Ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε όταν ήρθε στην Ξάνθη το 2008: «Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ ανοικτή κοινωνία, το βλέπουμε καθημερινώς. Όλοι μπορούν να λένε τις απόψεις τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Και οι ίδιοι οι πιο ακραίες θέσεις τους φιλοξενούνται από παντού και από τα μειονοτικά, αλλά και από τα χριστιανικά ΜΜΕ. Βλέπετε ότι κανένας δεν δημιουργεί πρόβλημα στο να αυτοπροσδιορίζεται οποιοσδήποτε, όχι μόνο θρησκευτικά και εθνοτικά, αλλά για οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα. Μπορείς να πεις ό,τι θέλεις. Αυτό είναι και η δημοκρατία. Άρα ο καλύτερος τρόπος συμβίωσης είναι η ειρηνική συμβίωση.»
Ανεξήγητη επιστολή του Τσετίν Μάντατζη στον πρωθυπουργό
Στο ελληνικό κράτος Έλληνας βουλευτής ρωτά τον Έλληνα Πρωθυπουργό μέχρι σε ποιο σημείο φτάνουν οι αρμοδιότητες του γραφείου πολιτιστικών υποθέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών!!! Πρόκειται για την επιστολή του βουλευτή Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που αναφέρεται στην επίσκεψη της Περιφερειάρχη ΑΜΘ στην ορεινή περιοχή του Ν. Ξάνθης με την συνοδεία του Διευθυντή Γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων κ. Αλεξανδρή. Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ασαφές περιεχόμενο αφού δεν αναφέρεται σε κανένα περιστατικό ή συμβάν ή στοιχείο.
Επιστολή Τσετίν Μάντατζη στον πρωθυπουργό
«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με περιστατικό που συνέβη στην Ξάνθη, την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2010, και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε θεσμικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, στο σύνολό τους.
Αναφέρομαι στην επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κας Κόκλα, στον Δήμο Μύκης, στις κοινότητες Θερμών και Σατρών, προκειμένου να επιθεωρήσει υπό εξέλιξη και προς ένταξη έργα.
Την Γενική Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας που ήταν μαζί της, δεν συνόδευαν παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά- προς μεγάλη έκπληξη όλων- Διευθυντής του Γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων, κος Αλεξανδρής, υπηρεσία που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η επίσημη περιοδεία της Γενικής Γραμματέως έχοντας μάλιστα στο πλευρό της τον Διευθυντή του Πολιτιστικού Γραφείου είναι γεγονός πρωτοφανές για την περιοχή μας.
Η κίνηση αυτή έδωσε λάθος μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Η εικόνα που αντίκρισαν οι μειονοτικοί πολίτες, προκάλεσε εντύπωση καθώς συνειρμικά επανέφερε στη μνήμη τους πρακτικές του παρελθόντος όταν το εν λόγω γραφείο «έλυνε και έδενε» στην περιοχή έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο, πρακτική που θεωρούμε ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Συνοδοιπορώντας, όμως, με τον Διευθυντή του Γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματέας αναίρεσε στην πράξη όσα εσείς πρεσβεύετε και την πολιτική που με συνέπεια ακολουθείτε αναφορικά με τα μειονοτικά θέματα, εδώ και χρόνια.
Άλλωστε, ήταν απόλυτη και κάθετη η καταδίκη από το ΠΑΣΟΚ παρόμοιων πρακτικών, όπως η περιοδεία που το 2008 είχε κάνει με την ιδιότητα της Υπουργού Εξωτερικών, η κα Μπακογιάννη, στους Νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η Γενική Γραμματέας εν εγνοία της, εισακούντας «κακούς συμβούλους» ή υποκείπτοντας σε πρόσωπα και καταστάσεις, προέβη σε αυτήν την κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εστάλει και συνεπακολούθως οι διαμαρτυρίες που ακούστηκαν και η κριτική που ασκήθηκε, δεν λειτουργούν επικοδομητικά.
Με αφορμή το εν λόγω συμβάν, επιθυμώ επιπροσθέτως να σας θέσω το εξής ερώτημα, που βρίσκεται στα χείλη όλων.
Μέχρι ποίου σημείου φτάνουν οι αρμοδιότητες του Γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων;»