Η Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Δημήτρης Υφαντής πρωτοσυναντήθηκαν την άνοιξη του 2002 στην σκηνή του Αερικού. Τρεις νέοι άνθρωποι με προσωπικές πορείες στα μουσικά δρώμενα, δημιούργησαν το φωνητικό σχήμα «Τρίφωνο», με μοναδικό γνώμονα τη βαθειά αγάπη τους για τη μουσική αλλά και τη διάθεση να μας χαρίσουν καινούρια τραγούδια.
«Πρέπει να αγαπάμε ότι έρχεται και ότι φεύγει…»
Συνέντευξη στη Νάντια Νάκου
XanthiNews: Το Τρίφωνο είναι ένα συγκρότημα που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό με το Αργεντίνικο ορχηστρικό τραγούδι: «Να μ αγαπάς» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Θα μπορούσατε να μου πείτε για το πώς το επιλέξατε; Πέρα από την εκπληκτική του μουσική έχει στίχους που μιλάνε στις καρδιές όλων μας…
Νίκος Κουρουπάκης: Είχαμε ανακαλύψει το τραγούδι αυτό σε έναν χώρο στην Αργεντινή. Είχαμε πάει μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική με το Canto Heneral του Μίκη Θεοδωράκη και εγώ το έσκασα από την παρέα και πήγα σε ένα tango club και το άκουσα εκεί πέρα. Τρελάθηκα με την μελωδία, με γοήτευσε πάρα πολύ και πήρα το cd και το πήγα στα παιδιά την επόμενη μέρα. Μας άρεσε πολύ και το φέραμε εδώ. Το άκουσε η Λίνα Νικολακοπούλου και επίσης το αγάπησε και έγραψε αυτόν τον καταπληκτικό στίχο. Ο συνθέτης της μελωδίας λέγεται Carlos Libedinsky από το συγκρότημα Narcotango.
Η Λίνα μας, περιγράφει πράγματα σε αυτόν τον στίχο που πάνε πολύ βαθιά μέσα μας με έναν απλό τρόπο. Πιάνει όλα τα συναισθήματα που μας συγκινούν.
XN: Σας πίστεψε ο Παντελής Θαλασσινός και σας ανέδειξε. Πέρυσι του είχα πάρει συνέντευξη γιατί τραγούδησε στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης με τη Μελίνα Κανά. Ένας άνθρωπος τόσο ταλαντούχος και πετυχημένος μα παράλληλα τόσο προσγειωμένος και ταπεινός. Τι μάθατε από τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη;
Ν.Κ.: Ήταν ο πρώτος μας παραγωγός, συνεργάστηκε και στο δίσκο μας και σε πολλά live. Ο Παντελάκος (τον λέμε έτσι γιατί τον αγαπάμε πάρα πολύ) είναι ένας πάρα πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος.
Είναι ένα παράδειγμα για όλους μας το πώς πρέπει να χειριζόμαστε τα πράγματα στη ζωή μας. Όλα έρχονται και φεύγουν. Και πρέπει να τα αγαπάμε όταν έρχονται και πρέπει να τα αγαπάμε όταν φεύγουν…
ΧΝ: Πολύ ωραίο αυτό που είπατε. Έχετε διαφορετικές μουσικές επιρροές και οι τρεις, εσείς μεγαλώσατε στη Νέα Υόρκη, η Ερωφίλη είναι από την Κρήτη και ο Δημήτρης Υφαντής από τα Γιάννενα, ωστόσο καταφέρατε και δέσατε στην μουσική σκηνή και παρουσιάζετε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Οι συνεργασίες μεγάλων καλλιτεχνών τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πως ολοένα και πληθαίνουν. Είναι μονόδρομος πλέον η σύμπραξη στο μουσικό στερέωμα; Εσείς πώς καταφέρνετε να συνυπάρχετε και ποια η σχέση μεταξύ σας;
Ν.Κ.: Για να ταιριάξουν κάποιες ψυχές, κάποιες γνώμες, ανησυχίες, γκρίνιες…στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τρεις, για αυτό το είπαμε Τρίφωνο. Δεν είναι μόνο τρεις φωνές, είναι τρεις διαστάσεις, τρεις γνώμες, τρεις ανησυχίες. Το θέμα είναι με εμάς ότι είχαμε έναν κοινό κώδικα στην ποιότητα της μουσικής. Ήταν μια ανάγκη να κάνουμε άλλα πράγματα στην μουσική όχι αυτό το γρήγορο: «Να κάνουμε μια συνεργασία και τον άλλο χειμώνα με κάποιους άλλους».
