Πάγωσαν οι τιμές των σχολικών ειδών ένεκα κρίσης
Σε δύο εβδομάδες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και ήδη ξεκίνησε η κίνηση στα βιβλιοπωλεία. Η κ. Εύη Βρεττού επαγγελματίας επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη δήλωσε στην XanthiNews ότι οι γονείς άρχισαν τις αγορές, ομολογώντας ότι ανέμενε να είναι συγκρατημένοι, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο τονίζει ότι δεν ξέρει τι θα γίνει από τις 13 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία και εξήγησε: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει από τις 13 Σεπτεμβρίου που θα κυκλοφορήσουν οι λίστες. Τι περικοπές θα γίνουν από τα σχολεία γιατί κυκλοφορεί η φήμη ότι δεν θα τα δώσουν όλα μαζεμένα. Θα τα δίνουν κατά διαστήματα».
Η κ. Βρεττού τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των σχολικών ειδών: «Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές. Παρόλο ότι αυξήθηκε ο ΦΠΑ, δεν υπάρχει καμία αύξηση στο δικό μου το μαγαζί. Γιατί είναι δύσκολες οι εποχές, λόγω των περικοπών των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης».
Ο μέσος όρος του προϋπολογισμού για τα απαραίτητα που χρειάζεται ένα «πρωτάκι» εξαρτάται από τη λίστα που δίνει ο δάσκαλος και συγκεκριμένα κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ. Η τσάντα όμως είναι που ανεβάζει ή κατεβάζει την τιμή και όχι τα σχολικά είδη, σχολίασε η κ. Βρεττού.
Ο πιο ακριβός προϋπολογισμός είναι για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω και των βοηθητικών βιβλίων που προτείνουν τα φροντιστήρια. Επίσης, η κ. Βρεττού είπε πως οι τιμές των ξενόγλωσσων βιβλίων δεν έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι: «Εξαρτάται από την τάξη. Όσο πιο κοντά στο πτυχίο Proficiency τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν οι τιμές. Μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ. Αλλά για τις μικρές τάξεις είναι γύρω στα 70 με 100 ευρώ».
Παγώνουν οι τιμές στα σχολικά είδη
Γενικά οι έμποροι παγώνουν τις τιμές στα σχολικά είδη. Μείωση 10% παρατηρείται στις παραγγελίες των χονδρέμπορων, ενώ σε προσφορές θα προχωρήσουν οι λιανέμποροι προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους. Σε πολλά προϊόντα έχει απορροφηθεί η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία έχει διαμορφωθεί πλέον στο 23% για τα σχολικά είδη. Σε ορισμένα προϊόντα το κόστος αγοράς έχει μειωθεί έως και 15%.
Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες πραγματοποιείται γύρω στο 70% του συνολικού ετήσιου τζίρου σχολικών, το οποίο εκτιμάται ότι κινείται γύρω στα 80 εκατ. ευρώ. Μόνο ο τζίρος στις τσάντες ξεπερνά τα 30-40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Για την περσινή χρονιά η έρευνα του ΚΕΠΚΑ έδειξε ότι σε πολλά από τα βασικά είδη οι αυξήσεις ήταν πολύ μεγάλες και, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρήθηκαν μειώσεις τιμών, το συνολικό ποσό που αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι γονείς για να αγοράσουν τον βασικό σχολικό εξοπλισμό ήταν σημαντικά αυξημένο. Για παράδειγμα, για τους μαθητές του Δημοτικού ένας γονιός μπορεί να έδωσε μέχρι και 211 ευρώ!!!