fbpx
Γενική

«Δεν έχει ανοιχτές πληγές η Δημοτική Αρχή»

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη Δημάρχου Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη στην XanthiNews

Συνέντευξη στη Νάντια Νάκου

Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Ξάνθης παραχώρησε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην XanthiNews σχετικά με κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην ανανέωση που χρειάζεται ο Δήμος μας, σε έργα που δεν υλοποιήθηκαν την τρέχουσα τετραετία, στον υψηλό προϋπολογισμό της νέας πλατείας και του νέου δημαρχιακού μεγάρου, στη συνένωση με το Δήμο Σταυρούπολης και στις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή των ορεσίβιων κατοίκων, στα σκοτεινά σημεία που έχουν πέσει στη δημοτική αρχή λόγω ΕΑΠΑΞ και ΔΕΥΑΞ μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και της παρέμβασης της εισαγγελικής αρχής.

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΑΣ
XanthiNews: Σε λίγους μήνες θα έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από το 1999 είστε Δήμαρχος. Πολλοί λένε ότι ο Δήμος Ξάνθης χρειάζεται ανανέωση. Τι τους απαντάτε;
Μιχάλης Στυλιανίδης: Εξαρτάται με τον όρο ανανέωση τι εννοούμε. Εγώ συμφωνώ ότι χρειάζεται ανανέωση σε ιδέες και σε πρόσωπα. Παράλληλα όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι χρειάζεται και εμπειρία. Και ιδιαίτερα σε αυτήν την καμπή που βρισκόμαστε με την δημιουργία των Καλλικράτειων Δήμων, το στοιχείο αυτό πρέπει να είναι κυρίαρχο.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνεται ανανέωση προσώπων. Τώρα μάλιστα με την αύξηση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων θα έχουμε μια μεγάλη ανανέωση. Στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών θα δει κανείς πάρα πολλά καινούργια άτομα. Το πρόβλημα είναι πως οι νέοι άνθρωποι αποστρέφονται κατά κάποιο τρόπο την ενασχόληση τους με τα κοινά και γι αυτό και αυτοί που συμμετέχουν ακόμη δεν έχουν την επιτυχία που θα έπρεπε να έχουν.
ΧΝ: Νέα πρόσωπα στο Δήμο; Μήπως θα υπάρχουν και άτομα που από τη Νομαρχία θα έρθουν υποψήφιοι στο Δήμο;
Μ.Σ.: Θα είναι πολύ λίγα αυτά τα άτομα στον συνδυασμό μου. Θα είναι 3- 4 που θα φέρουν την δική τους εμπειρία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γιατί μέσα στις αρμοδιότητες τις επιπλέον που θα πάρουν οι Δήμοι, οι περισσότερες είναι αυτές που μέχρι τέλος του έτους θα ασκούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
ΧΝ: Θέλω να μου πείτε για την ενοποίηση των πλατειών, το μεγαλύτερο έργο για το Δήμο Ξάνθης και θέλω να μου θυμίσετε τον προϋπολογισμό του όπως επίσης και του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, γιατί θαρρώ ότι είναι υψηλοί και οι δύο σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.
Μ.Σ.: Η ενοποίηση των πλατειών δεν είναι το κυριότερο έργο αυτής της δημοτικής περιόδου. Είναι ένα σημαντικό έργο. Δεν μπορώ να συγκρίνω τον καινούργιο βιολογικό με το έργο αυτό. Διότι το να έχω καλή πλατεία και να μην έχω βιολογικό καθαρισμό να επεξεργαστώ τα λύματα μου θα είναι μεγάλο λάθος.
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ, το έργο όμως εκτελείται με τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Είναι ένα έργο με το οποίο πιστεύω πως αλλάζουμε όλο το κέντρο της πόλης. Το κάνουμε πιο ανθρώπινο, πιο λειτουργικό και ήδη με τα έργα που έχουν προχωρήσει μέχρι αυτή την στιγμή.
Έχει καταλάβει ο κόσμος πως κάτι πολύ σημαντικό γίνεται και όχι μόνο θα εξυπηρετηθεί όλη η κοινωνία αλλά και οι επισκέπτες, αλλά θα τονώσουμε την αγορά μας διότι μπορεί με την άνεση της η ξανθιώτικη οικογένεια να κατέβει, να περπατήσει, να επισκεφθεί τα καταστήματα του κέντρου της πόλης, αλλά και να χαρεί αυτόν τον χώρο που δημιουργείται μεταξύ της πλατείας διοικητηρίου και της κεντρικής πλατείας, με τους πεζοδρόμους, το θεατράκι, την παιδική χαρά.
Οι εργασίες στο νέο δημαρχιακό μέγαρο προχωρούν. Εκεί η μετατροπή του σαν Δημαρχείο είχε έναν προϋπολογισμό γύρω στις επτακόσιες χιλιάδες ευρώ αλλά περίπου με τα μισά λεφτά εκτελείται το έργο διότι και εκεί είχαμε μια μεγάλη έκπτωση της τάξεως του 50%.
Σε λίγες μέρες θα προκηρύξουμε και το έργο για τον εξωτερικό φωτισμό του Δημαρχείου ώστε πολύ σύντομα με την ενοποίηση των πλατειών και το πέρας του έργου αυτού να έχουμε και το καινούργιο Δημαρχείο και τον εξωτερικό του φωτισμό που πράγματι θα είναι πάρα πολύ καλός. Το κέντρο της Ξάνθης θα είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΑΡΔΕΩΝ, ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΚΟΣΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
