fbpx
Γενική

Καρπουζένια

για 30αρι ταψί:
1 μέτριο καρπούζι
½ κιλό αλεύρι
3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη
50 γρ. σουσάμι
3 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
Η Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια φτιάχνεται στις Κυκλάδες και σε κάποια από τα Δωδεκάνησα. Μήλος, Φολέγανδρος και Κίμωλος γνωρίζουν τα περισσότερα μυστικά για το συγκεκριμένο γλυκό και ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν ακόμα και τη φλούδα του καρπουζιού φτιάχνοντας γλυκό του κουταλιού.
Η παραδοσιακή νησιώτικη συνταγή θέλει αυγουστιάτικο καρπουζάκι από άνυδρο μποστάνι, που είναι το χωράφι όπου καλλιεργούνται χωρίς στάλα νερού και ανάλογα με τα κέφια του καιρού, τους σπόρους του καλλιεργητή, τις ανάγκες και τα γούστα της κοινότητας διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως: πεπόνια, ντομάτες, αγγούρια, φασόλια, μπάμιες, αμπελοφάσουλα κ.α. Η γεύση όλων αυτών των καρπών είναι συνήθως εξαιρετική, συμπυκνωμένη στο μικρό όγκο του καρπού και γεμάτη έντονα αρώματα. Διάσημα άνυδρα καρπούζια – και πολύ σπάνια πλέον – έχει και η Ικαρία!
Με αφορμή την Καρπουζένια – εκτός από τα διάφορα ενδιαφέροντα που μάθαμε για τις άνυδρες καλλιέργειες – επισκεφθήκαμε τον Αρχέλοντα, Σύλλογο Προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα (www.archelon.gr), που οι φίλοι και εθελοντές του αποκαλούν “The archelon bubble”. Καρπούζι και εθελοντισμός με γεύση από καλοκαίρι…
Παίρνουμε το καρπούζι και το χωρίζουμε στη μέση με ένα μαχαίρι. Κόβουμε τη ψίχα του καρπουζιού και την ρίχνουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, βάζουμε την ψίχα σε ένα σουρωτήρι και την πατάμε με τα χέρια να στραγγίξει (το χυμό τον κρατάμε για να τον πιούμε). Αφήνουμε το καρπούζι να στραγγίξει για καμιά ώρα
Μετά φτιάχνουμε ένα μείγμα ανακατεύοντας την ψίχα του καρπουζιού με το αλεύρι, λίγο από το μέλι και τη ζάχαρη. Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ στο ταψί. Περιχύνουμε το υπόλοιπο μέλι ομοιόμορφα στο γλυκό μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε λίγο μέλι και είναι έτοιμη η Καρπουζένια μας. Τρώγεται ευχάριστα και παγωμένη.
Καλή όρεξη!

Σχετικά Άρθρα