Οι συνεργασίες ήρθαν αργότερα με κάποια άλλα μεγάλα ονόματα γιατί είναι σωστό να συνεργάζεσαι μαζί τους. Μαθαίνεις από αυτούς, σε μαθαίνει και ο κόσμος. Υπάρχει μια γραμμή που πρέπει να περάσουμε αυτή τη στιγμή που το κατορθώνουμε σιγά σιγά: να στεκόμαστε μόνοι μας. Αυτό το κάναμε φέτος στις καλοκαιρινές μας συναυλίες. Είχαμε πάνω από 23. Μια τρελή επιτυχία! Και τελικά είδαμε ότι μπορούμε να στεκόμαστε και μόνοι μας προς τον κόσμο και να τους δείχνουμε πράγματα που έχουμε ετοιμάσει.
ΧΝ: 23 συναυλίες μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ίδια στιγμή που μεγάλοι καλλιτέχνες αναβάλλουν συναυλίες τους αυτή είναι όντως τρελή επιτυχία!
Ν.Κ.: Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος, ο ακροατής και ο καλλιτέχνης είναι ότι πρέπει να γίνει μια σωστή γέφυρα μεταξύ των δύο. Και ο καλλιτέχνης οφείλει να το αρχίσει αυτό. Οι τιμές τους πρέπει να είναι λογικές με τον καιρό. Οι μουσικές δεν πρέπει να είναι πρόχειρες πια, να δίνουμε αυτά που πληρώνουν οι άνθρωποι να μας δούνε. Πρέπει να τους δίνουμε την αξία. Να μη νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουμε, ή ότι πάμε να κάνουμε μια αρπαχτή. Όταν το αντιλαμβάνεται αυτό ο κόσμος σε υποστηρίζει γιατί ξέρει ότι τον σκέφτεσαι. Γιατί στην τελική φάση η μουσική που κάνουμε είναι για αυτούς. Δεν είναι για κανέναν άλλο.
ΧΝ: Εσείς είστε ομογενής από την Αμερική, από τα έξι σας χρόνια βρεθήκατε στη Νέα Υόρκη. Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και με κάθε τρόπο θέλουν να μην χάνουν την επαφή τους με τα ήθη και έθιμα. Τώρα που η χώρα μας περνάει δύσκολα οι ομογενείς μας μπορούν να μας στηρίξουν και ενωμένοι όλοι να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε;
Ν.Κ.: Οι ομογενείς πάντα βοηθάνε την Ελλάδα. Θα σταθούν και πάλι στο πλάι του Έλληνα. Η Ελλάδα μας είναι ένα δώρο Θεού από όπου και να το δεις. Το θέμα είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε εδώ στην Ελλάδα να παίρνουμε σοβαρά αυτά που κάνουμε και όχι τόσο πολύ τον εαυτό μας. Πρέπει να παράγουμε σοβαρά πράγματα. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Από την πολιτική μας μέχρι τη μουσική μας, την παιδεία μας.
Επιτέλους η μισή Ελλάδα που συνήθως πνίγει την άλλη μισή να ξεφύγει από αυτό το σκεπτικό της προχειρότητας. Ο ελληνισμός του εξωτερικού θα είναι πάντα εκεί για τον Έλληνα και θα είναι περισσότερο αν δει αυτές τις προσπάθειες από την Ελλάδα.
ΧΝ: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας; Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας;
Ν.Κ.: Δύσκολος χειμώνας θα είναι για όλους. Σκοπός είναι να κάνουμε πράγματα που ο κόσμος μπορεί να έρθει και να τα στηρίξει και οικονομικά και όσον αφορά στην ποιότητα. Ετοιμάζουμε το επόμενο cd με την κ. Λίνα Νικολακοπούλου που θα βγει το Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου. Στο cd μας όλα τα τραγούδια μας θα είναι καινούργια. Θα υπάρχουν μελωδίες από φίλους, δικές μας, από το εξωτερικό. Μπορεί να είναι και ο Κώστας Λειβαδάς από θέμα σύνθεσης.
Θα εμφανιστούμε σε live στην Αθήνα, αλλά κυρίως θα βρεθούμε παντού στην Ελλάδα. Σε μικρούς, μεγάλους χώρους γιατί το live είναι αυτό που μετράει πιο πολύ αυτή τη στιγμή.