fbpx
Γενική

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με σημαντικά θέματα

Συγκλονισμένοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από την θάνατο της Ειρήνης Δαλάτση

Υπό την σκιά του αδόκητου θανάτου της δημοτικής συμβούλου Ειρήνης Δαλάτση πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι επικεφαλείς των παρατάξεων αναφέρθηκαν στη συνάδελφο τους που έφυγε από κοντά μας την προηγούμενη Παρασκευή. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.
Αρχικά πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Φίλιππος Φιλίππου ο οποίος τόνισε ότι η Ξάνθη έχασε ένα διακεκριμένο μέλος της, σημειώνοντας ότι η αείμνηστη Ειρήνη έδωσε έναν άνισο αγώνα με την επάρατο, με αξιοθαύμαστο θάρρος και αξιοπρέπεια. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Στυλιανίδης επεσήμανε πως: «Η δική μας Ειρήνη λειτουργούσε μόνο για το καλό των συμπολιτών μας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Η απώλεια της είναι μεγάλη για την αυτοδιοικητική οικογένεια και για την κοινωνία μας που ήταν εκλεκτό στέλεχος της». Στη συνέχεια ο Δήμαρχος επεσήμανε το σημαντικό έργο της στον κοινωνικό τομέα και ευχήθηκε να είναι γαλήνιος ο δρόμος προς την αιωνιότητα.
Ο επικεφαλής των Πολιτών για την Αλλαγή κ. Χρήστος Πούλιος ανέφερε ότι η Ειρήνη έβλεπε με ιδιαίτερη ματιά τους ανθρώπους και θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της, να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στους κοινωνικά ανήμπορους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο. Ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την σημαντική πρωτοβουλία της να ιδρύσει τον Σύλλογο Καρκινοπαθών. «Χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούλιος.
Στη συνέχεια ο κ. Μαλκότς εξέφρασε την μεγάλη του θλίψη και οδύνη υπενθυμίζοντας την σημαντική προσφορά της ως κοινωνική λειτουργός. Τέλος ο κ. Νίκος Ανταμπούφης, επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθη είπε: «Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα με την Ειρήνη Δαλάτση. Είχε επιστημονική επάρκεια και ανυπόκριτο ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους. Ήταν ένα παλικάρι με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι πιο φτωχό το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης».
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ο κ. Ανταμπούφης έθεσε το ακριβό εισιτήριο θεατρικών παραστάσεων που είναι απλησίαστο για την ελληνική οικογένεια και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τους Ξανθιώτες τέτοιες παραστάσεις και ότι το εισιτήριο είναι ίδιο πανελλαδικά, αναφέροντας ότι περίπου πενήντα θίασοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συμμετέχουν στον πολιτιστικό μας θεσμό. Επίσης, τόνισε την επιβεβλημένη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο θερινό αμφιθέατρο, καθώς το υπάρχον εμποδίζει μεγάλους θιάσους να ανεβάσουν παραστάσεις και προτιμούν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης στάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για την προβολή των Γιορτών Παλιάς Πόλης χάρη στην βοήθεια του Προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κ. Λασκαρίδη, ο οποίος κατάγεται από την Ξάνθη. Ειδικότερα έγινε γνωστό ότι το σποτ στα μεγάλα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας θεωρείται πολιτιστικό μήνυμα και προβάλλεται μία φορά την μέρα.
Ο κ. Πούλιος από την πλευρά του έθιξε το ζήτημα της αφισσορύπανσης και τα πολλά χρήματα που εισέπραξαν οι επιχειρηματίες που ανέβασαν ακριβές παραστάσεις στην πόλη μας.
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Στη συζήτηση των θεμάτων εντός ημερήσιας διάταξης γνωστοποιήθηκε ότι όλοι οι σύμβουλοι οφείλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Ο κ. Θανάσης Ξυνίδης πρότεινε ότι σε αυτή τη δήλωση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η περιουσιακή κατάσταση των Δημοτικών Συμβούλων από την στιγμή που μπήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο έως και σήμερα για να δούμε ποιοι έκαναν περιουσία εδώ μέσα, όπως είπε με νόημα!…
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η εξέδρα του Κυβερνείου απασχόλησε την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς τέθηκε θέμα καταπάτησης κοινόχρηστου χώρου. Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία που σημαίνει ότι βγήκε μια κανονιστική πράξη την οποία αναμένεται να εγκρίνει η Περιφέρεια ΑΜΘ και έπειτα θα υποβληθεί αίτημα στο Δήμο από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για την εκμετάλλευση του χώρου.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης ζήτησε από τους συναδέλφους του: «Να μη δίνουμε υποσχέσεις. Να μη κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, ενόψει των εκλογών».
Η δημοτική παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή απείχε από την ψηφοφορία γιατί όπως είπε ο κ. Ξυνίδης δεν έπρεπε να είχε τεθεί ως θέμα και ήταν δικαιολογημένη η στάση τους.

Σχετικά Άρθρα