fbpx
Γενική

«Εμείς κρατούμε χαμηλές τις τιμές των οπωροκηπευτικών»

Τρίμηνη αναβολή για εφαρμογή ταμειακών ζητούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Οι παραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο για ταμειακές μηχανές στους πάγκους, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1 η Οκτωβρίου. Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών αντιδρούν στην φορολόγησή τους ανάλογα με τα έσοδά τους, καθώς με το σημερινό σύστημα φορολογούνται με τεκμαρτό εισόδημα. Ο κ. Χρήστος Χατζόπουλος, Πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης δήλωσε σχετικά στην XanthiNews: «Μέσω της επιβολής της ταμειακής μηχανής, επιβάλλεται ένα φορομπηχτικό σύστημα για τους παραγωγούς το οποίο θα οδηγήσει μια μεγάλη πλειοψηφία να εγκαταλείψουν την δουλειά τους. Εμείς σαν Ομοσπονδία Παραγωγών ανά την Ελλάδα με 36.000 μέλη πραγματοποιήσαμε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα οργανώσαμε κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα οι λαϊκές ήταν κλειστές σε όλη την Ελλάδα. Αίτημα είναι να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των παραγωγών στη λαϊκή. Οι παραγωγοί όταν πουλάνε στη χονδρική έχουν επιστροφή ΦΠΑ 11%. Αν τυχόν πουλήσεις το προϊόν σου στη λιανική σου κόβουν το 11% και πληρώνεις 10% ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει 22% επί του τζίρου τιμωρία γι αυτόν που τολμάει να παρακάμψει τους μεσάζοντες.
Πρέπει να γίνει μια αναβολή της έναρξης της ταμειακής μηχανής που είναι για 1 Οκτωβρίου, για να μεσολαβήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το δύσκολο πρόβλημα που έχουμε για τη φορολόγηση με το Υπουργείο, μέσα από συζήτηση. Εμείς δεν είμαστε φοροφυγάδες και δεν λέμε ότι δεν θέλουμε να πληρώνουμε φόρο. Έχουμε πει στο Υπουργείο ας βάλει το κόστος των ταμειακών που είναι 500 ευρώ στο διπλάσιο, να κάνουμε εφάπαξ εισφορά, το οποίο θα είναι μεγάλο έσοδο για το ταμείο και θα εφάπαξ εισφορά 1000 ευρώ. Δεν δέχεται το Υπουργείο τέτοιες λύσεις. Τα έχουν βάλει όλα σε ένα τσουβάλι. Είπαν όλοι ταμειακές. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε λογιστικό προσδιορισμό του κόστους. Γιατί κάθε κιλό ντομάτα έχει διαφορετικό κόστος όταν παράγεται. Ούτε μπορούμε να βάλουμε στο ένα ευρώ που είναι η τιμή της ντομάτας 1,11 ευρώ, γιατί εμείς πουλάμε στη λιανική στον κόσμο και σαν παραγωγοί βάζουμε 100- 200 γραμμάρια παραπάνω. Όταν έρθεις να πάρεις ένα κιλό ντομάτες θα σου χρεώσω 1.150 γραμμάρια με 1,11 και θα βγει 1,27 και πιστεύει κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο στη λαϊκή και θα πάρω από τον πελάτη 1,27; Αυτά μόνο στα σούπερ μάρκετ γίνονται. Τα 27 λεπτά θα κοπούν από την δική μου τσέπη. Για να μην χάσω τον πελάτη».
ΛΑΪΚΕΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου θα απαντήσει μέχρι σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 για την Τρίμηνη Αναβολή της Εφαρμογής του μέτρου. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δέσμευση να δοθεί αλλά οι παραγωγοί φοβούνται την «τρίπλα» της τελευταίας στιγμής.
Πάντως ο κ. Χατζόπουλος σημείωσε ότι εν καιρώ οικονομικής κρίσης οι λαϊκές αγορές είναι το τελευταίο προπύργιο για τον φτωχό καταναλωτή και σημείωσε: «Στις λαϊκές μπορεί να μην υπάρχουν οι προσφορές με τις μεγάλες ταμπέλες, αλλά υπάρχουν οι ουσιαστικές προσφορές. Γιατί αν θα έρθει το μεσημέρι και θα έχουν μείνει πράγματα στο πάγκο μου, αντί για ένα κιλό θα του δώσω δύο. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, γι αυτό εκτιμάει τις λαϊκές. Αυτές κρατούν τις τιμές των οπωροκηπευτικών χαμηλές. Αν λείψουν αυτές, οι μεσάζοντες, οι έμποροι και τα σούπερ μάρκετ θα διπλασιάσουν τις τιμές».

Σχετικά Άρθρα