fbpx
Γενική

Θ. Χατζηγεωργίου: «Μείωση τζίρων, απολύσεις και λουκέτα»

Από 1 ης Σεπτεμβρίου καταργούνται, τα καπνιστήρια σε όλους τους δημόσιος χώρους, τα καταστήματα καφέ μπαρ, τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου ή στην ταράτσα.
Είναι μια απόφαση που βρίσκει αντίθετους τους εστιάτορες και τους επαγγελματίες καφέ μπαρ.

Απαγόρευση καπνίσματος στα καφέ μπαρ, δημόσιους και εργασιακούς χώρους

Μεγάλη συρρίκνωση στο τζίρο των καταστημάτων καφέ μπαρ, απολύσεις και λουκέτα σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους θα προκαλέσει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος από 1 ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δήλωσε στην XanthiNews ο κ. Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και συμπλήρωσε: «Θα έχουμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον κλάδο μας, με μείωση καταναλώσεως έως και 60%. Είναι μια μεγάλη θηλιά για εμάς».
Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο μέτρο, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές έχουν τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εφαρμόσουν το νόμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους επόπτες δημόσιας υγείας, την δημοτική αστυνομία ακόμα και το λιμενικό.
Τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο, προκειμένου να δοθούν οι οδηγίες και η εγκύκλιος για την εφαρμογή του μέτρου.
Θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., ώστε να συμμορφωθούν.
Σε άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης ισχύει αυτή η απαγόρευση εδώ και αρκετά χρόνια. Στο ερώτημα μας γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στην Ελλάδα ο κ. Χατζηγεωργίου υποστήριξε: «Η χώρα μας είναι μια εξαίρεση στον κανόνα σε ότι αφορά στη διασκέδαση, που είναι ένα μεγάλο «όπλο» του βιομηχανικού μας πλούτου, του τουρισμού. Στην Ελλάδα το τσιγάρο και η διασκέδαση είναι από τις λίγες απολαύσεις που έχουν μείνει. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν την δική μας ιδιοσυγκρασία, το ταπεραμέντο μας, ούτε έχουν τόσα πολλά μαγαζιά στη νύχτα. Έχουν άλλες βαριές βιομηχανίες».
Για το ότι αυτή η απαγόρευση είναι θετική για την υγεία των θαμώνων ο ίδιος επεσήμανε: «Είναι τόσο πολλά άλλα που είναι περισσότερο επιβαρυντικά στην υγεία: η οικονομική στενότητα που προκαλεί άγχος, η οικολογική ρύπανση, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Το τσιγάρο το επιλέγει κάποιος. Ενώ όλα τα άλλα βλαβερά στα επιβάλλουν».
Η κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο 2009: 42% των Ελλήνων καπνίζουν (από αυτούς 32% καθημερινά). Οι Βούλγαροι μας ακολουθούν με 38%, στη συνέχεια οι Ρουμάνοι, Ούγγροι και Λιθουανοί με 37%, ενώ οι Σουηδοί, Φιλανδοί και Σλοβένοι φαίνεται να είναι τελευταίοι στη λίστα με ποσοστά κοντά στο 20%. Επίσης, 60% των Ελλήνων φαίνεται ότι εκτίθενται σε καπνό σε δημόσιους χώρους, ενώ μόνο 10% σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Φιλανδία! Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η απαγόρευση δεν αποτελεί νόμο αυστηρό με σημαντικές επιπτώσεις όταν τηρείται. Η πιθανότητα έκθεσης στον καπνό σε δημόσιους χώρους αυξάνεται, όταν το μορφωτικό επίπεδο είναι χαμηλό και υπάρχει χειρονακτική εργασία ή αυτοαπασχόληση. Τέλος, οι Έλληνες καπνιστές αδιαφορούν για τους γύρω τους, ακόμη και για τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, 30% των Ελλήνων εκθέτει τους μη καπνίζοντες στο σπίτι του σε καπνό, ενώ οι Γάλλοι μόνο 7%.
Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στην Ελλάδα
Όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα, επτά στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα, όμως από αυτούς μόνο το 3- 5% αναμένεται να τα καταφέρει, εξαιτίας της εντονότατης εξάρτησης από τη νικοτίνη. Σ αυτό το σημείο τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν, όχι κάνοντας αντικαπνιστική εκστρατεία και στείρα κινδυνολογία για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά παρέχοντας ουσιαστική, οργανωμένη, συστηματική, επιστημονική και συνεχή στήριξη. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο 20% των καπνιστών που αποπειρώνται να διακόψουν το κάπνισμα αναζητούν βοήθεια, παρά το ότι αυτό δεκαπλασιάζει την πιθανότητα να τα καταφέρουν.

Σχετικά Άρθρα