Γενική

Μετακινούμαι έξυπνα, ζω καλύτερα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2010

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 εκατοντάδες πόλεις, ευρωπαϊκές και μη, θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, τη μεγαλύτερη εκδήλωση παγκοσμίως που είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη.Το σύνθημα της εκστρατείας του 2010 – Μετακινούμαι έξυπνα, ζω καλύτερα – υπενθυμίζει τις επιζήμιες επενέργειες που έχει στην υγεία των πολιτών η τρέχουσα εξέλιξη των αστικών μεταφορών. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι τοπικές αρχές να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του αυτοκινήτου και να αναδείξουν τις θετικές συνέπειές τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Siim Kallas, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, δήλωσε τα εξής: «Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε αστικές περιοχές. Οι περισσότερες καθημερινές μετακινήσεις μας έχουν αφετηρία και καταλήγουν σε αστικές περιοχές, γι’ αυτό πραγματικά εξαρτώμεθα από τα συστήματα αστικών μεταφορών. Όλοι υποφέρουμε από τις αρνητικές επιπτώσεις των αστικών μεταφορών – την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα ατυχήματα, την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ή τον θόρυβο – οι οποίες σαφώς υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας. Αυτά τα προβλήματα δεν είναι τοπικής εμβέλειας, αλλά αφορούν την ΕΕ στο σύνολό της. Είμαι βέβαιος ότι από τη συνεργασία μας είναι δυνατόν να προκύψουν καινοτόμοι και βιώσιμοι τρόποι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κινητικότητας στις πόλεις και να προσφέρουμε στους πολίτες περισσότερες εναλλακτικές λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.» Ο Επίτροπος Janez Potočnik, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε τα εξής: «Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι εξαρτώνται από το αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές. Αυτό είναι ανησυχητικό: περισσότερη οδήγηση σημαίνει περισσότερα οδικά ατυχήματα και περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2010 – Μετακινούμαι έξυπνα, ζω καλύτερα – καλεί τις τοπικές αρχές να αναλογιστούν τον αντίκτυπο που έχει στο αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής η πολιτική τους για τις μετακινήσεις και αναμένεται να βοηθήσει τους πολίτες να επιλέξουν ευφυέστερες και επωφελέστερες για την υγεία τους λύσεις.» Η υπέρμετρη χρήση οχημάτων στις πόλεις, ιδιαίτερα των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι τραυματισμοί και οι θάνατοι που οφείλονται σε τροχαία δυστυχήματα, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και ασθένειες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις που οφείλονται σε αύξηση του καθιστικού τρόπου ζωής. Στους λοιπούς παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία συγκαταλέγονται η κοινωνική απομόνωση και ο κατακερματισμός της κοινότητας που προκαλούν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο περιορισμός του δημόσιου χώρου, καθώς και η ηχορύπανση που επιφέρει διαταραχές ύπνου και άγχος.
Σκοπός της Εβδομάδας Κινητικότητας είναι να αλλάξει η συμπεριφορά στις μετακινήσεις των ανθρώπων, προσφέροντας φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις έναντι του αυτοκινήτου. Δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει δοκιμαστικά εναλλακτικές μορφές μεταφοράς και οι τοπικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν δοκιμαστικά νέα δρομολόγια και υποδομές. Ο αντίκτυπο θα είναι μακροπρόθεσμος, καθώς οι συμμετέχουσες πόλεις ενθαρρύνονται να εγκαινιάσουν τουλάχιστον ένα μόνιμο πρακτικό μέτρο. Το απόγειο της Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», επισήμως η 22α Σεπτεμβρίου, κατά την οποία στις συμμετέχουσες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν προβλεφθεί δημόσιοι χώροι αποκλειστικά για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι εντυπωσιακότερες εκδηλώσεις της Εβδομάδας Κινητικότητας 2010 Στο πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην Μπολόνια της Ιταλίας συγκαταλέγεται η δημοπρασία μεταχειρισμένων ποδηλάτων που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα σε όλη την πόλη. Την εκδήλωση διοργανώνει φοιτητικός σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο της Μπολόνια. Οι τυχεροί πλειοδότες θα λάβουν εργαλεία ασφαλείας, φυλλάδια για την οδική ασφάλεια και άλλο διαφημιστικό υλικό και μικροεφευρέσεις (gadgets). Από το 2002 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πόλεων που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Κινητικότητας αυξάνεται συνεχώς. Στον αριθμό ρεκόρ των 2.181 πόλεων που συμμετείχαν πέρυσι αντιστοιχούσαν περίπου 237 εκατομμύρια πολίτες. Περισσότερα από 4440 μόνιμα μέτρα θεσπίστηκαν ως αποτέλεσμα της εκστρατείας διάρκειας μίας εβδομάδας. Το επιτυχημένο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας υιοθετείται όλο και περισσότερο από χώρες εκτός Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αργεντινή, ο Καναδάς, ο Ισημερινός, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας: www.mobilityweek.eu

Σχετικά Άρθρα