fbpx
Γενική

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος στην Ξάνθη το Σαββατοκύριακο

Θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλης μας!

Για πρώτη φορά στην Ξάνθη και τη Θράκη έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Το Σάββατο 28 Αυγούστου και την Κυριακή 29 του μηνός θα λαμπρύνει με την παρουσία του τις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Πολιούχου της Πόλης μας. Μάλιστα στις 29 του μηνός στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης μας, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ξάνθης και θα του επιδοθεί το Μετάλλιο, η ανώτατη διάκριση της πόλεως μας.
Ο Πρωτοσύγκελος κ. Παντελεήμων σε δηλώσεις του στην XanthiNews αναφέρθηκε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις: «Στις 28 και 29, το απόγευμα και το πρωί αντίστοιχα, ημέρες που εορτάζει ο πολιούχος της πόλεως μας, ο Τίμιος Πρόδρομος και συγκεκριμένα η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής Του, στις λατρευτικές εκδηλώσεις έχει προσκληθεί και θα παραστεί ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τον συνοδεύουν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες μαζί με τον δικό μας Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη θα συνχοροστατήσουν στον Μεγάλο Εσπερινό που θα τελεστεί το Σάββατο απόγευμα στις 7 η ώρα στον Μητροπολιτικό μας Ναό και αμέσως μετά στις 20:30 θα γίνει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος Τιμίου Προδρόμου στην Κεντρική Πλατεία, όπου θα γίνει Αρτοκλασία και θα μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος και θα καταλήξει στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας.
Την επόμενη μέρα το πρωί θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία όπου θα προεξάρχει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς και οι προσκεκλημένοι ιερείς που θα έχουν έρθει.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Ο Ιωάννης Λιάπης γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας και ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Οι γονείς του ασχολούνταν με αγροτικές και ποιμενικές εργασίες. Ο Ιωάννης εντάχθηκε από νωρίς στα ακμάζοντα την εποχή εκείνη κατηχητικά σχολεία, όπου γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή, τον τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Νικόδημο Γραικό.
Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή. Διετέλεσε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στις βυζαντινές σπουδές, τις οποίες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια του Γκρατς (Αυστρία) και του Μονάχου (Δυτ. Γερμανία), ενώ φοίτησε και στο Ostkirchliches Institut, Ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, στο 9 ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνας.
Εγκαταλείποντας την ακαδημαϊκή του καριέρα εντάχθηκε στον ορθόδοξο κλήρο. Τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε την 3 η Δεκεμβρίου 1967, χειροτονούμενος Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο στη Θήβα και λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος προς τιμήν του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α. Στις 10 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη πόλη της Λιβαδειάς λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στη Μητρόπολη Λιβαδειάς αναπαλαιώθηκαν και επανδρώθηκαν έξι ανδρώες Ιερές Μονές και δεκαεπτά γυναικείες. Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας και Ιερουσαλήμ.
Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στεγών Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσιτίων Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικών Σταθμών (Θήβα), Κέντρου Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα- Ιερά Μονή Λυκούρεση).
Στην Μητρόπολή Λιβαδειάς φρόντισε για τη δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων και κέντρων νεότητας στις περισσότερες ενορίες, καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στον Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Durham και Cambridge. Πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών, το οποίο λειτουργεί στα Οινόφυτα.

Σχετικά Άρθρα