75 γρ. κακάο
180 γρ. αλεύρι μαλακό
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. παντζάρια βρασμένα
200 γρ. αβγά
200 γρ. ελαιόλαδο
3 γρ. μοσχοκάρυδο
για τη ganache:
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας μέλι
100 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα
Διαδικασία
Χτυπάμε τα βρασμένα παντζάρια κομμένα σε χοντρούς κύβους στο blender για να γίνουν «πουρές», τα βάζουμε σ’ ένα μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, το μοσχοκάρυδο και τα 4 αβγά, ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα 200 γρ. λάδι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί αυτό το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα λαδωμένη και αλευρωμένη (φόρμα των 20 εκ, για να γίνει πιο αφράτο, πιο παχύ το κέικ, αλλιώς σε φόρμα των 24’). Το ψήνουμε για μια ώρα στους 180°C και ενώ ψήνεται φτιάχνουμε την κρέμα «ganache».
H ganache (γκανάς) είναι ένας γαλλικός όρος που αναφέρεται σε ένα μείγμα τεμαχισμένης σοκολάτας και κρέμας. Θεωρείται ότι υπάρχει από το 1850. Υποστηρίζεται ότι είναι παριζιάνικης ή ελβετικής έμπνευσης. Ό,τι και να ‘ναι η ganache είναι τέλεια ως βάση σε τρούφες και γλάσο σε κέικ. Για να τη φτιάξουμε λιώνουμε την τριμμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Όταν λιώσει, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα. Όταν είναι ζεστή, την προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να παγώσει και να πήξει. Όταν κρυώσει το κέικ, το περιχύνουμε με ganache. Αν θέλουμε, μπορούμε να το πασπαλίσουμε επιπλέον με λίγη τρίμμενη κουβερτούρα.
Καλή όρεξη!