fbpx
Γενική

Λουκουμάδες

Υπερκλασικοί!

640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
640 γρ. χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
20 γρ. μαγιά μπύρας
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Κανέλλα τριμμένη για να τους πασπαλίσουμε
Σιρόπι
½ κιλό ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι
250 γρ νερό
φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλιά χυμό από το πορτοκάλι

Διαδικασία

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα να βράσει για 20 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και τη φλούδα. Ανακατεύουμε. 1 λεπτό πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί στο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη.
Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά μας με την ζάχαρη και το αλάτι και την αφήνουμε 10 λεπτά. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και ρίχνουμε το νερό με τη μαγια ανακατεύοντας συνεχώς μ’ ένα σύρμα. Μέχρι να γίνει μια υγρή ζύμη που δεν θα έχει όμως σβόλους μέσα. Αφήνουμε σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα τη ζύμη μας να αφρατέψει και μόλις γίνει αυτό -μετά από 40 λεπτά- είναι έτοιμη για το τηγάνι.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μας. Δεν θέλουμε να κάψει πολύ για να μην μαυρίσουν οι λουκουμάδες μας. Παίρνουμε ζύμη με ένα κουτάλι και την ακουμπάμε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Οι λουκουμάδες μας φουσκώνουν και ροδοκοκκινίζουν και τότε τους αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αμέσως μετά σε μπολάκια. Ραντίζουμε τους ζεστούς λουκουμάδες με σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλλα για να χαρίσουμε παιδικές αναμνήσεις στους μεγάλους και χαρά στους μικρούς!

Σχετικά Άρθρα