργία θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι η παραδοσιακή γεωργία. Όμως έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά επιδόσεις και οικονομικά αποτελέσματα.
Είναι μια γεωργία που δεν βασίζεται στις επιδοτήσεις, αλλά στη δυναμική και στην ικανότητα να μπει σε νέες αγορές.
Είναι μια αναγκαιότητα, μια προοπτική, το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Εκεί πρέπει πάμε. Η Ελλάδα πρέπει να παράγει ποιοτικά προϊόντα. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί όσον αφορά στα παραδοσιακά προϊόντα, γιατί παράγουν όλοι οι γείτονες μας με πολύ χαμηλότερο κόστος από εμάς. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στην αγορά για τα προϊόντα της άλλης γεωργίας».
ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Πιλοτικές καλλιέργειες αγριαγκινάρας ξεκινούν από το Νοέμβριο στην Ξάνθη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις του τόπου. Ο κ. Κοντός επεσήμανε: «Είναι ένα πρόγραμμα δεκαετές, που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες, να παράγουν με μικρότερο κόστος τα υποπροϊόντα του και τα προϊόντα του να χρησιμοποιηθούν για οικιακή, βιομηχανική, αγροτική χρήση, ενέργεια. Μια δυναμική καλλιέργεια και ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα».
«ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ»
Την παραπάνω δήλωση με διάθεση και αυτοκριτικής έκανε ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης ο οποίος πιστεύει ότι η γεωργία έχει μέλλον στην Ξάνθη, εφόσον όπως πρόσθεσε γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι βιολογική και γίνει σε συνεταιριστική βάση. Για να πει παρακάτω: «Δυστυχώς τους συνεταιρισμούς και τα συνεταιριστικά εργοστάσια που είχαμε, τα κλείσαμε. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους διαχρονικά. Ο συνεταιρισμός δεν βλέπεται από την πλευρά μιας επιχείρησης αλλά από την πλευρά βολέματος με ανίκανες ή αδρανείς διοικήσεις. Είναι πολύ λογικό να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο μέχρι να κλείσει.
Η άλλη γεωργία μιλάει για συνεταιρισμούς- επιχειρήσεις, που λέει ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνεταιριστική βάση».

Σχετικά Άρθρα