ΧΝ: Κύριε Δήμαρχε έχω μπροστά μου το δημοσίευμα της εφημερίδας μας με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2006 και αναφέρεται στην ομιλία σας λίγο πριν τις εκλογές και λέτε για τον σχεδιασμό των έργων για την τετραετία που διανύσαμε. Βλέπω ότι κάποια έργα δεν έχουν γίνει όπως η διάνοιξη της Σάρδεων, οι δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης, η πεζογέφυρα του Κόσυνθου. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν υλοποιήθηκαν;
Μ.Σ.: Η μελέτη για την επέκταση της Σάρδεων έχει τελειώσει εδώ και καιρό, έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση, διότι είναι ένα έργο που αγγίζει τα τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορεί ο Δήμος να διαθέσει αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ.
Την Παρασκευή που ήταν εδώ η Περιφερειάρχης ΑΜΘ και ο Υφυπουργός Υποδομών, η Γ.Γ. αναφέρθηκε σε αυτό το έργο ότι βρίσκεται στην περιφέρεια και εφόσον θα υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι μέσω του ΕΣΠΑ θα ενταχθεί ώστε να εκτελεστεί.
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε και τον κόμβο της εξόδου της πόλης μας προς την Εκτενεπόλ. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και συνδέεται με την επέκταση της Σάρδεων.
Όσον αφορά στην πεζογέφυρα του Κοσύνθου: Η μελέτη εδώ και ενάμισι χρόνο βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο ΕΤΕΡΠΣ, στο Ειδικό Ταμείο, το οποίο το έχει εγκρίνει και περιμένουμε την υπογραφή της κ. Υπουργού να το χρηματοδοτήσει γιατί στοιχίζει 450.000 ευρώ. Προσπαθούμε αυτά τα σημαντικά έργα να τα εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα και να μην επιβαρύνουμε τους συνδημότες μας. Μπορεί να αργούμε αλλά θα γίνουν.
Για τους υπόγειους χώρους στάθμευσης: Είχαμε πρόβλημα όσον αφορά στην έγκριση της καταλληλότητας των χώρων από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε ότι αυτοί είναι και κατάλληλοι χώροι και οι μοναδικοί όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε υπόγειους χώρους στάθμευσης.
Με το Γενικό Πολεοδομικό πέρασε στην τελική του μορφή από το κεντρικό ΣΧΟΠ και με την υπογραφή μέσα στον Αύγουστο ανοίγει πλέον ο δρόμος για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα πολύ σημαντικά έργα. Διότι περάσαμε στο ΣΧΟΠ τους υπόγειους χώρους ως χώρους ειδικής χρήσης και συγκεκριμένα για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης.
Έτσι δεν θα μπορεί αύριο να αρνηθεί το αρμόδιο Υπουργείο τη θέση αυτή.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ»
ΧΝ: Στις σκιές που έχουν πέσει στη Δημοτική Αρχή, όσον αφορά στην ΕΑΠΑΞ και τη ΔΕΥΑΞ. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει σκοτεινά σημεία που συμβαίνουν εκεί ενώ έχει γίνει παρέμβαση και από την Εισαγγελική Αρχή. Αυτές είναι ανοιχτές πληγές της Δημοτικής Αρχής.
Μ.Σ.: Όχι δεν είναι. Διότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα ούτε στην ΕΑΠΑΞ πολύ περισσότερο στην ΔΕΥΑΞ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση από κάθε άποψη. Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς την λειτουργία και τα οικονομικά στοιχεία της δικής μας ΔΕΥΑ με τις άλλες των όμορων νομών θα διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Το δε έργο που κάνει η ΔΕΥΑΞ είναι τεράστιο. Ολοκληρώνουμε μια μεγάλη σειρά παρεμβάσεων, εξασφαλίζοντας και τις αναγκαίες ποσότητες νερού και την ποιότητα.
Κάναμε νέο βιολογικό καθαρισμό, εκσυγχρονίσαμε τον παλιό, θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τουλάχιστον ογδόντα χιλιάδες κατοίκους διότι και στο νομό μας κανένας άλλος δήμος δεν έχει βιολογικό καθαρισμό.
Έχουμε φέρει περισσότερες ποσότητες νερού και από την περιοχή του Παραδείσου και έχουμε κάνει και ένα πλήθος και άλλων γεωτρήσεων για να εξασφαλίσουμε πλήρη επάρκεια νερού. Έχουμε δημιουργήσει το δεύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα, στην περιοχή του Δροσερού, ώστε όλο το νερό που αντλούμε από την ευρύτερη περιοχή Δροσερού- αεροδρομίου Νέου Ζυγού να επεξεργάζεται και μόνο όταν έχει τα στάνταρ που επιβάλλεται να διοχετεύεται στην κατανάλωση.
Στα δημοτικά διαμερίσματα του Ευμοίρου και των Κιμμερίων κάναμε και κάνουμε ένα πλήθος έργων, διότι και στο θέμα της ύδρευσης υπήρχε μια σημαντική υστέρηση. Δεν υπήρχαν δίκτυα αποχετεύσεων, ούτε ομβρίων, ούτε ακαθάρτων. Έχουν γίνει σε πάρα πολλά μέρη και γίνονται αυτή τη στιγμή αρκετά έργα ώστε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές αυτής της μορφής στα δύο δημοτικά διαμερίσματα.
Από εδώ και στο εξής και τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης θα σταματήσουν διότι με την ολοκλήρωση αυτών των έργων δεν θα αιμορραγεί, βάζοντας την ίδια συμμετοχή που χρειάζεται για την εκτέλεση αυτών των έργων.

– Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε και τον κόμβο της εξόδου της πόλης μας προς την Εκτενεπόλ. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και συνδέεται με την επέκταση της Σάρδεων.

– Το δε έργο που κάνει η ΔΕΥΑΞ είναι τεράστιο. Ολοκληρώνουμε μια μεγάλη σειρά παρεμβάσεων, εξασφαλίζοντας και τις αναγκαίες ποσότητες νερού και την ποιότητα.

– Στα δημοτικά διαμερίσματα του Ευμοίρου και των Κιμμερίων κάναμε και κάνουμε ένα πλήθος έργων, διότι και στο θέμα της ύδρευσης υπήρχε μια σημαντική υστέρηση.

Είπε
ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Μ.Σ.: Το κυκλοφοριακό πλέον όσον αφορά το κέντρο, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από ένα δύο χρόνια. Και όταν λέμε κυκλοφοριακό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κίνηση των πεζών πρώτα και μετά των οχημάτων. Αλλά και σήμερα ακόμη με τα έργα που έχουν γίνει το να περάσει κανείς με το αυτοκίνητο του από το κέντρο της πόλης, νομίζω πώς γίνεται ευκολότερα από ότι γινόταν πριν αρχίσει αυτό το έργο, με την κυκλική πορεία που υπήρχε γύρω από την τράπεζα.

Είπε
ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Εγώ θα έχω ένα ψηφοδέλτιο ριζικά ανανεωμένο και έτσι αισιοδοξώ πως τα καινούργια άτομα και σε ηλικία θα έχουν την επιτυχία που όλοι περιμένουμε ώστε να μπορούμε να παντρέψουμε την εμπειρία με τις φρέσκιες ιδέες, με την ορμή των νέων και να κάνουμε το ξεκίνημα που πρέπει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Δήμου Ξάνθης με την συνένωση του με τον Δήμο Σταυρούπολης και τις πάρα πάρα πολλές αρμοδιότητες που θα ασκήσουν νέοι Δήμοι από την 1/1/2011 και μετά.

– ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μιχάλης Στυλιανίδης: «Οι κάτοικοι του Ευμοίρου και των Κιμμερίων δεν πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη όπως οι κάτοικοι της πόλης. Πολύ περισσότερο δεν θα πληρώνουν παραπάνω οι κάτοικοι της Σταυρούπολης.
Αντίθετα, η Σταυρούπολη θα βγει κερδισμένη γιατί θα μπορεί ο Δήμος της Ξάνθης να προσφέρει υπηρεσίες που ενδεχομένως μέχρι σήμερα να μην υπάρχουν.
Ξεκινούμε με δεδομένο τι υπάρχει σήμερα στο Δήμο Σταυρούπολης. Οπωσδήποτε διαφυλάσσουμε και διατηρούμε αυτά τα δεδομένα και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για τον Δήμο Σταυρούπολης ώστε να μην νιώθουν ότι χάνουν από εκεί το Δημαρχείο και τις υπηρεσίες που έχουν μέχρι σήμερα αλλά να ενισχύσουν εκεί το Δημαρχείο το οποίο θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τις υπηρεσίες του που θα τις ενισχύσουμε γιατί προσπάθεια μου είναι να αναπτύξουμε αυτόν τον τόπο. Το πρώτο πράγμα είναι να περάσουμε στους ανθρώπους ότι δεν εγκαταλείπεται αυτή η περιοχή αλλά ενισχύεται».

Σχετικά Άρθρα